Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

Wat voor Betonpoer heb ik nodig?

Joanie
Geschreven doorJoanie

Ontdek welke betonpoer het meest geschikt is voor jouw overkapping!

Betonpoer half model

Deze halve betonpoer antraciet is 18 x 18 cm, 10 cm hoog en weegt 8 kilo. Dit model is uitermate geschikt voor plaatsing op een al bestaande betonvloer of sterke tuintegel van beton. Dus niet op een zachtere ondergrond. Plaats deze betonpoer niet half op een tegel, anders kan het gaan verzakken en dit wil je uiteraard niet. Let er ook op dat de tegel dik genoeg is, want er komt nogal wat gewicht op te staan en zet deze poer aan de ondervloer vast met cement.

Wegzak-preventie betonpoer

De wegzak-preventie plaats je onder je betonpoer. Deze is 5 cm dik en heeft een diameter van 25 cm. Wanneer je een gat graaft voor de betonpoer, plaats je daar eerst de wegzak-preventie en daarop je gekozen betonpoer. De druk wordt dan verdeeld over een groter oppervlakte en daardoor is verzakking nagenoeg niet mogelijk.

Betonpoer recht model

Deze betonpoer is 15 x 15 cm, 60 cm lang, weegt 30 kilo en loopt recht naar beneden af. Daarnaast hebben we ook een vergelijkbare betonpoer 18 x 18 cm, 50 cm lang en weegt 38 kilo. Deze poeren hebben afgeschuinde vellingkantjes, waardoor de kopmaat bij deze uitkomt op 12,5 cm. En dat is goed om te weten omdat staanders van 12 cm in dat geval het mooiste aansluiten op deze betonpoer. Maar ook staanders van 15 x 15 centimeter zijn voor deze poeren geschikt. Verder zijn zowel dit model als de iets grotere variant van verdicht beton gemaakt en mooi glad afgewerkt. Het voordeel van deze poeren ten opzichte van schuin aflopende modellen is dat betonbanden er makkelijk op aansluiten en het met deze modellen eenvoudiger is om ze waterpas te krijgen.

Betonpoer afgeschuind

De afgeschuide betonpoer wordt ook wel de trapezium poer genoemd. Deze poer is bovenin 15 cm breed en loopt naar beneden uit waar hij 18 cm is. Dit zorgt voor optimale stevigheid. De betonpoer is verkrijgbaar in witgrijs en antraciet en is geschikt voor palen met een dikte van 11,5, 12, 14 of 15 cm. Het zijn niet de ideale poeren om tegen een muur te plaatsen wanneer je hier een staander strak tegenaan wilt hebben, gebruik dan vooral een recht naar beneden lopende poer. Wanneer je nou toch voor deze schuine variant kiest, zorg dat de afstand tussen de paal en de muur minimaal 3 cm is.

XL betonpoer afgeschuind

Voor wanneer je een grote overkapping wilt plaatsen, is het aan te raden om te kiezen voor de XL betonpoer. De xl variant is in antraciet verkrijgbaar, zowel recht als schuin. Deze poeren zijn zeer geschikt voor 19 x 19 cm of 20 x 20 cm dikke palen van bijvoorbeeld lariks of eikenhout.

Abonneer ook op ons Youtube-kanaal Gadero TV voor meer klus- en inspiratievideo's!

Abonneer nu op Gadero TV