Gadero houtsoorten

Welke houtsoort past het best bij uw klus

Gadero houtsoorten

Grenenhout

Europees Grenen (Pinus sylvestris) heeft een volumiek massa tussen de 400 tot 600 kg per m3. Grenenhout heeft een lichte (soms geelachtig) kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Wij leveren grenen tuinhout veelal onder het PEFC keurmerk. Grenen hout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Daarom ziet u bij onze houthandel een ruim assortiment Geïmpregneerd grenen houten tuinschermen, vierkante palen in allerlei maten van 7 tot 15 cm dikte en planken voor schuttingen. Ook voor keteldruk geïmpregneerd grenenhout voor een pergola kunt u bij ons terecht.

Levensduur grenen hout

De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk Geïmpregneerd is. De duurzaamheidsklasse van onbehandeld grenenhout is 5. Door keteldruk impregneren wordt deze verlengd naar klasse 3-4. Voor buiten gebruik is impregneren van grenen hout een must. 

tuinscherm grenen

Foto: Grenen keteldruk geïmpregneerd tuinscherm

Wat is het verschil tussen grenen en vuren?

Vuren en grenen uit hetzelfde groeigebied kent weinig verschillen. Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder is en vuren doorgaans minder grote noesten bevat. Ook is vuren iets egaler van kleur van impregneren. Even opgelet. Het verschil in groeigebied is enorm. Zo kunt u planken van Midden Europees vuren of grenen niet vergelijken met de prijzen van Scandinavisch vuren of grenen. In Noord Europa groeien bomen langzamer. Daar heeft vuren en grenen kleinere noesten en een dichtere structuur. Hierdoor heeft Scandinavisch vuren en grenen minder werking en vochtopname dan Midden Europees grenen en vuren. De prijs van Midden Europees grenen en vuren hout ligt doorgaans een behoorlijk stukje lager dan de Noordeuropese variant. Zoals gezegd is de duurzaamheid ook anders. Let hier op, mocht u verschillende hout artikelen met elkaar vergelijken.

Eigenschappen Grenenhout

Grenenhout is makelijk te bewerken. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen. Bij grenenhout heeft het hars een lichte geurverspreiding. Er is een klein verschil tussen kern en spinthout. Gezaagd grenen heeft een duidelijke vlamtekening. Grenen is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen is grenen iets taaier dan vuren. Grenen naaldhout heeft meer noesten en kwasten dan vurenhout. Het kleurverschil met vuren is zeer minimaal.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhout toepassingen. Grenenhout is prima te zagen, boren, frezen en schuren. Bij snelgroeiend grenen kan bij het bewerken een fijn vezelig oppervlak worden verkregen. Tevens goed te spijkeren en te schroeven. Ook lijmen is bij grenenhout een prima alternatief. Indien het hout celfix is Geïmpregneerd gaat het hout nog langer mee, dit wordt per plank of paal aangegeven. Het hout heeft door de Celfix impregnatie in eerste aanleg een lichte groene kleur. Dit verdwijnt na enkele maanden door weer en wind.

Grenen planken

Wij bieden in onze tuinhout assortiment een groot aanbod Celfix Geïmpregneerde schuttingplanken van grenen. U heeft de keuze uit diverse dikte, breede en lengte maten tot wel 5 meter. Wij leveren grenenhout voor buiten altijd tegen de juiste prijs. Grenen hout kan, wanneer goed gedroogd, ook worden toegepast als binnen vloer.