#134 Draaibare lamellen plaatsen

Draaibare lamellen

In aflevering 134 van Gadero TV laat Ronny zien wat je kunt doen met draaibare lamellen. Wanneer u deze besteld ontvangt u dit altijd in setjes van twee. Eén voor de linkerkant en één voor de rechterkant. De lamellen zijn draaibaar en door de stang aan de zijkant draaien alle planken die in de lamellen zijn geplaatst mee. De lengte is 1,65 m, maar u kunt dit eenvoudig verlengen door meerdere boven op elkaar te plaatsen. Mocht dit te lang zijn, kunt u deze makkelijk met een ijzerzaag inkorten. Let op, de draaibare lamellen worden altijd exclusief planken geleverd. Deze dient u apart bij te bestellen. 

Draaibare lamellen zijn ideaal voor onder andere schuttingen, een dak die u kunt openen of als zijkant van een overkapping. Het voordeel van draaibare lamellen is dat u meer licht kunt creëren in een ruimte, of om deze juist te ventileren. Ook kan je er een doorkijk mee maken. 

Draaibare lamellen

Plaatsen draaibare lamellen

Het is mogelijk om de lamellen zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Bij het verticaal plaatsen dient u er op te letten dat de planken die u gebruikt maximaal 180 cm lang zijn. Ons advies is om 150 cm te gebruiken. 

De rails kunt u eenvoudig aan de palen monteren, waar de lamellen tussen moeten komen. De bijbehorende schroeven worden meegeleverd. Om te zorgen dat u in één rechte lijn naar boven gaat, kunt u gebruik maken van een simpel klosje gemaakt van een stuk hout. Deze kunt u aan de zijkant er telkens bij houden en wanneer deze gelijk ligt weet u zeker dat het recht is. 

In de video zijn de lamellen in drievoud opgebouwd. Dit houdt in dat er aan één zijde drie verschillende rails zijn gebruikt, zodat deze delen afzonderlijk van elkaar versteld kunnen worden. Dit geeft een fraai effect als eindresultaat en is handig om maar een deel open te kunnen zetten. Daarnaast kunt u er voor kiezen om ieder gedeelte met een andere kleur plank te bekleden. Durf te combineren met kleuren in de tuin! 

Voor het bekleden van het systeem adviseren wij u om planken te gebruiken van maximaal 14 cm breed. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld onze Hardhouten schuttingplank van 1,5 x 14 cm gebruiken, of Lariks douglas planken van 1,6 x 14 cm. Plaats de planken op de rails en bevestig deze aan de onderkant van de plank met een schroef. Let op! De schroeven om de planken mee te monteren worden niet meegeleverd, deze dient u apart bij te bestellen. 

Draaibare lamellen

In aflevering #132 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan bij een bestaande kapschuur een louvredak met balken maakt. Omdat bij de lamellen rails elke plank apart vastgeschroefd wordt, zijn deze rails ook geschikt voor plaatsing als louvre dak. Denk wel aan de maximale overspanning van 150cm van de planken. 

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram