Gadero klustips
Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Houten Tuintrap

Lees ons stappenplan voor zelf een tuintrap maken. Een buitentrap aanleggen is bijvoorbeeld handig om hoogteverschil bij uw veranda naar de tuin of van uw tuin naar uw aanlegsteiger om te vangen. Maak een dergeliijke tuintrap bij voorkeur van hardhouten vlonderplanken, balken en palen.

1. de trap

Zaag de plank van 14,5 cm breed in 2 delen van 250 cm lang. Vervolgens gaan we deze 2 delen aan hardhouten of eventueel celfix behandelde vuren palen 7 x 7 cm onder 45 graden in de tuin bevestigen. 

2- de trapwang

Dit worden de trapzijkanten, ook wel trapwangen genoemd. Zorg er voor dat er tussen de planken een evenwijdige ruimte aanwezig is van maximaal 80 cm. Tussen de trapwangen gaan we van deze zelfde plank de treden monteren. Het vast zetten van de treden kan het beste door enkele korte liggers/balkjes 4,5 x 7 cm tegen de trapwang vast te maken. Zorg er voor dat deze balkjes maximaal 27,5 cm lang zijn en goed waterpas worden vast gezet. Bevestigen kan met 2 ijzeren verbindingshoeken per ligger/balkje.

3- de treden

Op basis van de trapformule moet er 18 cm hoogteverschil tussen de treden zijn. Immers; 2 maal 18 cm optrede + 27,5 cm aantrede = 63,5 cm. Hiermee klopt de trapformule ook. De hoogte tussen de bovenkant van de trede kan eenvoudig met een rolmaat of duimstok worden uitgemeten. Het vast zetten van de treden kan eenvoudig met de TORX 4 x 50 mm schroeven. Maak de treden niet breder dan 80 cm. Deze zullen dan te veel doorbuigen of kies onze speciale 38 mm dikte dekdelen voor trappen en bruggen. Indien de trap breder moet worden dienen de treden in het midden nog extra ondersteuning in de vorm van een dwarsbalk te krijgen.

4 de afwerking / het stootbord

Het is wel zo veilig en fraai om de ruimte onder de treden ook dicht te maken (ook wel stootbord genoemd). Dit kan optimaal met de 15 cm brede Celfix tuinplank - schuttingplank / (2,2 cm dik). Het bevestigen van de planken kan eenvoudig met de TORX 4 x 50 mm schroeven.

5- de leuning

Met behulp van 7 x 7 cm vierkante palen en 4,5 x 7 cm dwarsbalken kan eenvoudig een begeleidende leuning gemaakt worden. Indien de trap maar enkele treden besla is een leuning wellicht niet nodig.