Logo Gadero
service
Blog

Wat is geïmpregneerd hout?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst14-02-2019

Geïmpregneerd hout, u heeft de term vast wel eens voorbij zien komen in uw zoektocht naar tuinhout. Maar wat betekent dit nou? Impregneren is een manier om hout te verduurzamen. Deze behandeling zorgt ervoor dat hout langdurig beschermd is tegen schimmels, insecten en bacteriën. Het impregneren is nodig om niet duurzame houtsoorten, zoals naaldhout, geschikt te maken voor buitengebruik. Zo is Lariks Douglas hout eigenlijk alleen in de tuin toepasbaar als het eerst behandeld is en impregneren is daarbij vaak een eerste keus, omdat het relatief goedkoop en eenvoudig is.

Pergola

Maar wat is deze behandeling nu precies? Hieronder leest u alles over dit proces.

Geïmpregneerd: wat is dat?

Bij het impregneren van hout wordt het hout behandeld met een combinatie van chemicaliën, met als hoofdbestanddeel koper. Het metaal koper beschermt het hout uitstekend tegen houtrot en insecten. De andere toegevoegde stoffen beschermen het hout tegen andere vormen van aantasting, waar het koper geen invloed op heeft. Geïmpregneerd hout heeft vaak een kenmerkende groene gloed. Dit komt door het koper wat nu in het hout zit.

Er zijn eigenlijk twee manieren om hout te impregneren: door te dompelen of door vacuüm druk toe te passen. In beide gevallen wordt een impregneermiddel gebruikt om het hout te verduurzamen, de manier waarop is alleen anders. Bij het impregneren door middel van dompelen wordt het hout in een bad ondergedompeld in impregneermiddel. Het hout krijgt dan een aantal minuten de tijd om het impregneermiddel op te nemen. Deze manier van behandelen is zeer populair, maar levert minder duurzaam hout op dan onder vacuüm druk geïmpregneerd hout. Hierbij plaatst men hout in een grote ketel, die vervolgens vacuüm getrokken wordt. Vervolgens wordt de tank gevuld met impregneermiddel, wat door de druk als het ware in het hout ‘geperst’ wordt. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel tot diep in het hout doordringt, waardoor het nog beter beschermd is.

Een plank die onder hoge machinale keteldruk is geïmpregneerd gaat ongeveer 2x langer mee dan een dompel geïmpregneerde tuinplank.

Geimpregneerde pergola tuinhout

Voordelen van geïmpregneerd hout

Het impregneren van hout is vooral zinvol bij houtsoorten die van zichzelf niet duurzaam zijn. Zo wordt deze manier van behandelen vaak toegepast op houtsoorten als LariksDouglas, Vuren en Grenen. Het impregneren maakt deze houtsoorten geschikt voor buitengebruik, terwijl ze daar onbehandeld niet voor te gebruiken zijn. Deze behandeling heeft verder nog een aantal voordelen:

  • Het beschermt het hout tegen aantasting;

  • Beitsen is niet nodig;

  • Overschilderbaar in de gewenste kleur;

  • Waterafstotend;

  • Ongevaarlijk voor het milieu.

De impregneermiddelen die in Nederland gebruikt worden moeten aan strenge regels voldoen. Zo zijn deze middelen getest op hun invloed op mensen, dieren en het milieu. Dat maakt professioneel geïmpregneerd hout veilig om te gebruiken. In Nederland is goedgekeurd geïmpregneerd hout onder andere te herkennen aan het KOMO-keurmerk. Bovendien komt dit hout uit duurzaam beheerde bossen en is het hout van dichtbij, wat de transport vervuiling beperkt. 

Grenen tuinhek zwart gespoten geimpregneerd

Er is ook naaldhout op de markt wat zonder chemische middelen is behandeld. Dit thermisch gemodificeerde hout vindt u bij ons in de webshop. Lees ook deze blog met meer informatie over thermisch gemodificeerd hout. 

Gekleurd geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is in verschillende kleuren op de markt te vinden. Hout in de kleuren bruin en zwart zijn vaak iets minder duurzaam dan groen geimpregneerd hout, omdat de dompeltechniek gebruikt wordt voor bruine of zwarte impregnatie. Daarnaast zorgt het dompelen van hout voor een iets minder egale kleur. Onder keteldruk geïmpregneerd hout is meer groen. In alle gevallen zal de kleur van het hout uiteindelijk vergrijzen door verschillende weersinvloeden, tenzij u het hout behandelt met beits of verf. Het vergrijzen van het hout betekent niet dat de bescherming van de behandeling vermindert.

Verschillen groen, bruin geimpregneerd en lariks douglas hout

Bij Gadero vindt u veel geïmpregneerd tuinhout in ons assortiment. Zo hebben we geïmpregneerde vlonderplanken, schuttingplanken, tuinschermen, palen, balken en rabatdelen