Logo Gadero
service
Gadero TV

#195 7 tips voor het opbouwen van een overkapping

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst03-10-2020

Wanneer er een overkapping in uw tuin komt te staan, dan wilt u natuurlijk wel dat deze jarenlang meegaat. Daarbij is de juiste montage en voorbereiding van belang. In deze aflevering van Gadero TV geeft Ronny handige tips voor het opbouwen van een overkapping. Ontdek onze adviezen!

1. Maak een plan van aanpak

Ga er even goed voor zitten. Schrijf op een papier al uw wensen op. Wilt u een overkapping met een dichte wand of juist niet? Denk er goed over na wat uw budget is en of u kiest voor een prefab overkapping of dat u zelf alles op maat zaagt. Komt u er niet uit, neem dan contact op met onze collega's. Zet met een uitzetkoord en een paar paaltjes de overkapping even uit in de tuin zodat u een goed beeld krijgt van de situatie!

Steigerhouten Kloostertafel 300 x 100 x 78-cm

2. Bespaar niet op de fundering

Plaatst u de staanders van uw overkapping in de grond? Wij adviseren dan voor geïmpregneerde of hardhouten staanders te kiezen. Gebruik betonpoeren om de levensduur van uw houten staanders te verlengen. Vooral als u kiest voor geïmpregneerd hout of Lariks Douglas. Vergeet niet om wegzakpreventie mee te bestellen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het plaatsen van betonpoeren.

3. De materiaalkeuze voor uw overkapping

Een overkapping kan bestaan uit geïmpregneerd hout, Lariks Douglas of uit hardhout. De meest duurzame keuze is hardhout, maar dit is gelijk ook de duurste optie. U kunt een offerte opvragen, zo weet u van te voren wat de overkapping gaat kosten. 

Heeft u wel eens gedacht aan een aluminium veranda?  Een veranda of overkapping van aluminium vergt weinig onderhoud, heeft een gave uitstraling en geniet een zeer lange levensduur. U krijgt echt waar voor uw geld. Bekijk onze aluminium veranda's in onze showroom in Breukelen.

Aanbouw veranda Aluminium Overkapping

4. Controleer of u een vergunning aan moet vragen

Informeer vooraf bij de gemeente of u ook een vergunning nodig heeft! Per gemeente kan dit weer verschillen. Als u het navraagt, weet u zeker dat uw overkapping er ook daadwerkelijk mag staan. Over het algemeen mag in Nederland een overkapping bijna altijd zonder vergunning gebouwd worden.

Maar, er zijn enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de overkapping groter is dan 30 m2 of als u het als woning gebruikt. Ook mag een overkapping niet uit meer dan de helft van uw tuin bestaan. Ons advies, vraag het na bij uw gemeente.

Overkapping twello zwart

5. Bespaar niet op de constructie

Wij raden aan om minimaal 12x12 cm of zelfs 15x15 cm staanders te gebruiken voor uw overkapping. Bezuinig niet op de staanders, deze zijn een essentieel onderdeel van de overkapping. Voor een overkapping met stoere uitstraling kiest u voor staanders van Lariks Douglas of 20 x 20 cm palen van eikenhout. Houd daarnaast 5 cm per meter overspanning aan. Op deze manier maakt u een stevige constructie. Vergeet niet dat uw overkapping in de wintermaanden een pak sneeuw moet dragen. 

Eiken palen Luxe Schuur

Laat u inspireren: Waar op letten bij het bouwen van houten overkappingen?

6. Bespaar niet op dakbedekking

Wij raden het af om te besparen op uw dakbedekking. U wilt natuurlijk niet last krijgen van lekkage. Heeft u een plat dak? Wij vinden EPDM dakfolie de beste keuze voor een overkapping met plat dak. EPDM is een hoogwaardige vorm van dakbedekking die UV-werend is en door ons op maat geknipt wordt voor uw dak. Bekijk onderstaande video voor handige montagetips.

Bekijk onze blog over wat voor soort dakbedekking kiezen?

Heeft u of wilt u een overkapping met schuin dak?  Aluminium dakpanplaten zijn een duurzame keuze. Ook lichtgewicht aquapan dakplaten en dakshingles zijn bij juiste montage een goede en betaalbare optie. Bekijk onderstaande video's voor bruikbare montagetips.

7. Wees zuinig op het hout

Een overkapping is een investering. Vooral als de overkapping door een externe partij gemonteerd wordt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. U wilt natuurlijk niet de overkapping na 3 jaar weer vervangen. Behandel daarom uw overkapping. Met beits verlengt u de levensduur en beschermt u uw overkapping tegen alle weersinvloeden. Meer weten over het behandelen van uw overkapping? Bekijk onderstaande video en u gaat goed voorbereid aan de slag.

Neem een kijkje op onze handige blog, waar u nog meer leuke tips vindt voor het opbouwen en behandelen van uw overkapping.

Bekijk ons gehele assortiment overkappingen