Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Voorkom deze 3 meest gemaakte fouten bij het monteren van vlonders

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst11-04-2019

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk dus van te voren welke materialen u voor uw houten terras gaat gebruiken en hoe u deze het beste kunt monteren. Zeker als u wilt dat uw vlonder jaren kan blijven liggen is gedegen montage van belang. Een vlonder is ook een hele investering, dus het zou jammer zijn als deze niet zo lang meegaat als u gehoopt had.

Vlonder monteren met clips

Om u te behoeden voor de meest gemaakte fouten bij het maken van een vlonder hebben wij hieronder 3 tips op een rij gezet. Lees verder om erachter te komen wat u niet moet doen bij het aanleggen van een vlonder.

1. Besparen op fundering

De fundering is een van de belangrijkste onderdelen van een vlonder, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Door uw vlonder van een stevige fundering te voorzien gaat deze langer mee en blijven de planken mooier. Ons advies is dan ook om niet op uw fundering te besparen. Als u toch de kosten wilt drukken kunt u beter kiezen voor dunnere planken, dan voor minder of niet duurzame onderbalken.

Fundering hardhouten onderbalken

Bij Gadero heeft u de keuze uit veel verschillende onderbalken. Voor een duurzame vlonder kiest u voor hardhouten onderbalken van bijvoorbeeld Azobé hardhout. Deze houtsoort is zeer goed bestand tegen vocht en direct contact met de grond is dan ook geen probleem. Een andere optie is aluminium onderbalken. Deze worden veel gebruikt bij composiet vlonderplanken. Aluminium heeft een zeer lange levensduur en is onderhoudsarm.

2. Planken te dicht op elkaar schroeven

Alle planken kennen werking. Zelfs composiet werkt altijd een beetje. Daarom is het belangrijk om uw vlonderplanken de ruimte te geven. Zo kunnen ze krimpen en uitzetten wanneer dit nodig is. Als uw vlonderplanken niet kunnen werken breken uw vlonderschroeven, wat ervoor zorgt dat de planken los komen te liggen. Dit is een lastige en tijdrovende klus om te herstellen. Bovendien heeft u de kans dat planken krom gaan trekken als ze geen ruimte hebben om te werken. De tussenruimte is niet alleen goed voor de werking, het is ook nodig voor ventilatie. Hierdoor kunnen uw planken beter droog waaien, wat de levensduur van uw vlonder ten goede komt. 

Padoek duurzaamheidsklasse 1 vlonder

De tussenruimte die u dient aan te houden hangt af van de houtsoort die u gebruikt. Bij de luxere hardhoutsoorten en houten vlonderplanken geschikt voor clips is dit ongeveer 5 mm. Bij naaldhoutsoorten kan dit oplopen tot 10 mm. Bij het product staat vaak vermeld hoeveel tussenruimte u het beste kunt aanhouden. 

3. Planken met groeven leggen

Veel mensen denken onterecht dat planken met groeven minder glad worden dan glad geschaafde planken. Dit is echter niet waar. In de groeven blijft namelijk vuil en water staan, wat de ideale voedingsbodem voor algen is. En laat het nu net algen zijn die ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Van glad geschaafde planken loopt vuil en water makkelijker af, waardoor er minder op uw houten terras blijft staan. De rest veegt u er eenvoudig af met een bezem. Doe dit met enige regelmaat en uw vlonder blijft stroef. 

Vlonder monteren hardhouten vlonder

Nu u weet wat u beter kunt vermijden blijft de vraag over hoe u dan het beste wel een vlonder kunt aanleggen? Bekijk daarvoor de onderstaande aflevering van GaderoTV of ga naar onze klustip over het monteren van een vlonder

Montageservice

Laat u uw werk liever aan de specialist over? Kies dan voor de Gadero montageservice. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!