Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Buitensauna bouwen

Meer dan ooit zijn we toe aan ontspanning in onze vrije tijd, het liefst in eigen tuin. Met een buitensauna maakt u uw wellness in eigen tuin. Bij Gadero vindt u alle elementen voor een echte wellness tuin, groot of klein. Kies in een kleine tuin een Tonsauna of een houten saunahuisje zonder voorruimte. heeft u de ruimte? Ga dan voor een saunahuis met voorruimte en eventueel een hottub ernaast. In deze klustip leggen we uit waar u op moet letten bij het kiezen, kopen, bouwen en onderhouden van uw buitensauna. 

Een buitensauna is een sauna die in de buitenlucht geplaatst wordt. Een binnensauna bestaat in de meeste gevallen uit geisoleerde wandjes, een buitensauna bestaat uit massief hout. De saunaruimte mag aan de binnenzijde niet behandeld worden en over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van scandinavisch vurenhout. Dit hout heeft een fijne structuur en houdt de warmte van de kachel vast en geeft het geleidelijk aan weer af. Een buitensauna heeft een krachtstroom elektrische saunakachel nodig of een houtkachel.

Buitensauna kiezen

Bij de keuze van uw sauna zijn er een aantal factoren om op te letten. Hoeveel ruimte heeft u om de sauna te plaatsen. Wenst u een buitensauna met houtkachel of laat u een krachtstroom aansluiting aanleggen voor een elektrische kachel. Een laagstroom kachel is in de meeste gevallen niet geschikt voor een een buitensauna. Een grote saunaruimte is geschikt voor meerdere personen, maar kost ook meer energie om op te warmen.

Buitensauna kopen

Gadero verkoopt buitensauna's van Tuindeco, Karibu en Interflex. Behandelde sauna's hebben doorgaans een langere levertijd dan onbehandelde sauna's, kies uit onze sauna direct modellen voor een snelle levertijd, deze modelen leveren wij uit eigen voorraad. 

U ontvangt uw buitensauna als bouwpakket, de opbouw van de sauna is zelf uit te voeren. Hiervoor heeft u een boormachine, waterpas, blokhamer nodig. Het is aan te raden met 2 of 3 mensen samen de sauna op te bouwen. Bij saunahuisjes is de opbouw gelijk aan de opbouw van blokhutten, lees ook de klustip blokhut bouwen door.

Buitensauna bouwen 

Net zoals bij een blokhut bouwen is de fundering belangrijk, dit is de basis van de sauna. Uw sauna wordt geleverd met een duidelijke stap voor stap handleiding. Nadat u het saunahuisje of de tonsauna heeft geplaatst is het tijd om de kachel te installeren. Voor het aansluiten van een elektrische kachel heeft u een krachtstroom aansluiting nodig, dit moet door een erkende elektricien aangelegd worden. Een houtkachel kunt u zelf aansluiten, volg altijd de handleiding. 

Buitensauna onderhouden

Een buitensauna mag aan de binnenzijde niet behandeld worden, beits, verf of olie kan giftige stoffen afgeven onder de hoge temperaturen in de sauna. De buitenzijde van uw saunhuis of barrel sauna beitst u zoals u ook met een blokhut zou doen. Neem hierbij ook de helft van de veer en groef mee, maar niet de binnenzijde. 

De binnenzijde van de sauna neemt u regelmatig af met een vochtige doek of een zachte borstel. Lucht de sauna regelmatig, zet na elk saunabad dat u neemt de ramen en deuren open zodat de ruimte kan luchten. Een goede luchtkwaliteit zorgt ervoor dat de sauna goed warm kan worden. 

De sauna wordt verwarmd door de stenen in de kachel. Controleer deze regelmatig of ze niet kapot zijn. Gebroken stenen en kleine stukjes moeten op tijd vervangen worden. 

Stem op Gadero.nl voor website van het jaar!