Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#68 Betonpalen met gleuf gevuld met stapelbare profielen

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst15-07-2018

Met betonnen gleufpalen maakt u een opvallende en robuuste erfafscheiding. Daarnaast is deze schutting tweezijdig gelijk, wat betekent dat aan beide kanten het aangezicht hetzelfde is. Wel zo fijn als u een schutting met de buren deelt. Hoewel het plaatsen van deze erfafscheiding wel wat werk vergt, is het eindresultaat zeker de moeite waard. In aflevering 68 van Gadero TV leggen wij stap voor stap uit hoe u een schutting maakt met betonnen gleufpalen en houten rabatplanken.

Betonnen gleufpalen met rabat

U heeft bij het plaatsen van deze schutting de keuze uit veel verschillende materialen, zodat u hem helemaal kunt personaliseren. Zo zijn de betonpalen in de kleuren wit en antraciet verkrijgbaar. Daarnaast zijn deze palen te vullen met rabatplanken naar keuze. Kies bijvoorbeeld voor grijze of zwarte planken, Lariks Douglas, geïmpregneerd of hardhout blokhutprofielen. Het is ook mogelijk om verschillende planken met elkaar te combineren. Zo geeft een schutting van hardhout blokhutprofielen en Lariks Douglas profielen een heel mooi effect. Met dubbel rabat breekt u de schutting, wat ook zorgt voor een bijzondere uitstraling. U heeft geen probleem met soms een heel klein kiertje? Dan kunt u ook gewone steigerplanken in oud grijs of van Lariks/Douglas in onze betonnen sleufpalen plaatsen. 

Schutting voorbeeld

Benodigdheden:

  • Rolmaat

  • Doek of kwast

  • Steekschep

  • Waterpas

  • Stootijzer

  • Rubberen hamer

  • Cirkel- of tafelzaag

  • Handschoenen

Betonpalen behandelen

Voordat u de betonpalen gaat plaatsen raden wij u aan om ze eerst met speciale beits te behandelen. Beton wil namelijk nog wel eens dof worden en door de palen te beitsen gaat u dit tegen. Daarnaast trekken ze dan minder algen aan. U kunt de beits aanbrengen met een doek of een kwast. Vergeet niet om beide zijde van de paal te doen.

Betonpalen met gleuf gevuld met stapelbare profielen

Voor het plaatsen van de betonpalen graaft u twee gaten met een tussenruimte van 181 cm. De speelruimte van 1 cm is belangrijk, omdat de planken straks gaan werken en dan ruimte nodig hebben om uit te zetten. De gaten hebben wij gemaakt met een schep in plaats van een grondboor, omdat de plaatsing van de palen heel nauwkeurig moet gebeuren. Met een groter gat heeft u nog ruimte om te corrigeren. Gebruik daarnaast altijd een waterpas, omdat de planken anders niet mooi in de betonpalen blijven zitten.

Gleufpalen plaatsen

Nadat u de gaten gegraven heeft plaatst u de betonnen onderplaat. Deze onderplaat beschermt de houten planken tegen opspattend water en hierdoor gaat je schutting langer mee. Het is belangrijk dat de onderplaat niet verzakt. Zorg voor een stevige ondergrond van snelcement of plaats tegels aan het uiteinde van de plaat. Bij deze schutting plaatsen we de onderplaat voor de helft onder de grond.

Betonpalen met gleuf gevuld met stapelbare profielen

Het gat in de grond voor de palen moet in dit geval 65 cm diep zijn, dan begint de gleuf van de betonpaal waar de onderplaat in kan. Als u het gat diep genoeg gegraven heeft plaatst u de betonnen palen in de grond. Doe dit bij voorkeur met twee personen, omdat de palen nogal zwaar zijn. Als de paal nog niet helemaal waterpas staat kunt u hem nog een beetje verplaatsen met een stootijzer. Zorg ervoor dat de paal stevig staat door hem vast te zetten met snelcement. Wij adviseren één zak per paal.

Rabat toevoegen

Nu het betonnen gedeelte staat voegt u de door u gekozen rabatplanken toe. In dit voorbeeld hebben we eerst gekozen voor Lariks Douglas planken, omdat deze mooi afsteken tegen de antraciet betonnen schuttingpalen. U stapelt de planken en tikt ze vervolgens vast met een rubberen hamer. Het is niet zo mooi als de bovenste plank een stukje boven de palen uitsteekt. Teken deze plank af en zaag hem zo af dat de bovenkant aansluit.

Betonpalen met gleuf gevuld met stapelbare profielen

Als de planken erin zitten dient u nog een vullat aan de achterkant toe te voegen. Deze latten zorgen ervoor dat de blokhutprofielen strak in de betonpaal komen te zitten. U tikt deze vullatten er heel eenvoudig in met een hamer.

De combinatie van 270 cm palen en een onderplaat zorgt uiteindelijk voor een schutting van van 1.90 meter hoog. Prima als erfafscheiding.

Extra tip voor sleufpalen betonschutting maken

Laat de bovenste plank circa 3 centimeters boven uw palen uitsteken. U zult zien dat binnen 6 maanden uw profielen nazakken tot nagenoeg gelijke hoogte. Of (een iets betere oplossing) plaats bovenlangs een U-profiel afdeklat, zie producten op deze pagina, kies uit zwart of aluminium kleur.  De bovenligger altijd laten rusten op het hart van uw sleufbetonpalen en eveneens nooit vastschroeven in de profielen. Zo kunnen uw blokhutprofielen hun werking kwijt in deze U-lijst.

Afdeklat beton sleufpaal met stapelprofiel

Bekijk ook aflevering 31 van Gadero TV waarin een schutting wordt geplaatst van gewone betonpalen.

Meer Gadero TV afleveringen