Logo Gadero
inspiratieservice

Thermisch gemodificeerde vlonderplanken

Steeds meer mensen ontdekken thermisch gemodificeerd hout. Onze thermisch gemodificeerde vlonderplanken zijn de toekomst. Deze meestal naaldhout planken uit Europa worden onder hoge stoomdruk verduurzaamd. De planken hebben een lekkere geur, zijn zeer duurzaam, kennen weinig werking en hebben een mooi bruine kleur. De vlonderplanken gaan extra lang mee dankzij de modificatie. Het is belangrijk dat de planken tijdens de montage worden voorgeboord, dit voorkomt scheuren.

Wat gebeurt er bij thermische modificatie?

Bij thermische modificatie verwarmt men het hout onder hoge stoomdruk in een zuurstofarme ruimte. De hoogte van de temperatuur verschilt per houtsoort. Ook de breedte van het hout en het vochtgehalte spelen een rol. Dankzij de behandeling heeft het hout een lagere vochtopname waardoor de kwaliteit verbeterd en het hout ook geschikt is voor buitentoepassingen.

Duurzaamheid

Thermische modificatie vindt plaats zonder chemische middelen. Tijdens het thermische modificatie proces wordt er alleen warmte en water gebruikt. Hierdoor is deze manier van verduurzamen zeer milieuvriendelijk. Het hout komt ook van dichtbij, wat maakt dat thermisch hout een verantwoord alternatief voor hardhout is.

Door de thermische behandeling wordt de duurzaamheidsklasse van het hout erg verbeterd. Bij bijvoorbeeld Essenhout gaat de duurzaamheidsklasse van 5 naar 1 als het hout gemodificeerd is. De planken krijgen niet alleen een langere levensduur, ze zijn ook beter bestand tegen houtrot, schimmels en minder aantrekkelijk voor insecten.

Wat voor hout wordt thermisch gemodificeerd?

Thermisch gemodificeerde planken zijn niet hard, maar wel stevig. Met name zachthout is geschikt voor het proces. Het mooiste is om de planken te monteren met clips. Met clips montage kunt u uw terrasplanken eenvoudig hergebruiken na tientallen jaren. Immers bij onzichtbare montage doorboort u het hout niet. 

Thermisch gemodificeerde Grenen en Vuren planken zijn relatief zacht en dus kwetsbaar voor bijvoorbeeld meubels en naaldhakken. Daarentegen zijn thermische vlonderplanken van Fraké en Essen al weer een stuk harder. Thermisch Essen is volgens ons het nieuwe hardhout. Het is een schitterend en duurzaam alternatief voor tropische hardhoutsoorten zoals Ipé en Bankirai hout. 

Wat kost thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerde planken worden bij Gadero verkocht voor scherpe prijzen. De prijzen van de planken verschillen door de verschillende houtsoorten en afmetingen. Gemiddeld betaald u ongeveer 20 tot 30 euro voor een thermisch gemodificeerde plank. Thermisch gemodificeerd hout is een perfect alternatief voor tropisch hardhout en ook voordeliger in prijs.

Heeft u nog vragen over thermisch gemodificeerd hout? Bekijk dan ons blog waarin we precies uitleggen wat thermisch gemodificeerd hout is. Heeft u ander advies nodig? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in onze showroom! Niet de juiste producten gevonden? Onze vele andere vlonderplanken bieden wellicht de oplossing.

Thermisch gemodificeerde vlonderplanken inspiratie

Meest gestelde vragen over thermisch gemodificeerde vlonderplanken