Logo Gadero
service
Klustip

Buitensauna bouwen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst17-12-2019

Meer dan ooit zijn we toe aan ontspanning in onze vrije tijd, het liefst in eigen tuin. Met een buitensauna maakt u uw wellness in eigen tuin. Bij Gadero vindt u alle elementen voor een echte wellness tuin, groot of klein. Kies in een kleine tuin een Tonsauna of een houten saunahuisje zonder voorruimte. heeft u de ruimte? Ga dan voor een saunahuis met voorruimte en eventueel een hottub ernaast. In deze klustip leggen we uit waar u op moet letten bij het kiezen, kopen, bouwen en onderhouden van uw buitensauna. 

saunabarrel houten vlonder aan het water
Gemiddeld

Een buitensauna is een sauna die in de buitenlucht geplaatst wordt. Een binnensauna bestaat in de meeste gevallen uit geisoleerde wandjes, een buitensauna bestaat uit massief hout. De saunaruimte mag aan de binnenzijde niet behandeld worden en over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van scandinavisch vurenhout. Dit hout heeft een fijne structuur en houdt de warmte van de kachel vast en geeft het geleidelijk aan weer af. Een buitensauna heeft een krachtstroom elektrische saunakachel nodig of een houtkachel.

Buitensauna kiezen

Bij de keuze van uw sauna zijn er een aantal factoren om op te letten. Hoeveel ruimte heeft u om de sauna te plaatsen. Wenst u een buitensauna met houtkachel of laat u een krachtstroom aansluiting aanleggen voor een elektrische kachel. Een laagstroom kachel is in de meeste gevallen niet geschikt voor een een buitensauna. Een grote saunaruimte is geschikt voor meerdere personen, maar kost ook meer energie om op te warmen.

saunakachel elektrisch

Buitensauna kopen

Gadero verkoopt buitensauna's van A-merken zoals tonsauna's van Tuindeco, (reed geverfde) houten saunahuisjes met plat dak van Karibu en buitensauna's van Interflex. Behandelde sauna's hebben doorgaans een langere levertijd dan onbehandelde sauna's, kies uit onze saunahut/tonsauna direct modellen voor een snelle levertijd binnen 24-48 uur, deze modelen leveren wij uit eigen voorraad. 

U ontvangt uw buitensauna als bouwpakket, de opbouw van de sauna is zelf uit te voeren. Hiervoor heeft u een boormachine, waterpas, blokhamer nodig. Het is aan te raden met 2 of 3 mensen samen de sauna op te bouwen. Bij saunahuisjes is de opbouw gelijk aan de opbouw van blokhutten, lees ook de klustip blokhut bouwen door.

Saunahuisje of saunabarrel opbouwen 

Montage van een saunahuisje of tonsauna vergt enige ervaring met klussen in de tuin en met hout. Net zoals bij een blokhut bouwen is de fundering belangrijk, dit is de basis van de sauna. Uw sauna wordt geleverd met een duidelijke stap voor stap handleiding. Nadat u het saunahuisje of de tonsauna heeft geplaatst is het tijd om de kachel te installeren. Voor het aansluiten van een elektrische kachel heeft u een krachtstroom aansluiting nodig, dit moet door een erkende elektricien aangelegd worden. Een houtkachel kunt u zelf aansluiten, volg altijd de handleiding. 

Saunahuisje of saunabarrel opbouwen
  • Zorg voor een uiterst waterpas fundering. Bijvoorbeeld een stevige tegelvloer van betontegels van ten minste 5 cm dik of minimaal 25 mm hardhouten vlonderplanken met sterke onderbalken elke 40 cm. Bedenk van te voren waar uw stroompunt binnenkomt.

  • Check of alle onderdelen in het pakket zitten, let op sommige houten profielen hebben minimale verschillen ten opzichte van elkaar. 

  • Controleer na elke 3 lagen of uw nog waterpas aan het opbouwen bent.

  • Elke type saunahut heeft zijn eigen specifieke opbouw, raadpleeg altijd de handleiding bij uw product. Het opbouwen van een saunahuisje vergt enige kluservaring!

  • Kies bij een saunahuisje met plat dak bij voorkeur voor EPDM dakbedekking, dit gaat lang mee, bij een tonsauna raden we uitsluitend dakshingles aan. 

  • Check of de saunakachel die u bijbestelt op 220 normaal stroom past of krachtstroom nodig heeft (krachtstroom verwarmt uw tuinsauna een stuk sneller). Laat krachtstroom altijd aanleggen door de professional. Lees ook de blog welke saunakachel kies ik?

  • Sla met een rubberen hamer de blokhutprofielen voorzichtig in elkaar. Zorg altijd dat de "tong" naar boven wijst. 

  • Plaats rubbers aan de juiste zijde van de gleuf aan de binnenkant van de sauna, zie tekening.

  • Bij ronde saunabarrels eerst alle stalen spanners losjes plaatsen en daarna steeds alle spanners iets strakker zetten.

  • Wilt u een gemakkelijke fundering en snelle opbouw, kies dan voor een ronde tonsauna, ook wel saunabarrel genoemd.

saunabarrel natuur stevige fundering

Buitensauna onderhouden

Een buitensauna mag aan de binnenzijde niet behandeld worden, beits, verf of olie kan giftige stoffen afgeven onder de hoge temperaturen in de sauna. De buitenzijde van uw saunhuis of barrel sauna beitst u zoals u ook met een blokhut zou doen. Neem hierbij ook de helft van de veer en groef mee, maar niet de binnenzijde. 

De binnenzijde van de sauna neemt u regelmatig af met een vochtige doek of een zachte borstel. Lucht de sauna regelmatig, zet na elk saunabad dat u neemt de ramen en deuren open zodat de ruimte kan luchten. Een goede luchtkwaliteit zorgt ervoor dat de sauna goed warm kan worden. 

De sauna wordt verwarmd door de stenen in de kachel. Controleer deze regelmatig of ze niet kapot zijn. Gebroken stenen en kleine stukjes moeten op tijd vervangen worden. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero