Logo Gadero
service
Blog

5 verschillende vlonderplank profielen op een rij

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Vlonderplanken zijn er niet alleen in verschillende houtsoorten en maten, er bestaan ook verschillende profielen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vlak geschaafde, gegroefde of scheepsdek profiel vlonderplanken. Maar wat zijn dit voor profielen? En wat past het beste bij uw vlonder

 In de onderstaande blog leggen we het verschil tussen de profielen uit, zodat u weet wat de beste keuze voor u is.

Vlonderplanken-mukulungu-blog

De verschillende vlonderplank profielen

Verschillende-profielen-vlonderplanken

Vlak geschaafd

Erg populair op dit moment zijn glad geschaafde vlonderplanken en dat is niet zonder reden. Deze terrasplanken hebben een luxe uitstraling en zorgen voor een modern terras. Daarnaast worden ze minder snel glad dan bijvoorbeeld planken met groeven. Vlak geschaafde vlonderplanken zijn namelijk makkelijker schoon te maken en water en vuil loopt er veelal vanzelf af. Zo hebben algen geen voedingsbodem om op te groeien en die zorgen er juist voor dat een vlonder glad wordt. Gebruik voor het monteren van vlak geschaafde vlonderplanken een verzinkboortje, zodat de schroeven mooi in de planken komen te liggen. Dit zorgt voor een zeer strak terras. 

Glad-geschaafde-vlonderplank-met-schroeven

Met groeven

Voor vlonder met een dynamisch aanzicht gebruikt u vlonderplanken met groeven. Deze planken worden steeds minder gebruikt, vooral omdat ze onterecht bekend staan als anti-slip. In de groeven blijft namelijk makkelijk water en vuil staan, wat de perfecte omstandigheden voor algengroei creëert. Hierdoor krijgt u juist een gladde vlonder. Als u kiest voor een vlonderplank met groeven is het dus belangrijk dat u uw vlonder met grote regelmaat schoonveegt, om zo algengroei te voorkomen. Daarnaast helpt het als u vlonder op een zonnige plek ligt, zodat de planken goed kunnen drogen.

Vlonderplanken-hardhout-groeven

Scheepsdek profiel

Het scheepsdek profiel zit eigenlijk tussen het vlak geschaafde en groeven profiel in. Deze subtiele groeven, vergelijkbaar met een v-groef, zijn zeer geschikt voor mensen die een glad geschaafde plank net iets te saai vinden. U dient nog steeds de groeven schoon te houden om te voorkomen dat uw vlonder glad wordt, maar dat is eenvoudiger te doen dan bij een plank met groeven. Daarnaast gaat het monteren sneller, omdat u de vlonderschroeven niet hoeft te verzinken. Deze kunt u namelijk in de groeven plaatsen, waardoor ze alsnog niet opvallen.

Scheepsdekprofiel-hardhout-vlonder

Voor clips

Droomt u van een strak terras zonder grote naden of schroefgaten? Dan zijn vlonderplanken voor clips iets voor u. Deze planken zijn geschikt om onzichtbaar te monteren met clips. Deze manier van monteren is niet alleen sneller, u heeft ook geen zichtbare schroeven in uw vlonder en het is eenvoudiger om één plank te vervangen. Vlonderplanken voor clips zijn glad geschaafd en gemaakt van hoogwaardige houtsoorten als Ipé en Padouk. Het is namelijk een vereiste dat de planken weinig werken. Het voordeel is dat deze houtsoorten een lange levensduur hebben, waardoor u lang plezier heeft van uw vlonder. Daarnaast zijn deze planken beter herbruikbaar, omdat ze geen schroefgaten bevatten. Dit is beter voor het milieu.

mukulungu vlonderplanken onzichtbaar bevestigd

Buitenparket

Buitenparket is een speciaal product van Gadero, wat bestaat uit luxe vlonderplanken voornamelijk in korte maten en soms met mes en groef aan de kopse kant. Deze mes en groef zorgt ervoor dat u geen ‘open’ naden in uw vlonder heeft aan de kopse kant. Dit geeft uw vlonder een luxe uitstraling. Daarnaast is buitenparket altijd gemaakt van hoogwaardige houtsoorten, wat het chique uiterlijk alleen maar versterkt. Ook is buitenparket geschikt om met clips te monteren. 

Premium fas ipe hardhout terras

Aandachtspunten voor een vlonder

Naast het profiel zijn er nog een aantal andere aandachtspunten voordat u écht aan het bouwen van uw vlonder kunt beginnen. Zo is de houtsoort waar de planken van gemaakt zijn ook niet onbelangrijk. In deze blog leggen we precies uit welke houtsoort het beste bij uw vlonder past. Houd daarnaast rekening met de legrichting van de planken voordat u begint. Het is namelijk het mooiste als u niet in de naden kijkt vanuit uw woonkamer. Zorg er dus voor dat u vanaf het belangrijkste aanzichtpunt over de rijen planken heen kijkt. 

Bij Gadero vindt u een groot assortiment aan hardhouten vlonderplankengeïmpregneerde vlonderplanken en composiet vlonderplanken in veel verschillende profielen.

Voor meer hulp bij u toekomstige vlonder bekijkt u de onderstaande video:

play video