Logo Gadero
service
Klustip

Vlonder maken met clips voor blinde bevestiging

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst04-06-2021

Hoe mooi is dat: een prachtig terras van hardhout, maar dan zonder enige schroefkop in het zicht en minimale tussenruimtes! Het kan met een clipsysteem voor onzichtbare bevestiging van uw terrasplanken. U hoeft dan niet meer te schroeven in het hout, dat is ook nog eens extra milieuverantwoord, want de planken zijn dan goed her te gebruiken of her te schaven.

In dit stappenplan leggen we uit hoe u te werk moet gaan en waar u op moet letten. Wilt u liever zien hoe het werkt? Bekijk dan onze Gadero TV video's voor het bouwen van vlonders met clips. 

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Houtboor (4 mm diameter)

  • Cirkelzaag (optioneel)

  • Rubberen hamer

Vlonderplank Hardhout Bankirai
5 uur voorbereiden
13 uur klussen
€1000 - €3000
Complex
1
Onderliggers plaatsen

Plaats de onderliggers met een tussenafstand van 35 cm (hart op hart). Let er op dat u de balken plat neerlegt. Zo kunt u twee planken met een naad strak aan elkaar bevestigen met twee clips op de balken. 1 clip is niet stevig genoeg hier voor. 

2
Monteren van de beginclips

Er worden twee soorten clips gebruikt. De tussenclip, welke wordt gebruikt tussen de planken. En de beginclips, die op de uiteinden van de balken worden gebruikt om het geheel vast te zetten. Wanneer u de onderbalken goed heeft liggen, legt u de eerste plank op het uiteinde van de balken, gelijk met de onderbalk. Hang vervolgens de clip eerst in de sponning en schroef deze in de hardhouten onderbalk. Eerst voorboren is ons advies. Doe dit vervolgens op alle onderbalken totdat de eerste plank vastzit. 

3
Plank leggen met tussenclips

Nu de eerste plank is vastgeschroeft, plaatst u tussen de planken de tussenclips. Plaats deze in de gleuf van de eerste plank en schroef hem losjes in de onderbalk (even voorboren!). Boor deze nog niet volledig vast, zo kunt u de volgende plank eenvoudiger bevestigen. Druk de volgende plank strak in de clips en sla deze licht aan met een rubberen hamer. U voelt vanzelf wanneer de plank niet meer verder in de clip valt. Daarna kunt u de clip volledig vastschroeven. Dit herhaalt u tot alle planken liggen. 

4
Eindbevestiging

Als alle planken erin liggen, dient de laatste plank vastgezet te worden met de beginclips die ook gebruikt zijn aan het begin. Deze kunnen op exact dezelfde manier gemonteerd worden als bij stap 1. 

5
Afwerking van uw vlonder

Uw vlonder is klaar! Maar u kunt er nog voor kiezen om een randafwerking te plaatsen op de zijkanten die in het zicht liggen. Steken de planken bijvoorbeeld nog iets over de balken aan de uiteinden? Dan kunt u met een cirkelzaag langs de rand om uw vlonder volledig strak te maken.

Eenmaal afgewerkt is uw vlonder af en kunt u genieten van een prachtig terras zonder dat u schroeven in het zicht heeft! 

Gerelateerde klustips van Gadero