Gadero klustips
Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Houten Tuintrap

Lees ons stappenplan voor zelf een tuintrap maken. Een buitentrap aanleggen is bijvoorbeeld handig om hoogteverschil bij uw veranda naar de tuin of van uw tuin naar uw aanlegsteiger om te vangen. Maak een dergelijke tuintrap bij voorkeur van hardhouten vlonderplanken, balken en palen. Ontdek tevens onze superhandige kant en klare trapbalken voor snel een buitentrap van hout te bouwen.

1. de buitentrap fundering maken

Voor een tuintrap maken hebben we tegenwoordig slimme kant-en-klare trapbalken van 2 tot 7 traptreden. Plaats deze zogenaamde trapwangen om de circa 40 cm uit elkaar. Kies uit geimpregneerde houten trapbalken of van verzinkt staal.

2- de trapwang

Schroef de trapbalken aan de bovenkant en onderkant vast. Aan de onderkant kan dit op uw vlonder fundering zijn, aan de bovenkant kan dit bijvoorbeeld aan een 6x6 cm dikke piketpaal die u in de grond plaatst. 

3- de traptreden

Op onze kant-en-klare trapbalken passen precies 2 vlonderplanken van 14.5 cm breed. Hanteer 1 cm tussenruimte tussenruimte bij lariks en geimpregneerde terrasplanken. En 8 mm bij hardhouten vlonderplanken.

Zelf een fundering voor uw tuintrap op maat maken? Hanteer dan circa 18 cm hoogteverschil tussen de treden. Dat loopt fijn. Ook hier adviseren we steeds 2 vlonderplanken van 14,5 cm breedte per trede te plaatsen. Dat loopt het prettigst. 

5- de leuning

Met behulp van 7 x 7 cm vierkante palen en 4,5 x 7 cm dwarsbalken kan eenvoudig een begeleidende leuning gemaakt worden. Monteer de leuning naast uw trapwangen. Plaats de palen voor de leuning circa 100 cm in de grond en maak deze vast aan uw trapwangen. Zo krijgt u een stevige, veilige leuning. Kies als afdekker van uw trap een 4,5 x 7 cm balk of een speciale afdeklijst met piramidevormige bovenkant. Indien de trap maar enkele treden beslaat is een leuning wellicht niet nodig.

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.