Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Lariks Douglas prieel Kos bouwen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst15-12-2021

​In deze Gadero TV laten we de opbouw van het prieel Kos zien. Dit doen we op ons showroom terrein in Breukelen. Benieuwd hoe we dit doen? Lees dan snel verder.

Benodigdheden:

  • Vlinderboor

  • Boortje

  • Accuboor

  • Bouwhaak

1
De palen plaatsen

Om te zorgen dat de hoogteverstelling in het midden van de onderkant van de paal komt, kunt u een lijn trekken van de hoek van de paal naar de tegenoverstaande hoek. Op de kruising kunt u een gat boren met een vlinderboor. In dit gat wordt het draadeind van de hoogteverstelling weggewerkt. Om de hoogteverstelling vast te monteren aan de paal kunt u hiervoor houtdraadbouten gebruiken. Let op dat u de paal wel eerst voorboort. Vervolgens draait u de paal met de hoogteverstelling in de betonpoer.

2
De ringbalken plaatsen

Bij het plaatsen van de ringbalken is het belangrijk dat u haaks werkt. Voordat u de ringbalk plaatst, kunt u een bouwhaak er tegenaan leggen en dan de balk vast monteren.

3
De schoren plaatsen

Controleer of de constructie haaks staat voordat u de schoren gaat plaatsen. Dit kunt u doen door de afstand te meten van de paal naar de tegenoverstaande paal. Als de afstand in beide gevallen hetzelfde zijn, weet u zeker dat de constructie haaks staat. De schoren monteert u met de bijgeleverd schroeven.

4
De dakbalken plaatsen

Voordat u de dakbalken op de ringbalken monteert, kunt u eerst twee dakbalken aan het centrale punt monteren. Hierdoor ontstaat er een boog. Deze boog kunt u op de ringbalken monteren. Hierna kunt u de andere dakbalken aan deze boog monteren. Wij raden aan om bij dit onderdeel met twee mensen te werken.

5
De wanden plaatsen

Een extra optie bij de prieel Kos zijn de achter- en zijwanden. Quinten heeft ervoor gekozen om de wanden tot de helft van de overkapping te maken. Hierdoor kan hij de wanden dubbelzijdig bekleden.

Met de meegeleverde balken maakt u een raamwerk waarop de planken van de wand op gemonteerd worden. Wij raden aan om onder het raamwerk opsluitbanden te plaatsen. Om deze manier ligt het hout vrij van de grond en zal hout niet blijvend in contact staan met de natte grond. Hierdoor gaan uw wanden langer mee.

6
De boeiplank plaatsen

De boeiplank plaatst u op de ringbalken met de meegeleverde schroeven.

7
De dakshingles plaatsen

In aflevering #161 van Gadero tv legt Ronny de montage van dakshingels uitgebreid uit.

Wat is een prieel?

Onder een prieel verstaan wij een open en gezellig tuinpaviljoen met een piramidedak. Deze staat meestal centraal of achterin de tuin. Een voordeel van een prieel is, is dat u beschut zit en toch kan genieten van de tuin waar u middenin zit. Zo ervaart u tegelijk een binnen- en buitengevoel. 

Het prieel die in aflevering #242 wordt opgebouwd is de houten prieel Kos Lariks Douglas 338 x 338 cm geschaafd. Dit prieel wordt als kant-en-klaar bouwpakket geleverd. Dat betekent dat er geen onderdelen op maat gezaagd moeten worden. De staanders en de dakbalken zijn al ingekeept en de schoren en de dakplanken zijn al schuin gezaagd. Het grote voordeel hiervan is dat u veel tijdwinst maakt.

Houten prieeltje voor in de tuin Lariks Douglas

Fundering voor een prieel

In deze aflevering kiest Quinten ervoor om de prieel op betonpoeren te plaatsen. Naast betonpoeren kunt u ook kiezen om de prieel op paalvoeten of paalhouders te plaatsen. Als uw voorkeur uitgaat naar paalhouders raden wij u aan om de onderkant van de paal te behandelen met teer. Hierdoor zal de paal langer meegaan. Een andere optie is een instortanker. Dit product wordt als extra optie bij het prieel aangeboden en is vergelijkbaar met een betonpoer.

Lariks Douglas Prieel met wanden voor in de tuin

Wat kost een houten prieel?

In ons assortiment hebben wij diverse soorten priëlen in verschillende afmetingen. Een prefab prieel kost tussen de €440,- en €3300,-. Laat u inspireren door ons assortiment prefab priëlen. Wilt u graag zelf een prieel samenstellen? Bekijk onze klustip ‘houten prieel maken’ voor meer informatie.

Prieel opbouw montage

Materialen en gereedschappen voor een prieel

Materialen

Alternatieven voor een prieel

In deze aflevering heeft Quinten gekozen voor hexagonaal rode dakshingles. Deze dakshingles zijn ook verkrijgbaar in het groen en zwart. Naast hexagonaal is het ook mogelijk om dakshingles in een ander motief te bestellen, namelijk beverstaart en recht. Gaat uw voorkeur uit naar een grote of kleinere prieel? Ons assortiment bevat verschillende afmetingen priëlen.

Prieel Lariks Douglas hout

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!