Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Hoe bevestigt u, uw vlonder?

Noëlle
Geschreven doorNoëlle

Gaat u een terras aanleggen van vlonderplanken? Dan heeft u de keuze om de planken op twee verschillende manieren te bevestigen. Ga bijvoorbeeld voor montage met vlonderschroeven of voor onzichtbare bevestiging met clips.

In onze blog leggen wij u meer uit over de bevestigingsmogelijkheden van uw vlonder en geven wij u handige tips zodat u zeker jarenlang blijft genieten van uw terras.

Resysta terrasdekdelen 20x140mm

Type montage

De bevestiging van uw vlonder vergt enige aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Hout zal namelijk gaan krimpen of uitzetten. Ook de manier waarop u, uw vlonder gaat monteren is belangrijk. Zo bevestigd u uw vlonderplank of kunststof terrasplank eenvoudig met vlonderschroeven. Wilt u liever een terras aanleggen waarbij de schroeven en schroefgaten niet zichtbaar zijn? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor dekdelen die geschikt zijn voor onzichtbare montage met clips.

Fun deck WPC composiet multigrey dark 138mm houtnerf zijde

Ventilatie en werking van de planken

Het is af te raden om de planken strak tegen elkaar aan te monteren. Plaats de eerste planken ook altijd minstens 2 cm van de muur af. Hout werkt en heeft hier ook de ruimte voor nodig! Zorg ook voor voldoende ventilatie onder uw vlonder, zodat het vlonderdek sneller kan drogen na regenval. Op deze manier voorkomt u het losraken van planken of extreme werking.

Gadero Vlonder bankirai groef

De locatie

Voor hout is het erg belangrijk waar het project plaats gaat vinden. Plaatst u de vlonder onder een overkapping of veranda, dan zal het hout hooguit krimpen. Gaat u het terras buiten plaatsen, dan zal het hout te maken krijgen met de volle laag van alle weersomstandigheden. Bij het aanleggen van een dakterras of bij montage op een harde ondergrond, is het belangrijk dat water gemakkelijk weg kan lopen. Water dat onder uw vlonder blijft staan, verdampt. Dit trekt vervolgens in het hout waardoor het zal uitzetten.

vlonderplank bankirai brug

Bevestiging met schroeven

Monteer uw vlonder gemakkelijk op balken of regels met vlonderschroeven. Heeft u hardhouten dekdelen? Dan is het aan te raden om altijd voor te boren! Check ook of de vlonderschroeven mooi in lijn liggen. Draai de schroeven nooit te diep, dan is er kans dat de schroefkop afbreekt wat vervolgens zorgt voor loszittende planken. Houdt altijd rekening met de werking van de vlonderplanken. Lees ook onze handige klustip voor het monteren van uw houten vlonder.

Vlonder 21mm gladde kant

Onzichtbare montage

Legt u liever een vlonder aan zonder zichtbare schroeven of montagegaten? Dat kan door vlonderplanken voor clips te gebruiken. Door uw terras onzichtbaar te monteren met clips creëert u een prachtige en vooral strakke vlonder. Let wel op dat blinde bevestiging alleen mogelijk is met stabiele (duurzaamheidsklasse 1) houtsoorten die weinig werking kennen. Bij Gadero kiest u uit diverse luxe hardhout soorten zoals Ipé, Padouk, Garapa KD of Thermisch Essen. Naast de luxe afwerking is het ook nog eens milieuverantwoord, de planken zijn namelijk ideaal voor hergebruik of herschaven. Blinde bevestiging is ook mogelijk voor composiet vlonderplanken.

Bekijk aflevering 56 van Gadero TV voor handige montage tips voor het aanleggen van een vlonder met clips.

Onderhouden vlonder

Heeft u glad geschaafde vlonderplanken, dan veegt u deze eenvoudig schoon met een stevige bezem en water. Dit maakt glad geschaafde planken minder glad dan planken met groeven waar alg en vuil meer aan hecht. Het is dus aan te raden om regelmatig uw terras schoon te vegen ongeacht het type vlonder.

Gaat u uw vlonder zelf leggen? Lees onze handige klustips voor het monteren van uw vlonderplanken. Zo kunt u direct aan de slag na levering. Wist u dat wij ook onze eigen klus filmpjes maken? Bekijk Gadero TV voor advies op maat.

Meer blog posts