Houten vellingdelen zijn tong- en groefplanken die in elkaar schuiven. Bij een dak (onderkant aanzichtzijde) worden dergelijke dakbeschot planken veel gebruikt. Daarbij hebben de planken een schuin afgezaagd hoekje, de zogenaamde velling. Wij hebben vellingdelen te koop van lariks douglas hout, blank en Geïmpregneerd vuren. Kies op deze pagina dus uit diverse breedtes van 116 mm tot 195 mm breed en diktes van 16 tot 20 mm. Bestel veer- en groefvellingdelen voor de beste prijs en met snelle levering bij Houthandel Gadero. Dergelijke houten mes en groef sponningplanken, een andere benaming voor vellingdelen, bezorgen wij bovendien in heel Nederland en Vlaanderen.

Wij verkopen uitsluitend hoogwaardig vuren planken geschaafd en geploegd met velling met minimaal vuren klasse C. Ook onze vellingplanken van lariks douglas hout zijn glad geschaafd en voorzien van tong en groef. Omdat vellingdelen veel als dakplank gebruikt worden, vindt u deze profielen ook terug onder de naam dakbeschot. Lees ook onze blog om erachter te komen wat het verschil is tussen dakbeschot met of zonder vellingkant.

Montage tips

Situatie 1. Plaats de tong en groef vellingdelen op bijvoorbeeld 5x15 cm balken om de maximaal 50 cm hart op hart. Heeft u vellingdelen van gedroogd en geschaafd Lariks Douglas of hardhout, timmer de vellingdelen dan losjes inelkaar. Deze vellingdelen willen immers door de luchtvochtigheid alleen nog maar uitzetten. Deze planken moeten hun uitzetting kwijt kunnen. Dus nooit de mes en de groef te strak inelkaar schuiven. Dit wordt vaak onderschat. 

Situatie 2. Plaats vers geimpregneerde vellingdelen (die zijn vaak nog wat vochtig) en natte vellingplanken altijd redelijk strak in elkaar. Deze zijn immers vochtig en willen nog krimpen. Zo voorkomt u kieren.

Leg uw dakbedekking nooit koud op uw vellingdelen. Breng op uw vellingdelen een laag panlatten aan en timmer hier bijvoorbeeld  18 mm Underlayment plaatmateriaal of de luxere 18 mm Fins vuren houtplaten op. Deze platen zijn geschikt voor onze plat dak bedekking als EPDM, Dakleer en Easyroofing. Bij schuine daken van dakpanplaten of dakshingles raden we ook dergelijk plaatmateriaal aan. De vellingdelen zorgen dan voor het mooie aanzicht vanaf de onderzijde. Bestel ook Lariks Douglas balken en staanders bij Gadero en bouw zo zelf uw terrasoverkapping op maat.

Meer soort rabatdelen

Veer en groef vellingdelen worden doorgaans als dakbeschot gebruikt bij terrasoverkappingen en andere houtbouw projecten. Wilt u een houten gevelbekleding realiseren? Bekijk dan ook ons aanbod halfhouts, channelsiding planken en rhombus profielen. Voor wanden van overkappingen kunt u ook Zweeds rabat potdekselplanken bestellen bij houtwebshop Gadero. Meer weten over de verschillende rabatdelen? Lees onze blog over de verschillende vormen van gevelbekleding voor een duidelijk overzicht. 

In deze onderstaande video ziet u hoe we in een overkapping vellingdelen monteren. 

Gadero Thuiswinkel Waarborg Service. Bij de grootste in hout.

Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten. Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten.

Bezorging in heel Benelux Op vaste dagen per postcode