Logo Gadero
service
Gadero TV

#217 Betonpoeren plaatsen, stellen en uitlijnen

Joanie
Geschreven doorJoanie
Geplaatst29-05-2021

In deze nieuwe aflevering van Gadero TV legt Ronny u uit hoe u eenvoudig betonpoeren kan plaatsen in uw tuin. Hij maakt gebruikt van 15 x 15 x 60 cm betonpoeren met een luxe uitstraling en glad afgewerkt. 

Betonpoer Antraciet 15 x 15 x 60 cm recht model

Deze antraciet betonpoer met een afmeting van 15 x 15 x 60 cm is gemaakt van beton en glad afgewerkt. Bij deze betonpoer dient u een hoogte verstelbaar plaatje bij te bestellen van RVS of verzinkt staal. De poer heeft afgeschuinde vellingkantjes en een luxe uitstraling. Deze betonvoet is ideaal te gebruiken in combinatie met Lariks Douglas staanders, voor een mooie overkapping. Doordat het een recht model betreft is het eenvoudig deze waterpas te krijgen. 

Betonpoer

Het plaatsen van de betonpoer

In deze video worden de betonpoeren geplaatst op een kleigrond, maar u kunt deze poeren ook plaatsen op een veengrond. Wanneer u hiervoor kiest, wordt aangeraden gebruik te maken van een stoeptegel om wegzakken te voorkomen. Daarna kunt u de poer aanvullen met snelcement zodat deze stevig blijft staan.  Let er op dat u de betonpoer circa 10 cm boven de grond laat uitsteken. Zo blijven de houten palen vrij van vocht en vuil. Denk er om om eerst het verstelbare plaatje te monteren aan de onderkant van uw palen. Het is daarna eenvoudig om het geheel op de betonpoer te plaatsen. 

Bij het plaatsen van het verstelbare plaatje is het belangrijk om ook bevestigingsmateriaal mee te bestellen. Wij raden aan om te kiezen voor hoogteverstellers van verzinkt staal. Dit is namelijk sterker dan RVS. U kunt door middel van het trekken van een diagonale lijn eenvoudig bepalen wat het midden van de paal is. Boor daarna het midden met een vlinderboor van 20 mm breed. Kies voor houtdraadbouten om de verstel plaatjes vast te zetten. Bij voorkeur de M8 bij 50, 60 of 70 mm bouten. Ronny maakt in deze video gebruik van 10 x 10 cm plaatjes op een 12 x 12 cm Lariks Douglas paal. 

Betonpoeren Plaatsen En Stellen

Tips & Trucs

In deze video vertelt Ronny u verschillende tips om uw betonpoeren waterpas te kunnen plaatsen en er voor te zorgen dat u uiteindelijk een mooi eindresultaat krijgt:

Tip 1: Om er voor te zorgen dat de poeren met elkaar in 1 lijn staan kunt u een koord gebruiken. U dient het koord aan de ene kant over de vaste betonpoer heen te spannen, daarna kunt u de koord doortrekken tot de andere kant om deze hier aan te spannen. Zo weet u precies of de hoogte gelijk is aan beide zijden. 

Tip 2: U kunt ook met een lange waterpas kijken of de poeren gelijk staan. Leg deze bovenop de betonpoer en zorg dat u tijdelijk een tegel (of iets anders) in het midden hebt liggen welke op gelijke hoogte ligt met de betonpoer. Zo kunt u vanuit het midden aan beide kanten meten of de afstand en hoogte kloppen. 

Tip 3: Een andere tip is om een bouwlaser te gebruiken om de betonpoeren uit te zetten. Door middel van de laser kunt u de hoogte bepalen van de verschillende betonpoeren.

Tip 4: Het is ook belangrijk een haakse hoek te creëren in uw constructie. Deze kunt u eenvoudig maken met behulp van de stelling van Pythagoras. U kunt deze zelf maken met tuinplanken van 3, 4 en 5 meter. Het kan natuurlijk zijn dat deze afmetingen niet precies kloppen. Meet daarom precies uit wat de afmetingen zijn. U doet dit door aan de buitenkant van de betonpoeren met een centimeterband de afstand te meten. 

Voorbeeld: In de video is te zien dat vanaf de buitenkant de betonpoeren 3 meter uit elkaar staan. In de breedte staan ze 3.80 meter uit elkaar. De diagonale hoek is in dit geval 4.63 meter.

Betonpoeren Plaatsen En Stellen

Materialen en benodigdheden

Om het u gemakkelijk te maken, leest u hieronder een handig overzicht van de producten die wij gebruiken in de video.

Benodigdheden voor het plaatsen van uw betonpoeren:

  • Schep

  • (Lange) waterpas

  • Centimeterband

  • Liniaal

  • Potlood

  • Vlinderboor 20/22 mm

Optioneel: Wanneer u een overkapping met dichte wanden gaat plaatsen met betonpoeren, heeft u nog extra materiaal nodig. U dient hiervoor nog opsluitbanden te bestellen. Zo weet u zeker dat de overkapping een goede fundering heeft. 

Heeft u geen zandbed tot u beschikking voor het plaatsen van de opsluitbanden? Bestel dan per opsluitband 1 zak ophoogzand mee. Zo verzekert u uzelf van een stevige fundering.

Betonpoeren Plaatsen En Stellen

Overkapping met dichte wanden

Wilt u graag een overkapping met dichte wanden? Ook dat kan in combinatie met de betonpoeren. Let er dan wel op dat u opsluitbanden plaatst alvorens u de overkapping gaat monteren. De opsluitbanden zijn ideaal als fundering voor uw overkapping. Deze kunt u het beste plaatsen op een zandbed. Wanneer u geen zandbed tot uw beschikking heeft kunt u 1 zak ophoogzand per opsluitband mee bestellen. 

Zelf aan de slag met uw overkapping? Bekijk onze klustips voor het plaatsen van een overkapping!