Logo Gadero
service

Grenen hout

Grenenhout is een naaldhoutsoort en staat bekend om de uitgesproken vlammen tekening. Het heeft een kenmerkende geelachtige lichte kleur en de nerf is matig fijn. Grenenhout is afkomstig van de Grove den (Pinus sylvestris). Europees Grenen heeft een volumiek massa tussen de 400 tot 600 kg per m3. Deze houtsoort is zeer geliefd als tuinhout, zeker nadat het geïmpregneerd is. Daarnaast ziet u het ook terug als constructiehout of zelfs als binnenvloer voor een blokhut. 

  • Verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout

  • Grenenhout is zeer goed te bewerken en geschikt voor veel verschillende toepassingen

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Schuttingen

  • Overkappingen

  • Vloer voor blokhut

Herkomst:

Europa

Duurzaamheid:

Onbehandeld klasse 5 / Geïmpregneerd klasse 3-4

Kleur & Textuur:

Geelachtige lichte kleur en de nerf is matig fijn.

Vergelijkbare houtsoorten

Uitvoeringen & toepassingen

tuinscherm geimpregneerd grenen grenenhout

Levensduur grenen hout

De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengt. Grenenhout heeft onbehandeld namelijk duurzaamheidklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4. Voor buiten gebruik is impregneren van grenen hout een must. 

picknick bruin grenen

Wat is het verschil tussen grenen en vuren?

Vuren en grenen uit hetzelfde groeigebied kent weinig verschillen. Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder is en vuren doorgaans minder grote noesten bevat. Grenenhout heeft meer vlindervormige noesten, terwijl vuren meer ronde noestjes heeft. Ook is vuren iets egaler van kleur na het impregneren. Even opgelet. Het verschil in groeigebied is enorm. Zo kunt u planken van Midden Europees vuren of grenen niet vergelijken met de prijzen van Scandinavisch vuren of grenen. In Noord Europa groeien bomen langzamer. Daar heeft vuren en grenen kleinere noesten en een dichtere structuur. Hierdoor heeft Scandinavisch vuren en grenen minder werking en vochtopname dan Midden Europees grenen en vuren. De prijs van Midden Europees grenen en vuren hout ligt doorgaans een behoorlijk stukje lager dan de Noordeuropese variant. Maar de duurzaamheid is dan ook heel anders. Let hier op, mocht u verschillende hout artikelen met elkaar vergelijken. Verdere verschillen zijn beschreven in ons blog over dit onderwerp.

Grenenhout is makelijk te bewerken. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen. Bij grenenhout heeft het hars een lichte geurverspreiding. Er is een klein verschil tussen kern en spinthout. Gezaagd grenen heeft een duidelijke vlamtekening. Grenen is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen is grenen iets taaier dan vuren. Grenen naaldhout heeft meer noesten en kwasten dan vurenhout. Het kleurverschil met vuren is zeer minimaal.

Grenen tuinhek zwart gespoten geimpregneerd

Eigenschappen Grenenhout

In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen. Grenenhout is prima te zagen, boren, frezen en schuren. Bij snelgroeiend grenen kan bij het bewerken een fijn vezelig oppervlak worden verkregen. Tevens goed te spijkeren en te schroeven. Ook lijmen is bij grenenhout een prima alternatief. Indien het hout Celfix is geïmpregneerd gaat het hout nog langer mee, dit wordt per plank of paal aangegeven. Het hout heeft door de Celfix impregnatie in eerste aanleg een lichte groene kleur. Dit verdwijnt na enkele maanden door weer en wind.

Wij bieden in ons tuinhout assortiment een groot aanbod Celfix geïmpregneerde schuttingplanken van grenen. U heeft de keuze uit diverse dikte, breede en lengtematen tot wel 5 meter. Wij leveren grenenhout voor buiten altijd tegen de juiste prijs. Grenen hout kan, wanneer goed gedroogd, ook worden toegepast als binnen vloer.

Wij leveren grenen tuinhout veelal onder het PEFC keurmerk. Grenen hout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Daarom ziet u bij onze houthandel een ruim assortiment Geïmpregneerd grenen houten tuinschermenvierkante palen in allerlei maten van 7 tot 15 cm dikte en planken voor schuttingen. Ook voor keteldruk geïmpregneerd grenenhout voor een pergola kunt u bij ons terecht.