Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#22 Betonpoeren plaatsen voor overkapping bouwen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst06-07-2017

In aflevering #22 van Gadero TV staan de betonpoeren centraal. Dit zijn kant en klare voeten van beton, die als fundering gebruikt kunnen worden bij een overkapping. Betonpoeren zijn in verschillende kleuren en maten beschikbaar. De betonpoeren kunnen heel recht zijn, wat als voordeel heeft ergens heel strak tegenaan gemonteerd te kunnen worden. Daarnaast kunnen de poeren ook iets meer afgeschuind zijn. Deze zijn verkrijgbaar in de variant 18 x 15 x 50 cm, wit of antraciet. Voor de zware projecten, bijvoorbeeld een overkapping met zware dakbalken, is de 40 cm hoge variant. Het draadeind bij deze variant is dikker dan de andere varianten, zodat het geschikt is voor zware constructies. 

Betonpoer plaatsen

Het plaatsen van een betonpoer gebeurd op een tegel in de grond. Maak een gat in de grond van ongeveer 30 cm diep, met daarop een kleine laag zand. Vervolgens kan hier de tegel op worden geplaatst. Hierbij is het belangrijk om te controleren of de tegel waterpas staat. Hierdoor heeft de betonpoer een stevige basis. 

Vervolgens kan de betonpoer hier bovenop worden geplaatst. Zorg er voor dat de betonpoer ongeveer 10 cm boven de grond uitsteekt. Bijkomend voordeel is dat u het stoere karakter van de betonpoer kunt blijven zien. Daarnaast blijft de paal die op de betonpoer wordt geplaatst zo vochtvrij. 

Voor extra stevigheid kunt u vervolgens een zak snelcement toevoegen. Strooi het cement in het gat rondom de betonpoer en voeg een klein beetje water toe. Voordat u verder kunt gaan moet het cement eerst even drogen. 

Overkapping met berging grijze boeidelen en deuren

Hoogteversteller betonpoer

Een betonpoer heeft altijd een zogenaamde hoogteversteller nodig. Let op! Niet bij iedere betonpoer is deze hoogteversteller bij de prijs inbegrepen en moet deze apart besteld worden. Bij het artikel wordt vermeld of deze erbij geleverd worden. 

Het plaatje van de hoogteversteller is 10 x 10 cm. Het is hierbij belangrijk om palen te gebruiken van minimaal 12 cm dikte. Zo komt deze goed tot zijn recht. In de video zijn 12 x 12 cm Lariks Douglas palen gebruikt. 

Het is belangrijk om het plaatje eerst te monteren op de palen, voordat het geheel op de betonpoer wordt geplaatst. De hoogteversteller kan vastgezet worden op de paal met de zogenaamde draadeinden.  Hiervoor heeft u 4 stuks nodig.  Belangrijk is om het gat voor te boren, anders komt de bout er niet doorheen. Onze tip is om niet een te ruime boor te gebruiken, hiermee verliest u namelijk sterkte. 

Let op: de hoogteverstellers zijn exclusief houtdraadbouten. Als u deze wilt bestellen bekijkt u onze pagina met houtdraadbouten.

Wilt u uw palen aan de bovenkant nog inkepen? Dan is ons advies om dit al te doen voordat u de paal op de betonpoer plaatst.

Lariks Douglas Betonpoer veranda

Palen op betonpoer plaatsen. 

Vervolgens kan de paal, inclusief hoogteversteller, op de betonpoer worden gedraaid. Doe dit voorzichtig en draai zo ver mogelijk door. Hierdoor wordt deze mooi stevig. Met de hoekwaterpas kunt u van twee zijdes van de palen tegelijk zien of de paal waterpas staat. 

Onze tip is om direct een aantal tijdelijke panlatten op de palen te plaatsen. Dit zorgt er voor dat alles goed op zijn plek blijft, bij bijvoorbeeld harde wind. De schuine schoren boven aan de palen zullen uiteindelijk voor de echte stevigheid zorgen. 

Nadat de palen op de betonpoeren zijn gedraaid en er de tijdelijke panlatten op gemonteerd zijn kunt u verder met het maken van de overkapping. Hoe dit moet kunt u zien in bijvoorbeeld Gadero TV aflevering #201 over het bouwen van een luxe overkapping

Kapschuur overkapping lariks hout geschaafd

Wilt u meer weten over het bouwen van een overkapping of kapschuur? Bekijk onze klustips over het plaatsen van een overkapping of zelf een kapschuur maken.