Logo Gadero
service
Blog

Hoe hoog mag een overkapping zijn?

Gadero logo
Geschreven doorFemke
Geplaatst24-10-2022

In dit blog leest u alles over de verschillende regels die gelden bij het plaatsen van een overkapping. Hoe hoog mag een overkapping zijn? Wanneer heeft u een vergunning nodig? Mag u op de erfgrens bouwen? Gadero beantwoord uw vragen omtrent het bouwen van uw overkapping.

overkapping lariks douglas hoogte

Wat is de maximale hoogte van een overkapping?

De maximale hoogte van uw vergunningsvrije overkapping heeft te maken met de 2,5 meter zone. Als uw overkapping binnen 2,5 meter van uw achtergevel staat, mag hij maximaal 4 meter hoog worden (zonder vergunning). Buiten de zone geldt doorgaans een toegestane hoogte van maximaal 3 meter.

Een vrijstaande overkapping staat meestal achter in de tuin en valt dus volledig buiten de 2,5 meter zone. In dit geval geldt dan ook de maximale hoogte van 3 meter.

Wanneer heeft u een overkapping vergunning nodig?

In verschillende situaties heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van een overkapping. Bij de volgende eisen heeft u zeer waarschijnlijk een vergunning nodig:

  • De overkapping groter is dan 30m2.

  • De overkapping beslaat meer dan 50% van het tuin oppervlakte.

  • De overkapping word als carport of hoofdwoning gebruikt.

  • De overkapping is zichtbaar vanaf de openbare weg.

De regelgeving kan echter verschillen per gemeente. Bij sommige gemeenten is er alleen meldingsplicht, maar in andere gemeenten moet u voor dezelfde situatie een vergunning aanvragen.

Aluminium overkapping superior

Hoe groot mag een overkapping zijn?

Er is geen nationale regelgeving voor het formaat van een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m² of 50% van je achtertuin, een meldingsplicht of vergunningsaanvraag. Met andere woorden: staat er al een blokhut van 13m2? Dan mag uw overkapping, in veel gevallen, nog maximaal 17m2 zijn.

Hoe ver moet u van de erfafscheiding blijven?

Voor het plaatsen van een overkapping moet u rekening houden met de erfgrens. Het beste is om uw overkapping niet op de erfgrens te plaatsen, want dan heeft u ook geen last van de buren. In overleg en met toestemming van de buren kunt u natuurlijk wel op de erfgrens bouwen. Mocht er al een schutting of wand op de erfgrens staan, dan is het verstandig dat u genoeg afstand houd tussen de overkapping en schutting. Want ook onderhoud aan de buitenkant van uw overkapping is belangrijk.

Oslo Overkapping XL zwarte wanden

De regelgeving in België

In het gebied Vlaanderen gelden andere regels en wetten met betrekking tot het plaatsen van een overkapping, dan in Nederland. Daarom hebben wij de regelgeving voor een vergunningsvrije overkapping voor u op een rijtje gezet:

  • De overkapping mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.

  • De overkapping mag niet groter zijn dan 40m2.

  • De afstand tussen de woning en de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter.

  • U mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. U mag wel tegen zo’n muur bouwen.

  • De totale vergunningsvrije oppervlakte voor bijbouwen van 40m2 mag niet overstegen worden.

Ook voor België is het handig om de lokale regels en wetten te lezen. Deze kunnen afwijken van de standaard.

Er zijn dus verschillende regels van toepassing, maar het uitgebreide assortiment van Gadero biedt voor iedereen een oplossing. Bekijk dus snel ons assortiment overkappingen.