PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is een wereldwijde non-profit organisatie. PEFC is een onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. De Nederlandse Overheid (TPAC) heeft na toetsing vastgesteld dat PEFC internationaal voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout.
PEFC is een wereldwijde non-profit organisatie;
Het is een onafhankelijk keurmerk voor duurzaam bosbeheer;
PEFC toetst nationale certificaten en zorgt zo voor overzicht in de duurzame houthandel;
Het PEFC keurmerk garandeert dat houtproducten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen en het bos in stand blijft.
DUBOkeur heeft PEFC aangegeven als de meest milieuvriendelijke keuze voor grondstof en eindproduct. Het Cradle2Cradle principe is als eerste toegekend aan hout dat afkomstig is uit een PEFC gecertificeerd bos.
Door middel van certificering van bosbeheer kunnen boseigenaren laten zien dat zij hun bos duurzaam beheren. Uit een PEFC gecertificeerd bos kan hout worden geoogst. 'Chain of Custody' gecertificeerde bedrijven verderop in de keten kunnen het hout met het PEFC keurmerk verwerken in producten als tuinhout, bouwhout, laminaatvloeren en tal van andere producten. PEFC toetst of nationale standaarden voor duurzaam bosbeheer voldoen. Deze toetsing is een uitgebreid proces.
PEFC bevordert duurzaam bosbeheer door het bos en de biodiversiteit in stand te houden en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Hierbij respecteert PEFC de rechten van de lokale inheemse bevolking en bosarbeiders en leeft de wetten en regels na, zoals bijvoorbeeld EUTR. Daarnaast behoudt PEFC de productiecapaciteit van hout en zorgt er voor dat bossen schoon water blijven leveren.
Nationale certificering-systemen die worden goedgekeurd vallen onder PEFC keurmerk. Momenteel zijn er 35 landen goedgekeurd. Iedere 5 jaar worden de regels opnieuw getoetst. Onderdelen van de PEFC spelregels zijn Kyoto-protocol, Convention on Biological Diversity, International Tropical Timber Organization, The International Union for Conservation of Nature. Certificering kan alleen op basis van ISO normen. PEFC is vaak genoemd als een van de eerste vormen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
Deze beide organisaties zijn op dit moment de grootste spelers ter wereld op het gebied van duurzaam bosbeheer. Alhoewel de beide organisaties hetzelfde doel voor ogen hebben, kiezen ze voor een andere aanpak. PEFC toetst bestaande certificaten in landen op duurzaamheid en verbindt zijn naam aan deze keurmerken als ze aan de eisen voldoen, terwijl EUTR een zelf vastgestelde standaard heeft waar ondernemers aan moeten voldoen, voordat ze het EUTR-keurmerk mogen uitdragen. Maar in prinicipe kunt u ervan uitgaan dat u in beide gevallen duurzaam hout in huis haalt. EUTR-hout is vaak iets duurder, omdat er veel vraag naar is en minder aanbod. Meer over het verschil tussen het EUTR en PEFC-keurmerk leest u in onze blog.
Bekijk ook de pagina verantwoord hout van dichtbij, voor meer informatie over duurzame houtproducten.