Logo Gadero
service
Klustip

Cortenstaal kantopsluiting plaatsen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst08-07-2022

Een cortenstaal kantopsluiting is helemaal in. Dergelijke roest kleurige borderranden zijn duurzaam, fraai van kleur en zowel recht als flexibel (rond) te plaatsen. Op deze pagina geven we handige tips voor het plaatsen van kantopsluitingen van corsten staal.

Let op, als u cortenstaal borderranden koopt zijn deze donkergrijs van kleur, na circa 6 weken in de buitenlucht krijgen deze pas die unieke roestkleur. Pas op, Cortenstaal is heel iets anders dan gewoon staal! Gewoon staal zal binnen enkele jaren vergaan, Cortenstaal heeft door de speciale behandeling wel een zeer lange levensduur.

Cortenstaal Borderrand
Eenvoudig

Cortenstaal borderranden monteren in de tuin is geen ingewikkelde klus. Veel cortenstaal borders worden bij Gadero geleverd met handige grondpennen en koppelen eenvoudig. De pennen kunt u met een rubberen hamer of klauwhamer eenvoudig in de grond slaan, bij voorkeur in een zandbed. De borderstrips van cortenstaal kunt u ook eenvoudig aan elkaar koppelen met koppelstukken, popnagels of schroeven.

De 3mm dikte cortenstaal strips koppelen

Dit verschilt per merk. De 3 mm dikte Cortenstaal borderranden van Gadero kunt u zowel met popnagels of zelftappende schroeven verbinden. Popnagelen is iets lastiger, dit vergt bovendien een popnageltang. Wij adviseren de 3 mm dikte strips te koppelen met schroeven van verzinkt staal minimaal 5 cm lengte.

Met een lange waterpas controleert u eenvoudig of de borderstrips mooi recht liggen. Wilt u haakse hoeken maken? Sommige merken leveren speciale 90 graden hoekstukken of plaats een piketpaal in een hoek en maak zo zelf een stevige hoek. Wilt u cortenstaal inkorten? Gebruik dan een flex of haakse slijper. Ook kunt u 2 delen overelkaar schuiven om de juiste lengte te bereiken, dit valt nauwelijks op.

De 1.5 mm cortenstaal strips koppelen

Deze 1.5 mm dikte strips van Wovar kunt u zonder schroeven of koppelstukken in elkaar klikken. Deze 1.5 mm dikte strips kunt u bovendien zeer eenvoudig met de hand buigen. Wilt u van deze borderranden een hoek van 90 graden maken? Buig dan een strip met de hand om een houten balk, zo krijgt u een mooie haakse hoek. Zet desgewenst met lijmtang even de boel vast.

Cortenstaal borderranden met al grondpennen er aan vast 

Plaats een houten (rest)balkje horizontaal op deze borderranden, vervolgens slaat u met een hamer op de balk de strips voorzichtig de grond in.

cortenstaal border rand en kantopsluiting

Extra verstevigen met piketpalen

De grondpennen zijn voor lichte constructies en lage randen van borders tot 10-15 cm hoogte voldoende. Voor borders of randen bij opritten raden we aan cortenstaal strips extra te ondersteunen met piketpalen om de circa 50 cm. Kies voor minimaal 4x4x60 cm piketpalen bij lage borderranden tot 20 cm en 6x6x100 cm piket palen. U kunt de piketpalen eenvoudig aan de strips monteren met zelftappende schroeven van minimal 5 cm lang of de borderranden voorboren met 3.5 mm boor en gewone RVS tuinschroeven 5x50 mm. Plaats de hardhouten piketpalen altijd 2 cm onder de bovenkant van uw borderranden. Zo vallen ze niet op!

cortenstaal rand 100mm

Wilt u cortenstaal kantopsluitingen buigen? Dat kan heel eenvoudig met de hand. Wilt u een haakse hoek van 90 graden, buig de randen van 1.5 mm dan om een houten balk heen. Bij 3 mm dikte gaat dit overigens niet. Dan dient u kant en klare cortenstalen hoekstukken mee te bestellen, let hierbij op de hoogte.

Montage tips

Zorg dan dat u een lijmtang heeft om de strips tijdelijk vast te zetten aan een piketpaal. Begin aan 1 zijde en werk naar 1 kant toe. U kunt ook eerst alle piketpalen plaatsen. Let dan wel op dat u goed uitkomt met de lengtes.

Maakt u (sterke) rondingen met Cortenstaal strips, dan adviseren we eveneens ondersteunen met piketpalen. Ook als u verhoogde borders maakt waar grind tegen aan ligt is extra ondersteuning aanbevolen.

corstenstaal kantopsluiting

Waar op letten bij Cortenstaal kantopsluitingen kopen?

  • De dikte, de simpele perkranden voor zijn 1.5 mm dik en geschikt voor lichte constructies, de professionele borderranden zijn dubbel zo dik en sterk met 3 mm dikte.

  • Zijn de kantopsluitingen flexibel om te buigen of alleen geschikt voor rechte stukken?

  • Wat is de hoogte van de borderrand, houdt aub rekening met het feit dat u de perkranden 1/4 deel in de grond plaatst. Het meest verkocht zijn de 15 cm hoogte randafwerkingen bij Gadero trouwens.

  • Worden grondpennen meegeleverd?

  • Hoe werkt het koppelen van de strips? Dit kan per merk verschillen. Sommige merken leveren koppelstukken mee, bij andere klik je de delen in elkaar.

  • Zijn de strips buigbaar of zijn er hoekstukken beschikbaar?

hoekstuk cortenstaal roestkleur

Wij adviseren tot slot nooit op de borderranden te belopen. Zo voorkomt u verzakkingen of het pletten van uw borderranden. Plaats verder worteldoek aan de binnenzijde om doorgroei van onkruid, grind en dergelijke te voorkomen. Cortenstaal kunt u ook prima als gazonrand gebruiken, ook dan raden wij worteldoek aan.

Alles voor Cortenstaal kantopsluitingen kopen op 1 adres

Gadero levert cortenstaal kantopsluitingen, anti-worteldoek, piketpalen, split en grind overal in Nederland en België. Bekijk hier onze hele assortiment Cortenstaal borderranden.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero