Logo Gadero
service
Klustip

Gestorte betonvloer maken voor tuinhuis fundering

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst18-05-2019

U bent van plan om een mooie blokhut te plaatsen in uw tuin. Echter heeft u hier ook een goede fundering voor nodig. U kunt een blokhut opbouwen op een ondervloer van (oude) terrastegels op een aangetrild zandbed, een houten vlonder of op een gestorte betonvloer. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe u een gestorte betonnen fundering voor uw blokhut maakt.

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Kruiwagen

  • Afrijlat

  • Lange waterpas

  • Trilplaat

  • Minikraan of schep

beton bestellen beton storten
2 uur voorbereiden
8 uur klussen
€2000 - €5000
Complex
1
Uitgraven van het oppervlakte

Begin met het uitgraven van het oppervlakte waar u de betonvloer wil storten. Houdt rekening met extra ruimte voor de bekisting. U kunt het oppervlak uitgraven met een minikraantje of eventueel met de schep indien u een kleine fundering gaat maken.

2
Maken van de bekisting

Gebruik 18 mm dikke betonplexplaten en piketpaaltjes voor het maken van de bekisting. Bij lange lengtes is het advies om schuine schoortjes aan te brengen zodat de betonbekisting niet bezwijkt onder de druk van het beton storten.

3
Plaatsing van de bekisting

Zorg ervoor dat u de bekisting goed haaks maakt door middel van de stelling van pythagoras (3-4-5 steek) correcties zijn later uiteraard niet meer te maken.

4
Leidingen of buizen aanbrengen

Leidingen en dergelijke kunt u aanbrengen in de bekisting en royaal boven de bekisting uit laten steken. Vaak wordt er bijvoorbeeld een (40 mm) pvc buis gebruikt waar later electra doorheen getrokken kan worden. Zorg ervoor dat de bekisting wel weer goed gesloten wordt. Idealiter leidingen of buizen onder de bekisting door leggen.

5
Aanbrengen van de zandlaag

U kunt nu de zandlaag aanbrengen van circa 8-10 cm. Verdicht de zandlaag goed met een trilplaat.

6
Aanbrengen bouwfolie

U kunt vervolgens de transparante bouwfolie aanbrengen.

7
Isolatie aanbrengen

Wilt u isolatie aanbrengen? Doe dat dan na het plaatsen van de bouwfolie. Gebruik een druk vaste isolatieplaat zoals bijvoorbeeld EPS of TEMPEX.

8
Afstandhouders plaatsen

Plaats nu de afstandhouders. U kunt hiervoor oude metselstenen of stoeptegels gebruiken. Plaats deze stenen of tegels met een hart op hart afstand van circa 100 cm.

9
Plaatsen van de bouwstaalmatten

Slijp de bouwstaalmatten op maat. Leg de staalmatten vervolgens op de tegels of bakstenen. Gebruik u meerder delen, koppel deze dan aan elkaar met binddraad.

10
Beton storten

Nu kunt u het beton laten storten. Stort het beton tot aan de bovenkant van de bekisting. Wij adviseren minimaal 10 cm dikte. Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang). Bereken hoeveel kuub u nodig heeft door Lengte x Breedte x Hoogte (in meters) te doen. Bijvoorbeeld 16 x 6 x 0,20 = 19,2 afgerond 20 kuub. Daarbij is de 0,20 meter in dit voorbeeld een laag van 20 cm dik.

11
Gladstrijken van de vloer

Na het storten van het beton kunt u met een lange rechte lat of balk de vloer glad trekken over de bekisting heen totdat u een mooie egale rechte vloer heeft. U kunt de vloer checken met een waterpas.

12
Vloer uitharden

Laat de vloer goed uitharden. Dit kan tot wel 4 dagen duren!

13
Verwijderen van bekisting

Wanneer het beton goed uitgehard is kunt u de bekisting voorzichtig verwijderen. U kunt de ruimte aanvullen met zand of grond. U kunt nu eenvoudig uw blokhut opbouwen.

beton met kruiwagen of slang

Uw fundering van gestort beton is klaar. Bouwwerken zoals een blokhut of tuinschuur worden hierop gemonteerd middels funderingsbalken met slagpluggen.

Let op: alle Tuindeco blokhutten adviseren wij te plaatsen op kunststof funderingsbalken en bij alle Karibu tuinhuizen worden standaard latten meegeleverd waarop u het tuinhuisje plaats. Lees ook onze tips voor het opbouwen van blokhutten per merk met uitgebreide tips en video's.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!