Logo Gadero
service

Thermowood gevelbekleding

Je zoekt duurzame gevelbekleding met een fraaie uitstraling? Thermowood (ook wel thermisch gemodificeerd hout of thermohout) is milieuvriendelijk verduurzaamd en een goed alternatief op hardhout. Bekijk hier het complete Thermowood gevelbekleding assortiment van Gadero. Wil je meer weten over Thermowood? Lees dan onze blogs of bekijk onze Youtube video’s.

Voordelen

Hout is gevoelig voor rot, insecten en schimmels. Na thermische behandeling is het hout hier beter tegen bestand. Ook wordt het hout vormvast en lichter van gewicht. Thermowood kan onbehandeld worden toegepast en heeft geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd zal het hout egaal gaan vergrijzen. Als je dit wilt tegengaan, kun je het hout gaan beitsen of oliën. Thermisch gemodificeerd hout heeft een prachtige kleur en is iets donkerder en warmer na de thermische behandeling. 

Nadelen

Door de stoombehandeling is het hout brozer geworden en kan het sneller beschadigen. Let hierop bij de montage. Ook kunnen er soms zwarte spikkeltjes op het hout voorkomen. Dit zijn schimmels die aan het hout hechten. Deze schimmels verdwijnen vanzelf na een flinke regenbui. Ook kan je het zelf wegvegen met een natte borstel.

Houtsoorten

Thermowood is geen houtsoort, maar hout dat thermisch is behandeld. Het wordt vaak toegepast op snelgroeiende harsachtige houtsoorten die behandeld moeten worden om beschermd te worden. Onder andere Vuren, Grenen, Essen, Ayous en Fraké zijn houtsoorten die gebruikt worden voor thermische modificatie. Na thermische modificatie hebben ze duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Plaatsing

Bij plaatsing van thermowood gevelbekleding dient er rekening gehouden te worden met de broosheid van het hout. Het hout kan snel beschadigd raken. Monteer de bolkopnagels minimaal 2,5 cm van het uiteinde van het hout, om splijten te voorkomen. Daarnaast adviseren we om het hout eerst voor te boren en om de nagels met een nylon hamer vast te zetten. Dit om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt. 

Onderhoud

Thermowood heeft geen behandeling nodig om beschermd te worden. Maar dit is wel mogelijk. Gebruik beits dat geschikt is voor thermisch gemodificeerd hout. Houd er wel rekening mee dat het hout de eerste paar maanden moet uitzweten. Om het kromtrekken van het hout tegen te gaan, adviseren we om voor plaatsing het thermisch gemodificeerd hout rondom te behandelen.

Prijzen

De prijzen van thermowood liggen lager dan populaire hardhoutsoorten, zoals Bankirai. Ook na plaatsing brengt thermowood bijna geen kosten met zich mee. Het heeft geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd zal het hout wel gaan vergrijzen. Wil je dit voorkomen? Behandel het thermowood met een geschikte olie, beits of verf.

Thermowood gevelbekleding inspiratie

Duurzaamheid

Met een thermische behandeling wordt het hout milieuvriendelijk verduurzaamd. Het hout heeft na de behandeling duurzaamheidsklasse 1 of 2 gekregen. Omdat bij dit proces geen chemicaliën worden gebruikt, kan het hout volledig gerecycled worden. Het hout heeft dus een langere levensduur gekregen en kan daarna volledig hergebruikt worden.

Vergelijking

Thermowood is een goede vervanger voor tropisch hardhout. Het is goedkoper, maar de levensduur is met elkaar vergelijkbaar. Beiden kunnen zo’n 20 - 25 jaar mee. Geïmpregneerd naaldhout, zoals geïmpregneerd Grenen, is een voordelige vervanger voor Thermowood. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen vocht en rot, maar is minder duurzaam dan Thermowood. Ook is thermowood stabieler, maar hierdoor brozer. Het beschadigt sneller dan geïmpregneerd hout. 

Toepassingen

Thermowood is licht van gewicht en heeft vochtwerende eigenschappen. Dit maakt het zeer geschikt om te gebruiken als gevelbekleding, schuttingen en terrassen. Ook binnenshuis kan thermowood goed gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan parketvloeren.

Isolatie

Thermowood heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Het is beter dan die van onbehandeld hout. Dit komt doordat het vochtgehalte van thermowood sterk is verlaagd. Dit maakt thermowood erg geschikt om te gebruiken als gevelbekleding.  

Kleuren en afwerking

Het thermisch modificeren zorgt er niet alleen voor dat het hout duurzamer wordt, maar zorgt ook voor een donkere, warmere kleur. Na enkele maanden zal het onder invloed van zonlicht gaan vergrijzen. Wil je dit tegengaan? Behandel het hout dan met een geschikte olie of beits. 

Milieuvriendelijkheid

Thermowood gevelbekleding is een zeer milieuvriendelijk product. Met een hittebehandeling wordt het hout verduurzaamd. Hier komen geen chemicaliën bij te pas. Ook is het niet nodig om het hout nog te behandelen. Het hout zelf kan hierdoor volledig gerecycled worden.

Meest gestelde vragen over thermowood gevelbekleding