Logo Gadero
service
Gadero TV

Vlonder maken met Hongaarse punt

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan

In deze Gadero TV laten we u zien hoe u een prachtige vlonder kan maken met korte lengtes vlonderplanken, in dit geval leggen we een vlonder in de hongaarse punt. De Hongaarse punt komt oorspronkelijk uit de parket wereld, u ziet ze veel bij binnenvloeren.

Benodigdheden:

  • 3,5 mm boor

  • Houtzaag

  • Onderbalken

  • Verzinkboor

  • Bankirai-olie

1
Vlonderplanken op maat maken

Voor deze vlonder gebruiken we planken van 90 cm lengte, deze korte lengte vlonderplanken worden gezaagd op 45 graden. Dit kan eventueel ook op 30 graden. Hiermee maakt u een hongaarse visgraat met een scherpere punt.

2
Maak een stevige fundering

Zorg voor een stevige fundering. Maak een frame en plaats per plank 3 onderbalken. Zo kan een plank op beide zijden vastgezet worden en wordt gedragen door de middenste onderbalk. Wanneer de planken juist gezaagd worden en de vlonder mooi haaks ligt houdt u precies een driehoek over die in de punt van de planken past. Boor de planken voor met een 3,5 mm boortje en gebruik een verzinkboortje om de schroeven mooi weg te laten vallen. 

Tip! Kiest u planken met een gladde zijde en een geribbelde zijde? Zaag de planken dan om en om, zodat u linker en rechter planken heeft. Alleen op die manier kunnen de planken met de juiste zijde naar boven geplaatst worden

3
Behandelen van vlonderplanken

Wij raden na montage behandelen met bankirai-olie aan. Zo blijft uw vlonder langer stroef en spoelt vuil en water gemakkelijker weg. U kunt net als in aflevering 44 desgewenst ook een hele plank rondom uw Hongaarse punt houten terras leggen.

Vlonderplank Itauba hardhout bewerkt

Hongaarse punt terras van Itauba hout

Hongaarse punt vlonder