Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Gestorte betonvloer maken voor tuinhuis fundering

U bent van plan om een mooie blokhut te plaatsen in uw tuin. Echter heeft u hier ook een goede fundering voor nodig. U kunt een blokhut opbouwen op een ondervloer van (oude) terrastegels op een aangetrild zandbed, een houten vlonder of op een gestorte betonvloer. In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe u een gestorte betonnen fundering voor uw blokhut maakt.

Storten van de betonvloer

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Accuboormachine
Kruiwagen
Afrijlat
Lange waterpas
Trilplaat
Minikraan of schep

Voorbereidingstijd:

02:00

Bouwtijd:

08:00

Geschatte kosten:

2000 - 5000

Stap 1: "Uitgraven van het oppervlakte"

Begin met het uitgraven van het oppervlakte waar u de betonvloer wil storten. Houdt rekening met extra ruimte voor de bekisting. U kunt het oppervlak uitgraven met een minikraantje of eventueel met de schep indien u een kleine fundering gaat maken.

Stap 2: "Maken van de bekisting"

Gebruik 18 mm dikke betonplexplaten en piketpaaltjes voor het maken van de bekisting. Bij lange lengtes is het advies om schuine schoortjes aan te brengen zodat de betonbekisting niet bezwijkt onder de druk van het beton storten.

Stap 3: "Plaatsing van de bekisting"

Zorg ervoor dat u de bekisting goed haaks maakt door middel van de stelling van pythagoras (3-4-5 steek) correcties zijn later uiteraard niet meer te maken.

Stap 4: "Leidingen of buizen aanbrengen"

Leidingen en dergelijke kunt u aanbrengen in de bekisting en royaal boven de bekisting uit laten steken. Vaak wordt er bijvoorbeeld een (40 mm) pvc buis gebruikt waar later electra doorheen getrokken kan worden. Zorg ervoor dat de bekisting wel weer goed gesloten wordt. Idealiter leidingen of buizen onder de bekisting door leggen.

Stap 5: "Aanbrengen van de zandlaag"

U kunt nu de zandlaag aanbrengen van circa 8-10 cm. Verdicht de zandlaag goed met een trilplaat.

Stap 6: "Aanbrengen bouwfolie"

U kunt vervolgens de transparante bouwfolie aanbrengen.

Stap 7: "Isolatie aanbrengen"

Wilt u isolatie aanbrengen? Doe dat dan na het plaatsen van de bouwfolie. Gebruik een druk vaste isolatieplaat zoals bijvoorbeeld EPS of TEMPEX.

Stap 8: "Afstandhouders plaatsen"

Plaats nu de afstandhouders. U kunt hiervoor oude metselstenen of stoeptegels gebruiken. Plaats deze stenen of tegels met een hart op hart afstand van circa 100 cm.

Stap 9: "Plaatsen van de bouwstaalmatten"

Slijp de bouwstaalmatten op maat. Leg de staalmatten vervolgens op de tegels of bakstenen. Gebruik u meerder delen, koppel deze dan aan elkaar met binddraad.

Stap 10: "Beton storten"

Nu kunt u het beton laten storten. Stort het beton tot aan de bovenkant van de bekisting. Wij adviseren minimaal 10 cm dikte. Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang). Bereken hoeveel kuub u nodig heeft door Lengte x Breedte x Hoogte (in meters) te doen. Bijvoorbeeld 16 x 6 x 0,20 = 19,2 afgerond 20 kuub. Daarbij is de 0,20 meter in dit voorbeeld een laag van 20 cm dik.

Stap 11: "Gladstrijken van de vloer"

Na het storten van het beton kunt u met een lange rechte lat of balk de vloer glad trekken over de bekisting heen totdat u een mooie egale rechte vloer heeft. U kunt de vloer checken met een waterpas.

Stap 12: "Vloer uitharden"

Laat de vloer goed uitharden. Dit kan tot wel 4 dagen duren!

Stap 13: "Verwijderen van bekisting"

Wanneer het beton goed uitgehard is kunt u de bekisting voorzichtig verwijderen. U kunt de ruimte aanvullen met zand of grond. U kunt nu eenvoudig uw blokhut opbouwen.

Beton storten voor betonvloer

Piketpaal Hardhout Azobe 4 x 4 cm Bezaagd https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/hardhout-paal-5x5cm.jpg
Ophoogzand 0-2mm 25 kg https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/big-bag-straatzand.jpg
Betonplex Plaat 250 x 125 cm Dikte 18 mm 2-zijdig glad https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/betonplex-plaat.jpg
Blokhut Anton met zijluifel Geïmpregneerd 700 x 400 x 217 cm Wanddikte 40 mm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/blokhut-anton-geimpregneerd.jpg
Trellis Betonstaalmat Roestig maaswijdte 15 cm - Hoogte 180 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/betonstaalmat-roestige-kleur-trellis.jpeg
Wovar Bouwfolie T200 Transparant - Rol 50 meter https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/bouwfolie-transparant-T200.jpg

Uw fundering van gestort beton is klaar. Bouwwerken zoals een blokhut of tuinschuur worden hierop gemonteerd middels funderingsbalken met slagpluggen.

Let op: alle Tuindeco blokhutten adviseren wij te plaatsen op kunststof funderingsbalken en bij alle Karibu tuinhuizen worden standaard latten meegeleverd waarop u het tuinhuisje plaats. Lees ook onze tips voor het opbouwen van blokhutten per merk met uitgebreide tips en video's.

 

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram