Gadero klustips
Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Blokhut Maken

Raadpleeg onze handige tips voor het zelf maken van een houten blokhut of tuinhuisje. Naast een bouwmaterialenlijst geven we graag advies over benodigde gereedschappen en bevestgingsmiddelen.

We onderscheiden 2 type blokhutten. De kant en klare houten tuinkasten en blokhutten die u in een mum van tijd zelf in elkaar kunt zetten of als maatwerk echt zelf een houten tuinhuis of blokhut gaan bouwen.

In onderstaande gaan we nader in op het zelf bouwen (maximaal 5 meter breed) van een blokhut of tuinhuisje van rabatdelen. Indien u een grotere tuinhuis of blokhut gaat bouwen adviseren wij een bouwtekening te laten maken. Wilt u uw houten tuinschuur in een hoek plaatsen, denk dan goed na over de deurpositie. Bij een hoekblokhut kunt u ook kiezen voor een driehoek-vorm waarbij de deur schuin naar voren staat gepositioneerd.

Rabat heeft het voordeel dat het regenwater niet in naar binnen kan dringen. Daarnaast gaat geimnpregneerd rabat lang mee en is deze ook nog eens goed betaalbaar. Bij Gadero houthandel kunt u kiezen uit Geïmpregneerd rabatdeel 1,8 x 14,5 x 300 cm (ook in 400 cm en 500 cm lengte leverbaar, zie pagina rabatdelen) of zweeds rabat lariks 1,5 x 14,5 x 500 cm (ook in 19,5 cm breed en in rustiek zwart leverbaar).

Blokhut bouwen tips

Bekijk ook ons filmpje over een blokhut bouwen vol handige tips voor het vakkundig plaatsen van een tuinhuis.Zelf een (eigen) maatwerk blokhut of tuinhuis bouwen

 

Stap 1 - Bepaal de basis van uw blokhut

Wordt het een driehoekige blokhut voor in een hoek of een rechthoekige blokhut? Bepaal ook vooraf of u ramen en/of stroom in uw blokhut / tuinhuisje wilt hebben. Bedenk ook goed waar de deur moet komen en welke kant deze open moet gaan. Wilt u een blokhut met stenen of met een houten vloer? Na het antwoord op deze vragen kunt u de materialen bestellen en aan de slag. Indien u er niet uit komt staan we u graag telefonisch bij met een praktisch advies.

Stap 2 - Maak een fundament

Fundering met tegelvloer. Graaf de aarde uit en vul dit met wit zand voor tenminste 20 centimeter. Goed aanstampen en waterpas afstrijken. Daarna betegelen met bijvoorbeeld stoeptegels 30 x 30 cm. Indien u een grotere blokhut gaat bouwen is het beter om betontegels 50 x 50 cm te nemen. Deze geven meer stevigheid. Indien u later een houten vloer wilt aanbrengen kan dit met dwarsbalken en planken (blokhut profiel met mes en groef, afmeting 3 x 13 x 250 cm). Voordeel is dat deze planken in elkaar vallen waardoor de vloer extra stevig zal worden. Natuurlijk kunt u ook de tegels als vloer gebruiken (dit is wel veel vochtiger in de winter, denk daar wel aan bij het opslaan van uw waardevolle tuinspullen).

Een fundering met ;hardhouten palen is ook mogelijk. Een fundering van hardhouten palen is een flinke klus. Van de vierkante grondpalen (6 x 6 cm, lengte ca. 50 cm; u haalt er dan 4 stuks uit een lengte van 200 cm) en balken (6 x 16 x 500 cm) te maken. Het voordeel van een houten balkenlaag op palen is dat u uw blokhut dan drempelloos kan maken. Plaats om de 35 a 40 centimeter in 1 lijn de palen (wel eerst even een punt er aan zagen natuurlijk). Begin in de hoeken met het zetten van de hoekpaal en vul de rest op. Indien u er niet uit komt schetsen wij graag geheel vrijblijvend een palenplan voor uw maatwerk tuinhuis of luxe houten blokhut.

Stap 3 - Funderingsbalken

Maak van de houten dwarsbalken 6 x 16 x 500 cm (zo nodig de lengte inkorten) rondom een basis. Monteer aan de buitenkant van de palen de houten dwarsbalk 6 x 16 x 500 cm. Dit kan eenvoudig met 8 millimeter dikke slotbouten (12 cm lang). Let er dus goed op dat de dikte van de dwarsbalk en de palen klopt met de lengte van de slotbout. Op www.gadero.nl zijn dergelijke materialen op elkaar afgestemd binnen 1 webshop. Daardoor heeft u geen fouten meer bij het bestellen van uw bevestigingsmaterialen. Op de plek van de deur de balk laten doorlopen voor extra stevigheid. Daar zal later de drempel en/of houten vloer op rusten. Indien u kiest voor een houten vloer op balken dan ook de vloer in zijn geheel voorzien van 6 x 16 x 500 cm dwarsbalken. Deze moeten tenminste om de 40 cm liggen. Anders zullen de vloerplanken later te veel kunnen gaan doorbuigen. Zoals hier boven aangeven kunt u het beste blokhutprofiel 3 x 13 x 250 cm met veer en groef gebruiken voor de vloer.

Stap 4 - Het geraamte van balken maken

Plaats haaks (90 graden) naar boven op de funderingsbalken de verticale Geïmpregneerde balken 6 x 16 cm (op de door u gewenste hoogte van de blokhut ingekort natuurlijk). Wij adviseren om de zijwanden tenminste 220 cm hoog te maken. De voor en achterkant worden in het midden automatisch hoger doordat er een zadeldak op komt. Als dakhelling hanteren wij 25 graden. Bij het gebruik van dakleer of EPDM folie is dit voldoende om het regenwater weg te laten lopen.

U monteert de verticale balken 6 x 16 om de 40 cm. Aan deze balken komen later de rabatdelen. Bij de hoeken van de blokhut de ruimte zo goed mogelijk verdelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de door u gekozen afmeting. Het vast zetten van de verticale balken kan eenvoudig met stalen hoekjes en schroeven.

Bij het maken van het geraamte wel rekening houden met de ruimte voor een deur van tenminste 90 centimeter breed. Het meest eenvoudig is een kant en klare schuttingdeur (verticale model) te bestellen en deze aan de buitenkant van rabat-delen te voorzien. Natuurlijk kunt u ook zelf een volledige deur maken.

Planken toevoegen

Schroef de rabatplanken (nabij het mes zodat de schroefkop weg valt bij de volgende plank) met 5 cm lange TORX schroeven aan de buitenkant tegen het geraamte (geheel aan verticale balken 6 x 16 cm) aan. Tip; begin naast de deur. Dan komt u goed uit en komt er extra stevigheid in de hoeken. Zorg er voor dat de verticale balken goed waterpas omhoog (blijven) staan. Eventueel kunt u een en ander tijdelijk met een schoor (schuine lat of plank) vast zetten. Bij eventuele ramen laat u een ruimte vrij voor het plaatsen van een kozijnhout met glas. Een en ander kan ook tijdens de afbouw nog geplaatst worden. Zorg er voor dat de bovenste plank mooi horizontaal waterpas rond het gehele schuurtje loopt. Dat is de maatvoering om het dak op te laten rusten. Natuurlijk komen er aan de voor en achterkant nog driehoekige dakpunten om het geheel dicht te maken. Dit kan het beste als de dakliggers 6 x 16 zijn aangebracht. U heeft dan een vast maat om de wanden in te korten en te bekleden met de rabatdelen. Deze delen kunt u schuin aanzagen met de handzaag of handcirkelzaag. Het is dus absuluut niet nodig om dure zaagtafels en dergelijke te gaan huren.

Deur plaatsen

Bevestig op de plaats voor de deur tussen de verticale balken de tuindeur. Na het afhangen met de scharnieren voorziet u de tuindeur van rabatdelen aan de buitenzijde. Nu alleen het slot nog plaatsen en klaar is de deur. Wij adviseren om een tuinschuur te voorzien van een boerenklinkset. Voordeel hiervan is dat indien het hout nog iets gaat werken het slot toch altijd goed af sluit.

Dak plaatsen

In dit voorbeeld gaan we uit van een normaal zadeldak (flauw puntdak). Maak vlak boven de bovenste rabatplank een draagbalk. Dat kan ook de 6 x 16 x 500 cm zijn. Vervolgens maakt u schuin afgezaagde korte lengten van deze zelfde balk 6 x 16 x 500 cm. Dat zullen de dakdragers (daksporen) worden. De dakdragers komen om de 40 cm. Deze rusten op de bovenste draagbalk (ringbalk). We kiezen voor dakdragers om de 40 cm om te voorkomen dat het dakbeschot te veel zal doorbuigen. De dakdragers kunnen met behulp van stalen hoekjes en schroeven aan de ringbalk worden bevestigd. Als de dakdragers (dwarsbalken) zijn aangebracht kunnen de dakplanken (dakbeschot) worden geschroefd. Aanbrengen dakbeschot Vervolgens gaan we planken (dakbeschot) aanbrengen voor het dak. Dit kunnen normale schuttingplanken zijn of blokhutprofiel (3 x 13 x 250 cm) met mes en groef. In verband met doorbuigen en het eventueel werken van het hout adviseren wij dit laatste te gebruiken. De blokhutprofielen bevestigen we met 5 cm lange TORX schroeven. Op het dakbeschot kunt u dakleer (of daksingels) branden (of eventueel spijkeren met dikke koppen) of EPDM folie plakken. Beide materialen gaan jaren mee om uw blokhut goed droog te houden. Aan u de keus welk materiaal u kiest.

Aanbrengen van houten vloer

Wij adviseren om het blokhutprofiel 3 x 13 x 250 cm ook als vloer te gebruiken. De mes en groef vallen goed in elkaar waardoor een stevige vloer ontstaat die tegen doorbuigen bestand is. Het aanbrengen kan overeenkomstig de werkwijze bij het vast schroeven van het dakbeschot. Alleen liggen de balken nu natuurlijk allemaal horizontaal.

Dakleer of EPDM folie aanbrengen

Zie boven.

Afwerken van de blokhut of tuinhuis

De randen van het dak kunt u netjes afwerken met een kantplank (ook wel boeideel of windveer genoemd). Dit kan eenvoudig met een rabatplank. Aangezien deze plank veel wind en regen opvangt adviseren wij daar voor de zwarte rabat lariks 2 x 14,5 x 500 cm te gebruiken. Deze gaat nog langer mee dan de normale Geïmpregneerde rabatplank.

Gereedschap

Deze gereedschappen heeft u nodig voor het bouwen van een blokhut of tuinhuisje.

  • handzaag
  • grondboor
  • huishoudtrap
  • accuboormachine
  • bithouder met torx bitje
  • waterpas
  • spade
  • meetlint

Eventueel plaatsen van het raam

Bij de locale bouwmarkt een enkel glas raam met kozijnhout bestellen. Dit is eenvoudig in de open ruimte te plaatsen. Bevestigen middels enkele Torx schroeven 50 mm. Door de vele verschillen in maat kunnen wij de ramen niet standaard leveren.

Vragen en/of opmerkingen

Indien u vragen en/of opmerkingen heeft neem dan gerust contact op. Wij staan u graag bij met advies of een materialenlijst voor het bouwen van uw houten blokhout of luxe tuinhuis.

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.