Logo Gadero
service
Blog

Thermisch gemodificeerd hout, wat is dat?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst16-11-2018

Thermisch gemodificeerd hout, u heeft de term vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent dit nu precies? Onder thermische gemodificeerd hout verstaan wij hout dat een bepaalde warmtebehandeling heeft ondergaan. Het hout wordt tot ongeveer 200 graden verhit, zonder de toevoeging van chemische middelen. Het gaat hierbij vaak om zachthout, wat door dit proces een veel langere levensduur krijgt. Zo gaan houtsoorten van duurzaamheidsklasse 5 naar klasse 2 of zelfs 1.

Thermo ayous gevelbekleding

Daarnaast zijn deze houtsoorten nu geschikt voor veeleisende buitentoepassingen, zoals gevels of vlonders. En dat alles 100% milieuvriendelijk! Meer weten over thermische modificatie? Lees dan verder. 

Hout thermisch modificeren

Bij thermische modificatie verwarmt men het hout met stoom in een zuurstofarme ruimte tot een bepaalde temperatuur. Deze temperatuur verschilt per houtsoort. Daarnaast spelen factoren als de breedte van het hout en het vochtgehalte voordat het proces begint nog een rol bij de duur van deze behandeling. Thermische modificatie verandert de chemische structuur van het hout en zorgt ervoor dat er minder vocht in het hout zit. 

Ayous thermisch gevel schutting

Hierdoor hebben thermisch gemodificeerde planken niet alleen een langere levensduur, ze zijn ook beter bestand tegen houtrot en schimmels, licht in gewicht en zeer vormvast. Daarnaast krijgt het hout een fraaie donkere kleur. Het mooie aan dit verduurzamingsproces is dat er, in tegenstelling tot veel andere behandelingen, geen chemicaliën aan te pas komen. Daarnaast wordt er voornamelijk hout van dichtbij gebruikt. Zo is thermische modificatie zeer milieuvriendelijk. Het nadeel aan deze behandeling is dat het hout iets aan sterkte verliest. 

Thermo houtsoorten

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor thermische modificatie. In de praktijk zijn thermo grenen, vuren en ayous zeer populair. Deze houtsoorten gebruiken onze klanten veel voor gevels. Thermo grenen en vuren zijn prima budget opties voor een duurzame gevel. Daarnaast is ayous verkrijgbaar is een speciaal blokprofiel, wat voor een bijzondere gevel zorgt. Thermische modificatie is niet alleen geschikt voor hout, ook bamboe laat zich goed behandelen. Bamboe is officieel een grassoort, maar door de stoombehandeling kan een vlonderplank van Bamboe toch 15 jaar kan blijven liggen. In mindere mate zien we ook thermo essenhout. Deze houtsoort is zeer geschikt voor een duurzame vlonder. 

Ayous gevelbekleding wand

Toepassingen thermo hout

Thermo hout is voor veel toepassingen in de tuin te gebruiken. Wij zien thermohout veel terug in gevels en vlonders, maar creatieve klanten gebruiken onze profielen ook wel voor een schutting of als wand van een overkapping. Thermisch gemodificeerd hout evenaart hardhout bijna in levensduur, maar kost vaak veel minder. Daarnaast is het door het lichte gewicht makkelijker te verwerken.

Gevel

Grenen/vuren

Thermo grenen rhombus

Thermisch gemodificeerd hout is populair om te gebruiken voor een gevel. Dit komt omdat dit hout weinig weegt en zeer vormvast is. In de categorie gevelbekleding komt u voornamelijk thermo grenen/vuren en ayous tegen. Thermo grenen vuren heeft als voordeel dat het duurzaam is, met duurzaamheidsklasse 2. Daarnaast is het bij Gadero voor een aantrekkelijke prijs verkrijgbaar. Thermo grenen en vuren is dus een prima oplossing voor de prijsbewust klant.

Ayous

Ayous gevelbekleding gekookt hout

Thermo Ayous verkopen wij in een bijzonder blokprofiel. Hierdoor krijgt u een gevel met mooie doorlopende lijnen, wat voor een modern uiterlijk zorgt. Daarnaast heeft thermo Ayous duurzaamheidsklasse 1 en doet daarmee niet onder voor menig hardhoutsoort. Deze Afrikaanse houtsoort is nagenoeg foutvrij en bevat dus vrijwel geen kwasten en noesten. Hierdoor krijgt u een rustig ogende gevel. Voor een zeer luxe gevel gebruikt u deze unieke gevelbekleding.

Vlonder

Bamboe Wel een mooie vlonder, maar geen houtsoort van ver weg met oog op het milieu? Denk dan eens aan een vlonderplank van thermisch gemodificeerd Bamboe. Technisch gezien een grasplant, maar zeer geschikt voor thermische modificatie. Deze warmtebehandeling verlengt de duurzaamheid van de planken aanzienlijk en geeft u een mooi terras met een bijzondere uitstraling. Daarnaast is bamboe makkelijk te herplanten en na zo’n 5 jaar alweer te oogsten. Dat is toch iets anders dan bij hout, zelfs bij de zachthoutsoorten.

Essenhout Ook essenhout laat zich goed behandelen met stoom. Zonder deze behandeling is het hout kwetsbaar en zeker niet geschikt voor buitengebruik. Door de behandeling krijgt het essenhout een mooie bruine kleur en komt de nerfstructuur goed uit. Thermo Essen valt ook onder duurzaamheidsklasse 1 en is daarmee vergelijkbaar met hardhout. Deze vlonderplanken zijn echter veel milieuvriendelijker door de manier van verduurzamen en het feit dat het hout van dichtbij komt.

Thermisch gemodificeerd hout is dus een milieubewuste keuze. Bekijk ons aanbod aan thermisch gemodificeerd hout in gevelbekleding of vlonderplanken

Hoe je thermo Ayous gevelbekleding monteert? Dat laten we je zien in de nieuwste aflevering van Gadero TV.