Logo Gadero
service
Blog

Verschil tussen Vuren- en Grenenhout

Gadero logo
Geschreven doorNynke
Geplaatst05-09-2019

Vuren- en Grenenhout zijn de meest gebruikte naaldhoutsoorten van Nederland. Deze beide houtsoorten bevatten veel overeenkomstige eigenschappen. Hierdoor kan het lastig zijn om de verschillen te zien. Echter is er wel wat verschil tussen Vuren- en Grenenhout. Zo draagt Grenenhout meer geur mee en heeft Vuren hout vaak kleinere noesten.

Tuinscherm geimpregneerd

Benieuwd naar de eigenschappen en toepassingen van zowel Vuren als Grenen? En benieuwd naar het verschil tussen beide houtsoorten? Lees dan verder!

Eigenschappen Vurenhout

Vurenhout is de meeste gebruikte naaldhoutsoort en houtsoort van Nederland. Naast dat het relatief goedkoop is, is het ook makkelijk te bewerken en nagenoeg geurloos. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar (Picea abies), de boom die algemeen bekend is als kerstboom, en wordt veelal geïmporteerd vanuit Midden- en Noord-Europa. Vurenhout kenmerkt zich aan de lichtgele kleur, een fijne nerf en een overwegend rechte draad. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. Dit zijn voormalige zijtakken die aan de hoofdstam hebben vastgezeten. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen.

houten tuinscherm vuren

Is Vurenhout duurzaam?

Vurenhout is niet heel duurzaam, maar het is wel goed mogelijk om Vurenhout te verduurzamen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo verlengt de levensduur van Vurenhout onder keteldruk impregneren naar ongeveer 10 -15 jaar. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigheden, micro organismen en insecten. Vurenhout heeft onbehandeld namelijk duurzaamheidsklasse 4-5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Door deze behandeling krijgt het hout een lichte groene kleur, die na circa 6 maanden verdwijnt. Bruin geïmpregneerd is minder populair, maar behoort ook tot de mogelijkheden. 

Naast geïmpregneerd hout biedt Gadero ook thermisch gemodificeerd Vuren aan. Tijdens dit proces wordt op een milieuvriendelijke wijze een betere duurzaamheidsklasse bereikt door middel van een thermische warmtebehandeling. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt en komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Vuren tuinhout

Gadero heeft een ruim assortiment vurenhouten planken, balken, palen, tuinschermen, onderliggers en gevelbekleding. Vurenhout wordt zowel onbehandeld, geïmpregneerd als thermisch gemodificeerd verkocht. Op basis van de toepassing kan worden bepaald welke behandelmethode nodig is. Vurenhouten planken en palen bij Gadero worden geleverd onder het PEFC keurmerk. Dit betekent dat ons Vurenhout gegarandeerd afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

tuinhuis vurenhout

Eigenschappen Grenenhout

Grenenhout is afkomstig van de grove den (Pinus sylvestris) en wordt net als Vurenhout veelal geïmporteerd vanuit Midden- en Noord-Europa. Grenenhout is makkelijk te bewerken en daardoor geschikt voor veel verschillende toepassingen. Het hout kenmerkt zich aan de lichtgele kleur, een fijne nerf en een rechte draad. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen.

Grenen vloer

Thermisch gemodificeerd grenen

Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Voor buiten gebruik is impregneren van Grenenhout noodzakelijk. Of het hout Celfix geïmpregneerd is wordt per plank of paal aangegeven. Het hout heeft door de Celfix impregnatie in eerste aanleg een lichte groene kleur. Dit verdwijnt na enkele maanden door het weer en de wind. Naast geïmpregneerd Grenen is thermisch gemodificeerd Grenen ook mogelijk. Hierbij verdwijnen onder stoomdruk alle schimmels, ongedierte en veel vocht en gaat de duurzaamheidsklasse naar 2. 

Duurzaam grenenhout met keurmerk

Het Grenenhout bij Gadero wordt veelal geleverd onder het PEFC keurmerk, waardoor het product met dit keurmerk gegarandeerd afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Grenenhout is zeer geliefd als tuinhout voor schuttingen en overkappingen. Het tuinhout assortiment van Gadero biedt een groot aanbod Celfix geïmpregneerde schuttingplanken van Grenenhout. Deze schuttingplanken bestaan uit verschillende breedte-, dikte- en lengtematen tot wel 5 meter. Daarnaast heeft Gadero een ruim assortiment geïmpregneerd Grenenhouten tuinschermen, planken voor schuttingen en vierkante palen in allerlei maten va 7 tot 15 centimeter. Het is ook mogelijk om keteldruk geïmpregneerd Grenenhout te bestellen bij Gadero voor bijvoorbeeld een pergola.

prefab geimpregneerde grenen pergola

Verschil tussen Vuren- en Grenenhout

Het verschil tussen Vuren- en Grenenhout is klein, maar uiteraard zijn er verschillen tussen beide naaldhoutsoorten. Qua uiterlijke kenmerken bevat Grenenhout meer noesten en kwasten dan Vurenhout. Het kleurverschil met Vuren is zeer minimaal, Grenenhout is net iets donkerder. Beide soorten zijn harshoudend, maar de opvallende harsgeur komt alleen bij Grenenhout voor en ontbreekt bij Vuren. Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover. Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht- tot donkergroen na impregneren.

Groeigebied Vuren- en Grenenhout

Tijdens het vergelijken van verschillende hout artikelen is het belangrijk te letten op het groeigebied. Het Vuren- en Grenenhout afkomstig uit Noord-Europa is niet te vergelijken met het hout uit Midden-Europa. In Noord-Europa groeit het Vuren- en Grenenhout namelijk langzamer, waardoor het hout kleinere noesten en een dichtere structuur bevat. Mede hierom ligt de prijs van Midden-Europees Vuren of Grenen een stukje lager dan het hout uit Noord-Europa. Dit doordat het hout afkomstig uit Noord-Europa een betere duurzaamheid vertoont.

Video over het verschil tussen Vuren en Grenen

Ontdek nu ons grote aanbod voordelig Vurenhout en Grenenhout.