Logo Gadero
service
Klustip

Pipowagen opbouwen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst12-05-2019

U heeft graag familie en vrienden over de vloer, maar wanneer deze willen blijven slapen wordt het een probleem. Een oplossing hiervoor is een pipowagen!  U kunt deze het best vergelijken met een Tiny House. Het is een ideale verlenging van uw woning als slaapplek, maar kan ook als mancave of schaftkeet.

Benodigdheden:

 • Hamer

 • Rubberen hamer

 • Ladder

 • Rolmaat

 • Steeksleutel

 • Handschroevendraaier

 • Accuboormachine

 • Waterpas

 • Potlood

Gadero TV 147 Pipowagen
15 uur klussen
€1000 - €10.000
Complex
1
Het sorteren van onderdelen

De pipowagen is een prefab pakket. Dit betekent dat alle onderdelen al met goede afmetingen en in juiste aantallen wordt meegeleverd. Om overzicht te houden in de producten die worden meegeleverd, is het handig om deze te sorteren op soort en maat. Met behulp van bijgeleverde materialenlijst kan dit zo worden gedaan. 

Tip van Ronny! Schrijf de onderdeelnummers op het hout, zo onthoud je het nog beter!

2
Het bouwen van het onderstel

De pipowagen kan worden geplaatst op een onderstel, dit is echter niet verplicht. Deze wordt daarom ook niet meegeleverd. Het onderstel bestaat uit vier wielen en een constructie waar de wagen op kan worden geplaatst. De wielen kunnen ronddraaien, maar kunnen niet het gewicht van de pipowagen dragen. Zorg voor minimaal 30 bij 30 cm fundering wanneer er geen stevige ondergrond is. Wanneer u klaar bent met het bouwen van het onderstel, is het verstandig deze eerst te beitsen of te lakken. Zo kan dit intrekken voordat u de vloer erop gaat plaatsen.

3
Het timmeren van de vloerdelen

Nadat het onderstel is geplaatst, kan de vloer worden gelegd. U start met de vloerplanken die enkel groeven hebben, zodat deze eenvoudig in elkaar te schuiven zijn. Zo begint u mooi met een strakke lijn. Laat eerst een klein gedeelte open, zodat u daar de veranda kan plaatsen waarna u makkelijker met het trappetje naar beneden kan. Na de eerste twee planken kan de rest worden aangeschoven. Houdt hierbij wel wat ruimte over, zodat het hout zijn werking nog steeds kwijt kan en sla daarna de spijkers volledig in het hout.  

4
De veranda maken

Nadat de vloer is gelegd, kan de veranda worden geplaatst. Dit zijn normale planken, zonder veer of groef. Deze planken dienen als een soort vlonder worden gelegd. Houdt hierbij een centimeter tussenruimte aan!

5
De wanden en dakdelen plaatsen

Vrijwel alle wanden hebben een verschillend formaat en sommige hebben ook voorgemonteerde ramen. Het is belangrijk te weten welk formaat waar moet worden geplaatst. Aan de hand van de bijgevoegde materialenlijst, kan dit makkelijk worden onderscheiden. 

De wanden zijn al voorgemonteerd, zo zijn ze makkelijk te plaatsen en vast te zetten. Begin hierbij in de hoek en bouw vanuit daar naar beide kanten recht vooruit. Het is eenvoudig vast te zetten met bijgeleverde schroeven, waarna de rest er tegenaan geplaatst kan worden. Dit kan het best met twee man, zodat het plaatsen snel kan worden gedaan. Ook de dakdelen zijn al kant en klaar gemonteerd, waardoor u na het plaatsen van de wanden snel verder kan werken.

6
Het dakbeschot monteren

Voor het dakbeschot zijn al schuine balken meegeleverd met de juiste afmetingen en schuine hoek. Hierdoor kunt u later sneller bouwen. Ook de dakbogen zijn meegeleverd, deze dienen eerst geplaatst te worden zodat u daarna makkelijk het dakbeschot kunt monteren. Het dakbeschot wordt geleverd in drie verschillende lengtes. U begint vooraan met het langste gedeelte, daarna het middelste gedeelte en op het eind het kortste gedeelte. Het is handig om halverwege het leggen van dakbeschot van binnenuit te gaan werken, zodat u er makkelijker bij kan. 

Ook de boeidelen hebben de juiste ronding om mooi aan te sluiten op het dakbeschot. De klosjes worden aan de onderkant gemonteerd, zodat u mooi vlees heeft om in te schroeven. We gebruiken ook boven een klosje, zodat het daar 2 centimeter uitsteekt. Zo kijkt u namelijk niet tegen de kopse kant van de dakbedekkingen aan.

7
Het deurkozijn zetten

Het deurkozijn wordt al geleverd met de goede sponningen evenals de scharnieren die juist zijn gemonteerd. Deze kunnen in elkaar worden geschroefd, nadat er is voorgeboord. Doe dit op een vlakke ondergrond, zoals een vlonder of bestrating. Daarna kunt u het deurkozijn gemakkelijk in de pipowagen plaatsen. De deuren zelf kunnen later makkelijk worden vastgezet omdat deze ook zijn voorgemonteerd. Het slot en de behuizing daarvan kan daarna eenvoudig worden vastgezet. 

8
De traptreden monteren

De traptreden zijn 4.5 centimeter dik en dienen in de trapwangen te worden geschoven. Wanneer dit lastig gaat, kunt u gebruik maken van een rubberen hamer om deze aan te tikken zonder de trap te beschadigen. Als dit klaar is, kunt u de schroeven in de trap monteren. De trap dient vastgemaakt te worden aan de voorste draagbalk. 

9
De afwerking van de wagen

Het is duidelijk te zien waar de wanddelen die eerder zijn geplaatst tegen elkaar aan zijn geschroefd. Om het mooi af te werken kan er gebruik worden gemaakt van afdeklatten, zo verberg je de naden. Deze latten kunnen worden vastgeschroefd met een paar schroefjes. 

10
Het kleuren van de pipowagen

De pipowagen kan ook worden geverfd in een andere kleur. Het is wel belangrijk om de wagen eerst te beitsen, dit zorgt namelijk voor een langere levensduur. Dit wordt gedaan door eerst een grondlaag aan te brengen, zodat het hout de beits daarna beter opneemt. Daarna kan een beits naar kleur en wens worden aangebracht. U kunt ervoor kiezen om alles in een kleur te verven, maar voor een mooi effect kunt u de kozijnen en afdeklatten ook een andere kleur geven! 

Tips opbouwen pipowagen

Om de pipowagen op te bouwen, is het het handigst om even te kijken naar onderstaande handleiding en video! Zo gaat u stap voor stap richting het gewenste resultaat. Let op, het plaatsen van de pipowagen verschilt per merk.

houten pipowagen

Gadero TV 147 Pipowagen bouwen

In onderstaande video van Gadero TV 147 laten we zien hoe u een pipowagen bouwt. We leggen stap voor stap uit hoe het onderstel wordt gemonteerd, de vloer wordt gelegd en de wanden worden geplaatst. Zorg altijd voor een vlakke ondergrond en neem de tijd, het is een beste klus!

Voordelen

 • Met twee man makkelijk in elkaar te zetten in één dag

 • Ramen van dubbel glas

 • Wanden zijn geschikt voor isolatie

 • Leuke toevoeging naast uw huis of in uw tuin

Nadelen

 • Exclusief onderstel

 • Enige klus ervaring vereist

Tip! 

Het is van belang van tevoren bij de gemeente te informeren waar en hoe de pipowagen mag worden geplaatst. Deze wordt namelijk gezien als blokhut, omdat de wielen niet kunnen draaien. Let hier dus goed op!

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero