Logo Gadero
service
Blog

Welke wanddikte kiezen bij het kopen van een blokhut?

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

Welke wanddikte moet u nu precies kiezen voor uw nieuwe blokhut? Wij leggen in deze blogpost de verschillen uit tussen de dikte van 6 verschillende blokhutprofielen. Sommige wanddiktes zijn geschikt voor een echt goed geïsoleerde houten schuur of mantelzorgwoning waar u kunt overnachten. Andere houtdiktes zijn meer geschikt voor een simpel, betaalbaar tuinschuurtje. 

blokhut bertil

Blokhutten in 19 mm wanddikte

De 19 mm blokhutprofielen zijn zeer dun en hierdoor weliswaar goedkoop, maar ook erg kwetsbaar voor een stootje en niet heel duurzaam. We raden 19 mm eigenlijk af. Gaat u wel met 19 mm bouwen zorg dan voor een goede fundering en funderingsbalken zodat uw onderste planken niet vochtig worden.

19mm wand profiel

Blokhutten met wanddikte 28 mm

De meest verkochte blokhutten zijn 28 mm dik. De prijs/kwaliteit verhouding van 28 mm is aantrekkelijk. Bij de juiste fundering met (kunststof) funderingsbalken en juiste behandeling met beits is een levensduur van 15-20 jaar zeker haalbaar. Voor wie net een stapje degelijker, duurzamer en steviger wil gaat naar 34, 40 of 44 mm dikte. De 28 mm blokhutplanken hebben namelijk een enkele tong en groef, de profieldiktes hierboven hebben een dubbele tong en groef. Dat maakt het zoals gezegd nog sterker. Bovendien geldt altijd, hoe dikker de wanden, hoe duurzamer en hoe meer isolatie!

blokhutprofiel 28mm

Blokhutten met wanddikte 34, 40, 44 en 45 mm

Steeds meer mensen kiezen voor een 40 of 45 mm dikte blokhut. Deze hebben een dubbele mes en groef, dat betekent een zeer stevig geheel. Bovendien is de duurzaamheid van 34,40,44 en 45 mm tuinhuizen weer fors hoger dan 28 mm. Zorg hier uiteraard ook voor de juiste behandeling en fundering. Wij adviseren uw blokhut eerst te behandelen met grondverf en daarna 2 maal in kleur te verven. Zo heeft u een zeer goede bescherming en geen gedoe met een zeiknatte blokhut door het dompel impregneren. Impregneren is bij goed verven dan ook niet nodig!

Blokhut 45 mm wanddikte

Blokhutten met wanddikte 58 mm

Wie net een iets betere duurzaamheid en dikte wenst dan 45 mm wanden kan kiezen voor 58 mm. Het aantal tuinhuizen in dit segment is echter beperkt.

blokhut-58-mm (1)

Blokhutten met wanddikte 70 en 92 mm

Blokhutten van 70 en 92 mm dikte zijn vaak onze prefab vakantiechalets en bouwpakketten van houten woningen bestaande uit meerdere kamers. De blokhutwanden van 70 mm en 92 mm dikte zijn door de enorme wanddikte al zeer goed geïsoleerd. U hoeft alleen nog maar uw vloer en dak te isoleren tot een volwaardig buitenverblijf.

70mm blokhut

Voordelen stapelplanken van Scandinavisch vuren

Het grote voordeel van werken met blokhutplanken van Scandinavisch vuren is dat deze goed kunnen werken (krimpen en uitzetten in de hoogte). Zorg er dan ook altijd voor dat uw kozijnen en deuren NOOIT vastschroeft aan uw wanden. Een tuinhuisje van stapelplanken oogt wellicht minder modern, het is echter nog steeds een zeer goede techniek om te bouwen. Lees ook onze klustips voor tips en handige videos voor blokhutten opbouwen. Bekijk hier onze losse blokhutprofielen om zelf een blokhut op maat te maken of ontdek onze maatwerk configurator.

optie-dompel-geimpregneerd-interflex 1 (1)

Het alternatief: Luxe Houtbouw in Lariks Douglas of Red Class wood

Naast het bouwen met blokhutprofielen kunt u ook kiezen voor houtbouw van Lariks Douglas of Red Class wood. Dan plaatst u vierkante staanders in de hoeken en maakt u van balken een raamwerk voor uw wanden die u vervolgens bekleed met potdekselplanken of channelsiding wandplanken.

Bij Lariks Douglas en Red Class wordt vaak op maat gebouwd, ook kunt u kiezen uit prefab houtbouw objecten zoals onze Hamar (zadeldak), Bergen (kapschuur), Oslo (platdak veranda overkappingen) en Doe het zelf modellen. Bij Doe het zelf modellen is de aanschafprijs laag maar dient u alles nog zelf op maat te zagen. Bij de modellen Hamar, Bergen en Oslo is alles juist al voorgezaagd en bespaart u op de montage-uren. 

kapschuur-bergen-typ-10-xl-schwarz-kunde

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is dit de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! Bekijk de montageservice van Gadero.