Logo Gadero
service
Gadero TV

Blokhut/Tiny House opbouwen

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst16-10-2021

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een blokhut tiny house kunt opbouwen. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan snel verder.

Benodigdheden:

  • Ladder

  • Rubber hamer

  • Decoupeerzaag

  • Handzaag

  • Afstandhouder

  • Uitzettouw

  • Koevoet

  • Duimstok

  • Potlood

1
De voorbereiding

Het pakket bestaat uit verschillende lengtes en diktes planken. De 44mm planken gebruikt u voor de wanden en de 19mm planken voor het dakbeschot en de vloer. Bij het uitpakken is het belangrijk om uw materiaallijst erbij te houden en om af te vinken hoeveel planken van elk soort u heeft. U kunt dan de planken soort bij soort neerleggen. Dit bevordert de opbouw van de blokhut.

2
De fundering

Voor de fundering bent u een verharde ondergrond nodig. Dit kan op bestrating of u kunt ervoor kiezen om beton te storten. Bij de blokhut Berlijn worden geïmpregneerde funderingsbalken meegeleverd. Deze dienen ook gelijk als onderliggers voor uw vloer. Uw bent geen extra funderingsbalken nodig. In de meegeleverde beschrijving wordt een vloerplan weergegeven. Deze geeft weer op welke afmetingen de funderingsbalken uit elkaar liggen.

3
Het leggen van de eerste laag

In de eerste laag zit al een inkeping voor uw deur. U kunt ervoor kiezen om de deur rechts of links aan de voorkant te plaatsen. De eerste laag van buitenwanden maakt u vast aan de funderingsbalken met verzinkte schroeven van 5 x 150. De eerste laag van de tussenwanden maakt u gebruik van verzinkte schroeven 5 x 100. Vanaf deze laag kunt u beginnen met stapelen.

4
Stapelen

Vanaf de eerste laag kunt u beginnen met stapelen. De gebruiksaanwijzing geeft aan bij welke laag u de plank met inkeping moet plaatsen. Dit verschilt per soort blokhut en hoe hoog uw raampartij is. Om een kamer op een verdieping te maken, wordt er een plank geleverd met meerder inkepingen, In deze inkeping komen dwarsbalken die dienen als de onderliggers van uw vloer.

5
Het plaatsen van het dakbeschot

De planken voor het dakbeschot hebben al de juiste lengte. Deze kunt u met een tacker monteren. De nagels zitten in het starterspakket. Ronny kiest in de video voor dakshingles, maar u kunt ook kiezen voor aquapan, easypan of dakpanprofielplaten als dakbedekking. Dit wordt aangegeven als extra optie bij de blokhut.

6
Het plaatsen van de boeirand

Voordat u de dakbedekking plaatst, raden we aan om eerst de boeirand te monteren. Zo kunt u met de dakbedekking tegen de rand van de boeideel werken. De boeidelen bestaan uit twee planken. Deze legt u bovenin met de nok gelijk. Deze schroeft u tijdelijk vast. Hou er rekening mee dat de boeidelen ongeveer de dikte van een duimstok vanaf het dakbeschot komt te liggen. De dikte van een duimstok is vergelijkbaar met de dikte van de dakshingles. Bij de nok van de boeidelen trekt u een lijn van het hoogste punt naar het laagste punt. Op deze lijn zaagt u door de twee boeidelen heen. U draait de tijdelijke schroef weer los en verwijdert het restafval. Daarna schroeft u de boeideel weer vast. De naad van de boeidelen wordt weggewerkt met een diamantkop

7
Het plaatsen van de dakshingles

In Gadero TV #161 wordt de montage van dakshingles uitgelegd

8
De montage van de ramen

Van het raamkozijn demonteert u aan één zijde de plinten. Vervolgens gaat een persoon het raam door de sponning duwen en een ander persoon gaat de plinten van het raam aan de blokhut zelf monteert. Daarna kunt u het bijgeleverde raambeslag monteren.

9
De montage van de deuren

Ook het deurkozijn demonteert u aan één zijde de plinten. De wand waar de deur in komt dient nog ingezaagd te worden. Voordat u het kozijn gaat uittekenen op de wand, moet u rekening houden dat de onderste lat van de wand in tact blijft. Het kozijn komt minimaal 10cm van van de wand. Ronny kiest er voor om 30cm aan te houden. Hij tekent een paar punten op de wand af. Tegen deze punten bevestigd u een tijdelijke lat.

Om de breedte te bepalen, meet u het kozijn op en telt daar 1 cm bij op. Op dit punt monteert u ook een tijdelijke lat. De 1 cm extra zorgt ervoor dat er genoeg ruimte voor de blokhutprofiel is om te werken. Vervolgens trekt u een lijn langs de tijdelijke latten. Via deze lijn kunt u met een decoupeerzaag de sponning in de wand zagen. Voordat u begint met zagen, schroeft u de tijdelijke latten weer los en monteert u deze iets verder van de getekende lijn. Deze latten geven tijdelijk stevigheid aan de wand terwijl u de sponning gaat zagen. De wanden zijn 44mm dik. Zorg ervoor dat het zaagblad lang genoeg is.

Om te beginnen met zagen, maakt u met een vlinderboor een gat. Maak het gat op de hoogte dat u met uw decoupeerzaag erbij kunt komen. Nadat u de planken heeft verwijderd, kunt u met de decoupeerzaag de dubbel veer van de onderste lat eraf zagen. Het kozijn van de deur monteert u op dezelfde manier als het raamkozijn. Wanneer de deurkozijn geplaatst is kunt u de tijdelijke latten verwijderen.

De scharnieren van uw deur zijn nog niet in het kozijn gefreesd. Deze kunt u rechtstreeks op het kozijn monteren. Hou er rekening mee dat de deur 3mm ruimte heeft tussen de onderkant van de deur en het kozijn. U kunt een afstandhouder van 3mm op het kozijn leggen en daarop kunt u de deur plaatse. U tekent dan op het kozijn af waar de scharnieren komen. Daarna doet u de deur weer half open en monteert u de scharnieren op het kozijn. Daarna kunt u het bijgeleverde deurbeslag monteren.

10
De montage van de vloer in de bovenkamer

Voor de bovenkamer zijn er twee dwarsbalken die als onderliggende balken voor de vloer dienen. Aan beide wanden monteert u 4x4 balken. Op deze manier geeft u voldoende steun aan de vloerplanken. Alle vloerdelen zijn al op de juiste maat. Het kan zijn dat u de laatste plank in de lengte moet afkorten. De planken kunt u met de tracker vast maken.

11
Het monteren van de houten vloer

Ook de planken voor de vloer zijn al op de juiste maat. Deze kunt u weer met een tacker monteren aan de onderliggende balken. Ronny kiest ervoor om eerste de planken los te leggen om te kijken of het goed uitkomt. Daarna draait hij en schroef voor de helft in. Hieraan wordt er een touwtje gespannen naar de wand waar de funderingsbalk onder ligt. Door met de tracker langs het touwtje te gaan weet u zeker dat u in het hart van de onderliggende balken monteren. Dit doet u met de gehele vloer.

12
Het monteren van de trap

De trap wordt is zijn geheel geleverd. Wij adviseren om de trap aan de bovenkant en onderkant te verankeren in de houten vloer.

13
Het monteren van de dakgoot

De balk die u onder uw dakbeschot schroeft dient u eventueel een dakgoot aan te monteren. Wij raden aan om eerst lat die langer is als de balk op de balk te monteren en daarop de dakgoot.

Tiny House bouwen

Voor deze klustip heeft Ronny de blokhut Berlijn van het merk Tuindeco gebouwd. De Tiny house Berlijn heeft een afmeting van 490 x 530 cm en een wanddikte van 44mm. In Gadero TV bestaat de blokhut uit onbehandeld vuren blokhutprofielen. Het is ook mogelijk om de blokhut te laten impregneren of een laag grondverf aan te laten brengen.

blokhut berlijn tuindeco

Waarom een Tiny House?

Een Tiny House is een uniek product. Het kan namelijk voor meerdere doeleinden gebruikt worden. U kunt er een woning van maken, maar de Tiny House kan ook dienen als vakantiehuis of mantelzorgwoning. Met een Tiny House kunt u van weinig ruimte een leefbare omgeving maken. Meer voordelen over een Tiny House lezen? Bekijk dan onze blog: "de 5 voordelen van een Tiny House".

blokhut berlijn tuindeco

Tiny House isoleren

De wanden van de blokhut Berlijn bestaan uit massieve planken met een dikte van 44mm. Hierdoor is het niet nodig om de wanden te isoleren. Wat u eventueel zou kunnen doen is de tussenruimte van de funderingsbalken op te vullen met isolatiemateriaal en af te sluiten met geïmpregneerde 4,5 x 7 cm balken. Ook het dak zou u kunnen isoleren met isolatieplaten.

blokhut berlijn tuindeco

Materialen en gereedschappen voor het maken van een Tiny House

Materialen 

blokhut berlijn tuindeco

Alternatieven 

In deze Gadero TV maakt Ronny gebruik van dakshingles, maar u kunt er ook voor kiezen om een andere soort dakbedekking te gebruiken. Alternatieven zijn aquapan, easypan of dakpanprofielplaten. Meer weten over deze soorten dakbedekking? Bekijk dan onze blog: "Wat voor soort dakbedekking kiezen?

Ook interessant

Bekijk onze houten woningen! Of bekijk ons assortiment mantelzorgwoningen van hout

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!