Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Border met Grind en Split aanleggen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst07-10-2021

Wilt u graag graag een border of en looppad aanleggen van grind of split ? Doe dit dan in één keer goed en gebruik onze klustip voor het aanleggen van grind of split. Voor borders wordt vaak 16-32 mm dikte grind of split aangehouden. Ook is 8-16 mm mogelijk voor het vullen van tuinborders. Wilt u meer een border van keien, dan is 32-56 mm een optie. 

Volg het stappenplan hieronder bij het aanleggen van uw borders met grind en split en kom niet voor verrassingen te staan!

border tuin sfeer
Heel eenvoudig
1
Piketpaaltjes en touw

Zet uw border uit aan de hand van piketpaaltjes en touw. Markeer strepen op de piketpaaltjes om de hoogte van uw border of tuinpad te bepalen en houd dit het hele proces aan.

2
Ondergrond

2a Tuinpad

Zorg bij een tuinpad of sierpad voor een vlakke ondergrond. Deze ondergrond moet bestaan uit een zandbed van circa 10 tot 12 cm. Dit mag ook deels puin zijn..

2b Tuin Border

Zorg bij een oprit of parkeerplaats voor een vlakke ondergrond. De ondergrond moet bij een verhoogde van vruchtbare aarde zijn, een laag van circa 40 cm tuinaarde bij voorkeur. Zo loopt water goed weg en hebben de planten in de borders voldoende voedingsstoffen.

3
Opsluiten

Om verzakking en verplaatsing te voorkomen dient u betonbanden om uw tuinpad of muurelementen om uw border te plaatsen. Graag hiervoor geulen uit waar u de opsluitbanden of borderblokken in kunt plaatsen. Zorg dat de betonbanden of muurblokken uitkomen op dezelfde hoogte als het touw in stap 1. Gebruik een waterpas om de opsluiting vlak te houden. Kies uit goedkope wit-grijs of antraciet betonbanden of mooie brede muurelementen. Binnen muurelementen onderscheiden we natuurlijke gekloofde borderstenen of strakke beton stapelblokken.

4
Verstevigen

Zet de betonbanden of muurelementen bij meer dan 1 laag vast met ons steenlijm. Zo voorkomt u ongelukken als kinderen over de borderrand lopen. Veel klanten maken een border 2 lagen hoog bij gebruik van stapelblokken, ook 3 en 4 is mogelijk populair. Halfsteens stapelen en waar nodig met een slijptol (overal wel te huur) muurelementen doorslijpen.

5
Maak alles vlak

Gebruik een scherp om de tuinaarde vlak te krijgen. Zorg ervoor dat de tuinaarde iets aangestampt wordt. 

6
Worteldoek en / of grindmatten

Snijd worteldoek uit zodat u in de toekomst geen of minder last heeft van onkruid. Zorg dat het worteldoek niet boven de betonbanden uitkomt. Houd er wel rekening mee dat het worteldoek een aantal centimeter bij de borderranden omhoog loopt zodat er geen onkruid langs de randen omhoog groeit. Knip nu gaten in uw gronddoek en plaats de beplanting voordat u het grind of split gaat storten in uw borders.

7
Grind en Split storten

Snijd de zakken of bigbags open en verdeel het over het worteldoek zodat u een laag van 5 à 6 cm creëert. Dit hoeft u niet meer op te meten dankzij de maatregelen die er in de vorige stappen zijn genomen.

grind split storten

8
Finishing touch

Hark uw grind of split zodat er banen ontstaan. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor een goede afwatering. Onderhoud uw tuinpad of oprit door deze stap eens in de zoveel tijd te herhalen. Wellicht moet u jaarlijks wat grind of split bijvullen om de gewenste laagdikte aan te houden. Koop daarom altijd meer dan nodig en sla dit op. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero