Logo Gadero
service
Blog

Hoe behandelt u thermisch gemodificeerd hout?

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst25-10-2019

Thermische modificatie is een milieuvriendelijke manier om hout, wat van zichzelf niet heel duurzaam is, een langere levensduur te geven. Deze behandeling zorgt ervoor dat het hout minder gevoelig is voor aantasting en daardoor wel twee keer zo lang meegaat. Door dit verantwoorde verhittingsproces veranderen de eigenschappen van het hout, wat thermo hout goed bestand maakt tegen houtrot en schimmels. Hierdoor heeft het hout in principe ook geen onderhoud meer nodig, maar dat betekent niet dat behandelen niet zinvol kan zijn.

thermisch gemodificeerd grenen thermohout

Wilt u graag meer weten over thermisch gemodificeerd hout, wat de voordelen en toepassingen zijn en hoe dit hout kan worden behandeld? Lees dan verder! 

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerd hout wordt geproduceerd van houtsoorten die van zichzelf niet erg duurzaam zijn. Deze soorten worden snel aangetast door bijvoorbeeld weersinvloeden of insecten en hebben hierdoor niet een hele lange levensduur. Daarom worden deze soorten thermisch behandeld. Deze behandeling zorgt ervoor dat het hout veel minder gevoelig is voor rot, schimmels en insecten. Dit type hout heeft dan geen onderhoud of behandeling meer nodig.

Het proces van thermische modificatie zorgt ervoor dat de weerstand van de oorspronkelijke houtsoorten wordt verhoogd door het te verwarmen tot zo'n 200°C. Door het verhittingsproces veranderen een aantal eigenschappen van het hout waardoor het zeer bestendig wordt tegen vocht, bacteriegroei, houtrot, houtworm en andere invloeden van buitenaf. Het hout wordt met andere woorden duurzaam gemaakt. Deze behandeling wordt vaak toegepast op snelgroeiende harsachtige houtsoorten. Normaal moeten zulke houtsoorten gebeitst of gecoat worden als bescherming. Dit is na een thermische behandeling van het hout niet meer nodig. Hierdoor is thermisch gemodificeerd hout een uitstekend alternatief voor geïmpregneerd hout of tropische hardhoutsoorten.

thermisch gemodificeerd Ayous

Onderhoud thermisch behandeld hout

In principe heeft thermisch behandeld hout weinig onderhoud nodig. Het hoeft bijvoorbeeld niet gebeitst te worden, maar het mag wel. Hierbij is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het hout eerst een paar maanden moet uitzweten. Bovendien is niet zomaar elke verf of beits geschikt voor thermisch gemodificeerde houtsoorten. Kies voor spcialistische merken als Drywood Woodstain en/of vraag uw vakhandel naar meer informatie over gevelverf. 

Thermisch gemodificeerd hout beitsen, lakken of oliën

Zorg eerst dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u begint met beitsen, oliën of lakken. Daarna kunt u aan de slag met de voorbereidingen. Bij nieuw hout gebruikt u eerst een ontvettend middel, zodat u vervolgens het hout licht kunt opschuren. Bij verweerd hout dient u het hout eerst te reinigen en daarna 24 uur te laten drogen. Na deze 24 uur kunt u het hout op schuren, zodat later de olie of beits goed in zal trekken en de lak goed zal hechten. 

Vooraf is het belangrijk om eventuele scheuren of gaten in het hout te repareren. Wanneer u gebruik gaat maken van een dekkende beits of olie, gebruik dan eerst een houtrotvuller. Bij een transparante variant of bij lak kunt u kneedbaar hout gebruiken ter reparatie. Na het opvullen van de scheuren en gaten is het goed om de gerepareerde plekken te schuren in de richting van de houtnerf. Daarna kunt u beginnen met beitsen, lakken of oliën. Schilder altijd met de nerf mee en veeg druppels meteen weg. Na de eerste laag laat u het hout 24 uur drogen. Het kan geen kwaad om het hout nog een keer licht te schuren. Hierna kunt u dan een tweede laag aanbrengen.

Om kromtrekken tegen te gaan raden wij u aan om thermisch gemodificeerd hout rondom te behandelen, voordat u het gaat plaatsen. Weet u niet zeker hoe het hout gaat reageren op de olie of beits? Behandel dan eerst een klein gedeelte van één plank en wacht het resultaat even af, voordat u alle planken gaat behandelen.

gadero beits olie

Voordelen van warmte behandeld hout

Het oorspronkelijke hout krijgt na een thermische behandeling een hogere duurzaamheid. Zo heeft bijvoorbeeld vurenhout na behandeling duurzaamheidsklasse 2, terwijl dit voor behandeling 4/5 was. Daarnaast zorgt de behandeling ervoor dat het hout stabiel is en weinig werking kent door de minimale vochtopname. Ook zagen of frezen in het hout heeft geen negatieve invloeden op de eigenschappen.

Thermisch hout is goedkoper dan tropisch hardhout en composiet. Daarbij is de de ecologische voetafdruk van thermisch gemodificeerd hout ook vele malen kleiner dan die van tropisch hardhout en houtcomposiet. Tijdens het productieproces wordt alleen gebruik gemaakt van stoom om het hout te verduurzamen en er komen geen milieubelastende chemicaliën aan te pas. Daarnaast hoeven er geen bomen in regenwouden gekapt te worden. Meerdere Europese houtsoorten zijn geschikt voor thermische modificatie. Door te kiezen voor bomen van ons eigen continent kost het transport van hout zo min mogelijk energie. 

thermisch gemodificeerd Grenen

Toepassingen thermo hout

Thermisch gemodificeerd hout is geschikt voor verschillende toepassingen. Bij Gadero bieden we een groot assortiment gevelbekleding, schuttingplanken, rabatdelen en vlonderplanken van thermisch hout. Het is belangrijk dat u rekening houdt met de kwetsbaarheid van het hout tijdens het vervoeren en monteren van thermisch gemodificeerd hout, omdat het hout tijdens de warmtebehandeling brozer is geworden. 

Meer weten over thermische modifcatie? Lees onze blogs: '5 redenen om te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout' en 'Thermisch gemodificeerd hout, wat is dat?'.