Logo Gadero
service

Open Gevelbekleding

Met open gevelbekleding van hout bedoelen we verticale rhombus profielen of planken met tussenruimte. Het voordeel van een open gevelbekleding is de ventilatie. Uw achterlatten kunnen perfect doorwaaien. Wel dient u zwarte UV Werende folie aan te brengen achter uw gevelbekleding. Ook panlatten in de kleur zwart zijn noodzakelijk.

Qua open gevelbekleding kunt u kiezen uit een ruitvormige rhombus of een rechte plank. Kies uit houtsoorten zoals Western red cedar, Ipé hardhout, thermisch gemodificeerd Grenen/Vuren of Siberisch Lariks. Naast open rhombus profielen (zie deze pagina), leveren wij ook double en triple rhombus gevelhout, voor een gesloten gevel.

Even opgelet, zorg altijd voor verticale ventilatie. Zorg bij verticale open gevelbekleding dus altijd voor horizontale rachels met ventilatie-openingen (boogjes vorm). Of plaats eerst een laag zwarte panlatten verticaal en hier bovenop een laag horizontaal. Zorg voor minimaal 6-10 mm tussenruimte afhankelijk van de plankbreedte. Raadpleeg tevens onze handleiding voor gevelbekleding opgesteld door CentrumHout.

Houtsoorten voor open gevelbekleding

  • Western red cedar hout uit Canada heeft als voordeel dat dit materiaal duurzaam en licht van gewicht is. De prijs is wel hoog. 

  • Ipé hardhout heeft een prachtige vergrijzing en is zeer duurzaam, het is wel relatief zwaar hout. Voorboren een must. Ook Jatoba hardhout en Bankirai zijn goede alternatieven binnen het hardhout segment.

  • Thermisch gemodificeerd grenen of vuren hout is betaalbaar, duurzaam, verantwoord verduurzaamd (gestoomd) en licht van gewicht. Wel is het kwetsbaar voor kopscheuren en breekbaar (eenmaal aangebracht op de gevel geeft dit geen probleem meer). Voorboren een must.

  • Siberisch Lariks hout behoort ook tot de mogelijkheden. Het is redelijk duurzaam en redelijk betaalbaar. Een keuze in het midden van het spectrum. 

Wilt u iets speciaals voor uw gevel? Lees dan onze blog over hoe u gevelbekleding in verschillende breedtes monteert. In aflevering #136 van GaderoTV hieronder ziet u hoe we een gevel gaan bekleden met Siberisch lariks. 

Fouten voorkomen bij het monteren van uw gevel? Lees dan onze blog over de meeste gemaakte fouten bij het monteren van gevelhout om te zien wat u beter niet kunt doen.

Bekijk hieronder aflevering #110 van GaderoTV om te zien hoe u Padouk Rhombus open gevelbekleding profielen monteert. Bekijk ook onze rhombus profielen voor een open gevel en Gadero TV Live terug via ons YouTube kanaal en ontdek de mogelijkheden voor open en gesloten gevelbekleding. 

Meest gestelde vragen over open gevelbekleding

Open gevelbekleding inspiratie