Logo Gadero
service
Klustip

Vlonder Steiger Bouwen

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst10-02-2022

Wilt u zelf een houten aanlegsteiger bij het water bouwen of een vlonderterras maken die over het water steekt? Lees dan ons stappenplan houten vlonder steigers bouwen met handige zelfbouw tips en benodigde materialen voor watervlonders van hardhout (aanbevolen) of Geïmpregneerd hout. 

Tips vooraf

 • Werk altijd met hardhout in het water. Geïmpregneerd hout is verboden om toe te passen in het water. Kies bij voorkeur minimaal 10x10 dikte palen voor in het water.

 • Bespaar niet op balkafstanden, houdt u aan de richtlijnen om doorbuiging en onveilige situaties te voorkomen.

 • Kies bij voorkeur een 28 mm dikte hardhout vlonderplanken 100% officieel bankirai (duurzaamheidsklasse 1) plank met ribbels. Duurzaamheidsklasse 1 hardhout is meer bestand tegen water.

 • Maak een stevige reling, voorkom dat kinderen hier tussendoor kunnen vallen door de onderste balk op circa 20 cm hoogte te plaatsen.

 • Werk met hardhouten palen van minimaal 8x8 cm dikte in het water, bij voorkeur de 10x10 cm palen dikte nemen.

 • Maak schuine schoren in uw onderconstructie om botsingen van bootjes tegen uw houten steiger op te vangen. 

 • Test vooraf hoe diep u met een grondboor kan boren (ook onder water). Zo heeft u alvast een beeld hoe gemakkelijk of moeilijk de klus wordt. Palen minimaal 1 meter in de grond plaatsen. 

steiger bouwen hout
1
Vlondersteiger of Aanlegsteiger ontwerpen

Maak een schets op ruitjespapier. Hou hierbij rekening met de volgende zaken; wilt u ook op uw vlondersteiger kunnen zitten (zo ja, met hoeveel personen) en hoelang en breed is uw (toekomstige) jacht of boot. Bepaal vervolgens waar de steiger exact moet komen (ook rekening houden met voldoende diepgang ter plaatste of eventueel laten uitbaggeren van de watergang). Doorgaans is een aanlegsteiger 120 cm breed. 

Indien u zelf niet tot het plan komt bel dan gerust voor advies en/of berekening van de vlondersteiger of aanlegsteiger door onze experts.

2
Materiaal benodigdheden

Aan de hand van de gegevens onder stap 1 kunnen de juiste materiaal aantallen besteld worden. Voor het bouwen van een steiger adviseren wij de dikkere 28 mm vlonderplanken. De onderbalken dienen om de 40 cm hart op hart gemonteerd te worden. Zo heeft u een solide fundering. Naast de lichtere onderbalken / dwarsbalken van 4.5x7 cm hardhout en 5x10 cm Azobe hout zijn bij ons in de shop ook zwaardere balken te bestellen. Denk aan 5x15 cm en zelfs 7.5x20 cm balken van hardhout

Voor 1 m2 steiger bent u ongeveer 7 strekkende meter terrasplanken van 14.5 cm breed nodig. Voor 1 m2 steiger bent u ongeveer 3 strekkende meter onderbalken / dwarsbalken nodig. Voor een m2 steiger bent u gemiddeld 4 zwaardere hardhouten palen nodig. Wij leveren deze hardhouten palen in de maten 8x8 cm, 10x10 cm en zelfs 12x12, 15x15 en 20x20 cm dikte. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de vorm van de steiger en de grondslag (klei, veen en/of zand) In navolgende stap 'palen plaatsen' gaan we nader in op deze drie grondsoorten. Voor een standaard aanlegsteiger bij particuliere woningen is de paaldikte 10x10 cm doorgaans voldoende.

3
Aan de slag
 • Meet de waterdiepte op meerdere punten waar de steiger gaat komen.

 • Uitzetten van de hoekpunten van de steiger in het  water gedeelte. Gebruik lange uitzet stokken of dikkere regels met een punt er aan. Zorg er voor dat de hoeken goed recht zijn. Gebruik de 3-4-5 Pythagoras regel om rechte hoeken te maken. Check de uitzetting met waterpas en met een lange rolmaat of uw eventuele bestaande beschoeiing wel haaks op uw huis staat. Dat staat wel zo fraai als alles straks af is.

 • Span tussen de hoekpunten met uitzettouw een lijn. Eventueel kunt u nu nog even 'testen' of u uw vlondersteiger / aanlegsteiger groot genoeg vindt voor uw tuinmeubelen e.d.

Extra tip: ga aan de slag tijdens vorst periodes. Zo werkt u eenvoudig vanaf het ijs. Zo bespaart u de kosten van een drijvend plateau te huren. Zie ook gaderoTV aflevering 93.

4
Grondpalen plaatsen

Wij adviseren onze minimaal 10x10 cm dikte hardhouten palen bij plaatsing in het water of natte ondergronden voor een lange levensduur. De hardhouten palen hebben bovendien het voordeel dat deze een gepunte kop hebben (tot 3 meter).

Palen plaatsen in het water bij zandbodem:

 • De palen plaatsen gaat het beste met een spuitlans. Een spuitlans kunt u overal in Nederland huren. Met de lans spuit u onder water gaten voor de palen. Het naslaan van de paal is vaak maar minimaal nodig, echter hangt dit van de grondsoort af. Sla ook zeker niet door, zo vernielt u de paalkop. U werkt in dit geval in een waadpak (of bij zomers weer in zwemkleding). In sommige bodems kunt u ook zonder spuitlans een paal eenvoudig in de bodem slaan.

Palen plaatsen in het water bij een veenbodem:

 • Probeer eerst met een grondboor een paalgat te maken. Met een zware paalhamer kunt u de palen meestal wel in de grond/bodem slaan. Indien de veengrond vrij dicht is kunt u een klop-luchthamer huren om de palen te plaatsen. Huur desgewenst dan ook een vlot. Zorg dat de palen in 1 keer recht staan, na elke slag de waterpas erbij houden.

Palen plaatsen in het water bij een kleibodem:

 • Kleigrond is veelal zeer kneedbaar en week. De paal plaats je meestal zonder machines in de grond met een paalhamer. Met een hydraulische minikraan kunnen de palen ook geplaatst worden indien het met de paalhamer toch niet werkt. Indien nodig een trilkop monteren aan de minikraan. Een minikraan met chauffeur kunt u overal in Nederland huren. Let op, ga bij kleigronden niet met de spuitlans de palen er in spuiten. Er zal dan veel klei, en hiermee te veel stevigheid om de paal gaan verdwijnen. Hetgeen u later terug ziet in een scheef gezakte aanlegsteiger of aanlegvlonder.

De palen op het 'land' kunt u met een 10 cm handgrondboor boren. Indien u geen palen in het water wenst te plaatsen kunt u wel uw planken 10 of 20 cm over uw oever laten steken. Ook kunt u voor de palen op het land een dikte maat van 7x7 of 8x8 cm hardhout palen gaan. 

5
Liggers/dwarsbalken monteren

Wij adviseren de extra dikke 5x15 cm hardhouten dwarsliggers te gebruiken bij vlonders bij het water. Indien de vlonder niet gebruikt gaat worden voor het aanmeren van boten kunt u ook kiezen voor 4,5x7 cm liggers. Onze liggers gaan tot maarliefst 5 meter lengtes. Zo krijgt u een extra stevige steiger en scheelt het u veel zaagwerk. Rond het water raden we werken met hardhout aan, Lariks en geïmpregneerd houten balken zijn hiervoor niet geschikt. Bij een 120 cm brede aanlegsteiger adviseren we 3 rijen onderbalken. U kunt deze direct monteren aan eveneens 3 rijen palen in het water (hou er dan rekening mee dan de balken aan de zijkanten van de palen komen). Ook kunt u om het aantal palen in het water te besparen eerst een laag 5x15 cm onderbalken van 120 cm aan de palen in het water te monteren. Daarboven op legt u een laag van 3 rijden 5x15 of 5x10 cm balken.

Indien u kiest voor een dek van hardhout adviseren wij de onderbouw ook geheel in hardhout uit te voeren. Dit in verband met eventueel verschil in zettingen van het hout.

 • Zet met enkele lijmtangen de horizontale balken tijdelijk aan de palen vast. Met slotbouten kunnen de balken definitief worden vastgemaakt. Controleer altijd de ligger met een waterpas. Indien u enkele palen toch niet geheel in lijn heeft staan kunt u deze er bij draaien met behulp van de lijmtang. Monteer de lijmtang aan de paal en trek aan de lijmtang om de paal weer in lijm te krijgen.

aanlegsteiger hardhout

6
Vlonderplanken

Het leukste werk bewaart u voor het laatst, het monteren van de vlonderplanken. Bij aanlegsteigers kiest men altijd voor net iets dikkere hardhouten planken van minimaal 28 mm dik. Voor een moderne uitstraling kunt u bij een vlondersteiger ook kiezen voor strake gladde vlonderplanken zonder groeven. Let op, uitglijden heeft altijd te maken met vocht en alg, NIET met wel of geen groeven. Veeg uw vlonder dus regelmatig en zorg voor afschot zodat het water weg kan. Eventueel kunt u rubbers of asfalt in uw groeven/ribbels aanbrengen. Maak desgewenst een houten balustrade.

 • Nadat alle balken op gelijke hoogte waterpas gemonteerd zijn kunnen de vlonderplanken worden aangebracht met onze 5x50 mm RVS TORX vlonderschroeven. Bij hardhout altijd even voorboren met de 3.5 mm boor. Wij adviseren bij 'zware' aanlegsteigers en vlondersteiger de dikste plankdikte uit ons assortiment te kiezen. Doorgaans is dat de 28 mm dikte. Voor bruggen en zware steigers hebben we zelfs brugdekdelen van 38 en 45 mm dikte. Onze Ipé en Bankirai hardhout terrasdekdelen hebben duurzaamheidsklasse 1-2 en gaat daardoor ook aan de waterkant extra lang mee. De kanten van de dekplanken kunt u afwerken met eenzelfde plank in horizontale langsrichting. Het aanbrengen van de schroeven is beschreven bij ons stappenplan vlonder bouwen. De werkwijze bij een steigerdek is in beginsel gelijk hier aan. Wij verwijzen dan ook naar het stappenplan vlonder bouwen.

 • Gebruik nooit ronde palen. Deze zullen omhoog komen bij het bevriezen van het water. Hierdoor kan uw steiger gaan vervormen. Bij vierkante palen splijt het ijs sneller op de hoekpunten en zal dit nagenoeg nooit plaats kunnen vinden.

7
Steiger leuning of balustradehek

Het aanbrengen van een leuning zorgt voor extra veiligheid van uzelf en kinderen. Van bijvoorbeeld glad geschaafde balken 4.5x9 cm kunt u zelf eenvoudig een houten reling maken. Monteer deze met vlakke paalvoeten of nog mooier aan de zijkant van uw vlonder aan uw fundering. Als horizontale ligger kunt u de 5x10 cm balk op 3 hoogten (30 cm, 60 cm en 90 cm vanaf de vloer) aanbrengen. Het vastmaken van de relingbalken kan eenvoudig met ijzeren 90 graden verbindingshoeken, slotbouten en /of Torx 5x50 mm schroeven. Maak een degelijke balkenconstructie die tegen een stootje kan. Als alternatief hebben wij tevens kant en klare luxe hardhouten hekken voor het omheinen van uw watervlonder. Plaats deze tussen 7x7 cm bankirai palen (hier te koop) met rvs, verzinkt of luxe aluminium hoekjes. Plaats de palen op de vlonder met een vlakke paalvoet van 71x71 mm.

Extra tip: Lees ook onze doe het zelf klustip trap maken, als u uw steiger wilt uitbreiden met een tuintrap.

Bekijk onderstaande video voor bouwen van een vlonder aan het water en het bekleden van walbeschoeiing. 

Foto 1. Palen plaatsen

steiger palen plaatsen

Foto 2. Dwarsbalken aanbrengen

steiger regels plaatsen

Foto 3. Planken monteren

steiger planken plaatsen

Bij het bouwen van een tuinvlonder is men in de grond aan het werk. Het bouwen van een vlondersteiger of aanlegsteiger geschiedt boven het water. Dit maakt het aanleggen van een steiger aan het water tot een bijzondere, maar wel heel leuke klus. In onderstaande stappenplan gaan we nader in op de werkzaamheden en geven we handige bouwtips.

Steiger vergunning?

Wilt u een aanlegsteiger in het water maken of uw vlonderterras op het water laten oversteken? Neem contact op met uw gemeente of een vergunning noodzakelijk is en welke bouwmaterialen er gebruikt mogen / moeten worden. Bij de meeste gemeenten in Nederland is overigens geen afzonderlijke vergunning nodig. Enkel bij watergangbreedtes kleiner dan 3 meter breed is het 'oversteken' van uw vlonderterras meestal niet toegestaan. In sommige gevallen wordt er ook informatie gegeven over de maximale hoogte, voor bijvoorbeeld een steigerleuning of tuinhuisje aan het water. 

De meeste gemeentes eisen GEEN gecreosoteerd of gewolmaniseerd hout te gebruiken, maar te kiezen voor EUTR hardhout. Wij leveren in heel Nederland en België EUTR hardhout. 

Tot slot kunt u bij uw gemeente of waterschap terecht voor informatie over aanmeerpalen plaatsen, aanmeer-steiger bouwen en de spelregels rond eventuele ligplaatsen van boten.

Gerelateerde klustips van Gadero