Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Houten Tuintrap

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst28-02-2019

Een buitentrap is handig om hoogteverschil van uw veranda naar de tuin of van uw tuin naar uw aanlegsteiger op te vangen. Maak een dergelijke tuintrap bij voorkeur van Lariks Douglas, geïmpregneerde of hardhouten vlonderplanken, balken, slotbouten en piketpalen. Ontdek tevens onze superhandige kant-en-klare trapbalken om snel een buitentrap van hout te bouwen. Bekijk nu het filmpje voor handige doe het zelf tips voor een houten vlondertrap maken met prefab trapbalken.

Benodigdheden:

  • Grondboor

  • Rolmaat

  • Accuboor

  • Waterpas

Houten buitentrap steil
30 minuten voorbereiden
5 uur klussen
€100 - €500
Gemiddeld
1
De buitentrap fundering maken

Voor het maken van een tuintrap hebben we een slimme oplossing: kant-en-klare trapbalken van 2 tot 7 traptreden. Plaats deze zogenaamde trapwangen om de circa 40 cm uit elkaar. Kies uit geïmpregneerde houten trapbalken of van verzinkt staal.

2
De trapwang

Schroef de trapbalken aan de bovenkant en onderkant vast. Aan de onderkant kan dit op uw vlonder fundering zijn, aan de bovenkant kan dit bijvoorbeeld aan een 6x6 cm dikke piketpaal die u in de grond plaatst. 

tuintrap balken veranda

3
De traptreden

Op onze kant-en-klare trapbalken passen precies 2 vlonderplanken van 14.5 cm breed. Hanteer 1 cm tussenruimte bij lariks en Geïmpregneerde terrasplanken, en 7-8 mm bij hardhouten vlonderplanken. Maak bij onze standaard standaard prefab trapbalken voor 2 tot 7 treden met 145 mm breedte planken wel altijd een 45x70 mm balk voorlangs, om de stevigheid van uw trap te waarborgen. 

Zelf een fundering voor uw tuintrap op maat maken? Hanteer dan circa 18 cm hoogteverschil tussen de treden (optrede). Dat loopt fijn. Ook hier adviseren we steeds minimaal 2 vlonderplanken van 14.5 cm breedte per trede te plaatsen (aftrede). Dat loopt het prettigst.

Houten buitentrap steil

4
De leuning (optioneel)

Met behulp van 6x6 of 7x7 cm vierkante palen en 4.5x7 cm dwarsbalken kan eenvoudig een begeleidende leuning gemaakt worden. Monteer de leuning naast uw trapwangen. Plaats de palen voor de leuning circa 100 cm in de grond en maak deze vast aan uw trapwangen. Zo krijgt u een stevige, veilige leuning. Kies als afdekker van uw trap een 4.5x7 cm balk of een speciale afdeklijst met piramidevormige bovenkant. Indien de trap maar enkele treden beslaat is een leuning wellicht niet nodig.

Een houten tuintrap maken?

Onze kant en klare trapbalken kunt u eenvoudig monteren aan tuinpalen van bij voorkeur hardhout. Bestel naar onze prefab trapbalken ook vlonderplanken en heel meer tuinhout meteen mee.

Hoe maak ik een zwevende trap voor een vlonder?

Een buitentrap maken die iets meer opvalt dan een normale trap? In deze video maakt Gerben een zwevende tuintrap van Garapa vlonderplanken.

Gerelateerde klustips van Gadero