#22 Betonpoeren plaatsen voor overkapping bouwen

Type betonpoeren

In aflevering #22 van Gadero TV staan de betonpoeren centraal. Dit zijn kant en klare voeten van beton, die als fundering gebruikt kunnen worden bij een overkapping. Betonpoeren zijn in verschillende kleuren en maten beschikbaar. De betonpoeren kunnen heel recht zijn, wat als voordeel heeft ergens heel strak tegenaan gemonteerd te kunnen worden. Daarnaast kunnen de poeren ook iets meer afgeschuind zijn. Deze zijn verkrijgbaar in de variant 18 x 15 x 50 cm, wit of antraciet. Voor de zware projecten, bijvoorbeeld een overkapping met zware dakbalken, is de 40 cm hoge variant. Het draadeind bij deze variant is dikker dan de andere varianten, zodat het geschikt is voor zware constructies. 

Betonpoer plaatsen

Het plaatsen van een betonpoer gebeurd op een tegel in de grond. Maak een gat in de grond van ongeveer 30 cm diep, met daarop een kleine laag zand. Vervolgens kan hier de tegel op worden geplaatst. Hierbij is het belangrijk om te controleren of de tegel waterpas staat. Hierdoor heeft de betonpoer een stevige basis. 

Vervolgens kan de betonpoer hier bovenop worden geplaatst. Zorg er voor dat de betonpoer ongeveer 10 cm boven de grond uitsteekt. Bijkomend voordeel is dat u het stoere karakter van de betonpoer kunt blijven zien. Daarnaast blijft de paal die op de betonpoer wordt geplaatst zo vochtvrij. 

Voor extra stevigheid kunt u vervolgens een zak snelcement toevoegen. Strooi het cement in het gat rondom de betonpoer en voeg een klein beetje water toe. Voordat u verder kunt gaan moet het cement eerst even drogen. 

Hoogteversteller betonpoer

Een betonpoer heeft altijd een zogenaamde hoogteversteller nodig. Let op! Niet bij iedere betonpoer is deze hoogteversteller bij de prijs inbegrepen en moet deze apart besteld worden. Bij het artikel wordt vermeld of deze erbij geleverd worden. 

Het plaatje van de hoogteversteller is 10 x 10 cm. Het is hierbij belangrijk om palen te gebruiken van minimaal 12 cm dikte. Zo komt deze goed tot zijn recht. In de video zijn 12 x 12 cm Lariks Douglas palen gebruikt. 

Het is belangrijk om het plaatje eerst te monteren op de palen, voordat het geheel op de betonpoer wordt geplaatst. De hoogteversteller kan vastgezet worden op de paal met de zogenaamde draadeinden.  Hiervoor heeft u 4 stuks nodig.  Belangrijk is om het gat voor te boren, anders komt de bout er niet doorheen. Onze tip is om niet een te ruime boor te gebruiken, hiermee verliest u namelijk sterkte. 

Let op: de hoogteverstellers zijn exclusief houtdraadbouten. Als u deze wilt bestellen bekijkt u onze pagina met houtdraadbouten.

Wilt u uw palen aan de bovenkant nog inkepen? Dan is ons advies om dit al te doen voordat u de paal op de betonpoer plaatst.

Palen op betonpoer plaatsen. 

Vervolgens kan de paal, inclusief hoogteversteller, op de betonpoer worden gedraaid. Doe dit voorzichtig en draai zo ver mogelijk door. Hierdoor wordt deze mooi stevig. Met de hoekwaterpas kunt u van twee zijdes van de palen tegelijk zien of de paal waterpas staat. 

Onze tip is om direct een aantal tijdelijke panlatten op de palen te plaatsen. Dit zorgt er voor dat alles goed op zijn plek blijft, bij bijvoorbeeld harde wind. De schuine schoren boven aan de palen zullen uiteindelijk voor de echte stevigheid zorgen. 

Nadat de palen op de betonpoeren zijn gedraaid en er de tijdelijke panlatten op gemonteerd zijn kunt u verder met het maken van de overkapping. Hoe dit moet kunt u zien in bijvoorbeeld Gadero TV aflevering #201 over het bouwen van een luxe overkapping

Wilt u meer weten over het bouwen van een overkapping of kapschuur? Bekijk onze klustips over het plaatsen van een overkapping of zelf een kapschuur maken.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

02 uur

Geschatte kosten:

€ 400,00 - € 600,00

Benodigdheden:

Schop
Boor
Oude stoeptegel
Snelcement
Heet water
Draadeinden
Panlatten
Hoekwaterpas
3, 4 en 5 meter plank (maken haakse hoek)

Stap 1: "Kies de betonpoer uit"

De kant-en-klare voeten van beton, de betonpoeren, zijn in verschillende kleuren en maten bij Gadero verkrijgbaar:

De keuze voor de betonpoer is afhankelijk van het gewicht van de balken.

Stap 2: "Voorbereiding voor het plaatsen van de betonpoer"

Graaf een gat van 30 centimeter diep met een klein zandbedje en leg een oude stoeptegel waterpas in de grond op een stevige ondergrond. Zo heeft de betonpoer een mooie, stevige basis. Zet de betonpoer op de tegel. Zorg ervoor dat de betonpoer 10 centimeter boven het terras uitsteekt. Zo blijft u het stoere karakter van de poer zien en zo blijft de Lariks Douglas paal vochtvrij van de bodem. 

 

 

Stap 3: "Zorg voor extra stevigheid"

Voor extra stevigheid, voeg 1 zak snelcement beton toe aan de betonpoer, zo staat deze stevig in de grond. 

Stap 4: "Verder met het plaatsen van de betonpoer"

Nadat het snelcement uitgehard is, kunt u verder met het plaatsen van de betonpoer. De betonpoer heeft altijd een hoogteverstelling nodig. Deze zijn bij Gadero verkrijgbaar in RVS en verzinkt. Het is afhankelijk van welke betonpoer u bestelt, het verschilt per model of de hoogteverstelling inclusief is.

Het plaatje heeft een afmeting van 10 bij 10 centimeter. Het plaatje in de video is geschikt voor palen vanaf 12 centimeter dikte, zo komt het plaatje goed tot zijn recht. U kunt ook kiezen voor een 15 bij 15 centimeter paal, dat is geen probleem bij deze plaatjes. 

Stap 5: "Monteer de plaatjes op de paal"

In dit voorbeeld is gekozen voor verzinkte plaatjes met draadeind. Deze plaatjes kunnen licht oxideren, maar zijn sterker dan RVS. Het is belangrijk dat u het plaatje met draadeind eerst gaat monteren op de paal die u gaat plaatsen. Pas daarna draait u het geheel op de betonpoer. Monteer deze met 4 draadeinden, boor wel eerst voor, anders komt u er niet doorheen. Pak niet een te ruime boor, hiermee verliest u sterkte. 

Stap 6: "Het plaatsen van de staander"

Even opgelet: wilt u de staander aan de bovenkant inkepen? Doe dit voordat u de staander op de betonpoer plaatst. Draai de staander zo ver mogelijk voorzichtig op de poer. Plaats een paar tijdelijke panlatten om de paal goed op de plek te houden.

Aangezien de constructie nog niet af is en er mogelijk veel wind op komt te staan. De stevigheid komt als de rest van de overkapping geplaatst is en voornamelijk de schuine schoren in de hoeken zorgen voor stevigheid. 

Stap 7: "Controleer of het geheel waterpas is"

Werk met een hoekwaterpas, zo kunt u gelijk aan 2 zijdes controleren of de staander mooi waterpas staat. 

Stap 8: "Maak een haakse hoek van schuttingplanken"

Gebruik de stelling van Pythagoras om een mooie haakse hoek te maken. De zijde van 3 en 4 meter vormen de hoek van 90 graden. De lange schuine zijde moet excact 5 meter zijn. Bestel deze 3, 4 en 5 meter planken mee in een goedkope versie. Bijvoorbeeld goedkope geïmpregneerde schuttingplanken.

Hiermee maakt u eenvoudig een hele grote haakse hoek, zo komen uw betonpoeren strak in lijn. Bekijk goed in de video hoe de schuttingplank is neergelegd, hanteer de buitenlijn van de 3 meter plank. 

Mis nooit meer acties, handige montage video's en trends met Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram