Logo Gadero
service
Blog

Wat leg je onder vlonderplanken?

Gadero logo
Geschreven doorFemke

Vlonderplanken zijn een makkelijke en stijlvolle manier om jouw tuin te transformeren. Bij het bouwen van een vlonder is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Denk hierbij aan de plaatsing, de houtsoort, de bevestiging en de ondergrond. Deze factoren spelen allemaal een rol in de levensduur en duurzaamheid van je vlonder.  Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen omtrent dit onderwerp.

Vlonder

Welke ondergrond gebruik je voor je vlonder?

We beginnen bij de basis, de ondergrond. Er zijn verschillende soorten materialen die je als ondergrond van je vlonder kunt gebruiken. Denk hierbij aan zand, grind, schelpen of beton. De ondergrond die je kiest is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je locatie, het klimaat en de bodemgesteldheid. Wij werpen even een blik op twee populaire materialen. Tip: leg ongeacht van je materiaal een anti-worteldoek onder je vlonder. Zo minimaliseer je de aantasting door onkruid.

Waarom zand onder je vlonder?

Zand is een veel gebruikte ondergrond voor een vlonder. De reden hiervoor is dat het een goede afwatering biedt en het een stabiele basis vormt voor het hout. Door het zand kan water snel onder het zand doorlopen, zo voorkom je dat er plassen water onder de vlonder ontstaan. Dit voorkomt er op zijn beurt weer voor dat het hout niet gaat rotten en zo verleng je de levensduur van jouw vlonder.

Daarnaast is zand een populaire keuze omdat het relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen is, hiermee is het voor de gemiddelde doe-het-zelver een slimme keuze. Het is relatief eenvoudig glad te strijken, waardoor jouw vlonder er strak uitziet.

Waarom schelpen onder je vlonder?

Naast zand, zijn schelpen ook een populair materiaal om onder een vlonder aan te leggen. Los van dat schelpen een mooie en natuurlijke uitstraling geven voor je ondergrond, heeft het materiaal ook zeker nut. Schelpen kunnen namelijk helpen om water onder de vlonder af te voeren en kan tevens de groei van onkruid verminderen.

Wel raden wij aan om eerst een anti-worteldoek neer te leggen voordat je de schelpen neerlegt. Zo ben je er nog zekerder van dat er geen onkruid onder je vlonder zal groeien. Garantie tot helemaal geen onkruid kunnen wij helaas nooit geven.

Hoe bevestig je vlonders?

Nu je een ondergrond hebt, komen we bij de volgende belangrijke vraag. Want, hoe monteer je vlonders nou eigenlijk? Het monteren van vlonders zelf is redelijk gemakkelijk, mits je het voorwerk al hebt gedaan. Denk hierbij aan wat voor balken je onder je vlonder legt en hoeveel regels moet je onder een vlonder van een bepaalde lengte?

Hoeveel regels moet je onder je vlonder?

Onder een vlonder worden vaak balken, ook wel ‘regels’ genoemd, bevestigd als ondersteuning voor de vlonderplanken. De bedoeling van deze regels is dat ze stevig genoeg zijn om het gewicht en belasting van de vlonder, mensen en eventuele meubels te kunnen dragen. Het aantal regels dat je moet aanbrengen onder je vlonder hangt af van de grootte van je vlonder. De vuistregel voor het plaatsen hiervan is dat je om elke 40-50 centimeter een regel moet plaatsen. Met deze afstand zorg je voor voldoende ondersteuning en voorkom je instabiliteit. Zorg er wel altijd voor dat je de regels waterpas installeert.

Welke balk leg je onder je vlonder?

Zoals hierboven werd benoemd zijn balken en regels hetzelfde. Het is hierbij, net als je vlonderplanken, belangrijk om te kijken naar welk materiaal je wilt gebruiken. Doorgaans worden geïmpregneerde of hardhouten balken gebruikt voor de installatie onder de vlonder. Voorbeelden hiervan zijn Azobé of Bankirai. Dit zijn balken van duurzaam hout en zijn goed bestand tegen verschillende weersinvloeden. Zo zorg je dat jouw vlonder zo lang mogelijk mee gaat.

Hoeveel kilo kan een houten vlonder dragen?

Het maximale gewicht dat een vlonder kan dragen is afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal van je vlonderplanken, maar ook zeker wat er onder je vlonder ligt. Door goede, stevige balken te gebruiken en deze op de voorgeschreven manier te installeren (om de 40-50 centimeter) zul je een stevige basis voor je vlonder creëren. Op deze manier zal je vlonder zo’n 250-500 kilogram per vierkante meter kunnen dragen.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor je vlonder?

De vraag of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een vlonder, hangt af van waar je je vlonder wilt bouwen. Wil je een vlonder in je tuin, en niet boven water, kan dit vergunningsvrij. Zodra je een vlonder boven het water wilt bouwen, moet je hier in de meeste gevallen een vergunning voor aanvragen. Wil jij een houten vlonder boven het water, die vaststaat aan een damwand? Dan zul je een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Er bestaat ook een mogelijkheid dat je via het waterschap een vergunning moet aanvragen, dit verschilt echter per gemeente. Kijk dit dus goed na. Wil je een vlonder boven water bouwen die drijft, dan heb je doorgaans geen omgevingsvergunning nodig. Controleer dit voor de zekerheid wel bij jouw gemeente, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en onnodige boetes riskeert.