Logo Gadero
inspiratieservice
Gadero TV

#132 Doorschijnend louvredak zelf maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst23-07-2019

In aflevering #132 van Gadero TV laat Henk Jan u zien hoe u een doorschijnend "louvre" dak maakt in een bestaande kapschuur overkapping. De bestaande voorluifel dient u te verwijderen en de dakbalken maakt u na met lariks douglas balken 4,5x14,5 cm (wij kiezen voor een overspanning van maximaal 70 cm). 

De latten worden gemaakt van 4,5x7 cm lariks douglas balken, deze worden over de gehele lengte doorgezaagd. Tip van Gadero; stel de cirkelzaag niet te hoog in, het hout splintert hierdoor minder. Of kies voor glad geschaafde Lariks Douglas balken van 4x6 cm zonder deze in de lengte door te zagen, ook dan heeft u nog een prima verhouding van zon/schaduw. Achteraf hadden we hier liever voor gekozen zeggen we eerlijk. 

Doorschijnend dak Louvre Rhombus Ayous

Lariks douglas kapschuur

Wij kiezen ervoor om een bestaande kapschuur aan te passen naar wensen van de klant. De bestaande kapschuur wordt door begroeiing wat donker. We kennen verschillende methodes om licht in de kapschuur te brengen zoals een halfopen wand of een glazen wand. In dit geval kiezen we voor een nieuwe kap. Een louvredak heeft een moderne uitstraling en bovendien is het makkelijk aan te brengen.

Zelf een houten kapschuur (op maat) bouwen? Bekijk aflevering #29 van Gadero TV voor heel veel montagetips.

Maak een klosje van de 4,5x3,5 balk die u gebruikt om af te tekenen op de dakbalken. Hanteer een tussenruimte van 8 cm, zo passen er 7 balkjes op de dakbalk. Maak met de vlinderboor 2 gaten in de hoeken en zaag vervolgens met de decoupeerzaag de gaten. Vijl de gaten mooi vlak. Eventueel gebruikt u een bovenfrees. Het is best even een klusje om alle gaten uit te boren trouwens.

Kunstmatig gedroogd lariks douglas hout gaat nog uitzetten, houd daarom een aantal mm speling in de gaten. Zet de dakbalken aan de kap, maar maak ze nog niet permanent vast met schroeven, wij zetten de balken eerst vast met 1 RVS A2 5x100 mm schroef. Monteer eerst de latten, deze schuift u door de balken. Zet de louvre latten vervolgens vast met een RVS A2 schroef, wel even voorboren met 3.5 mm boor om splijten en scheuren te voorkomen.

Doorschijnend dak Louvre Rhombus Ayous

Schuine schoren voor een stevige constructie van uw overkapping

Ook al lijkt het gewicht van de kap niet veel, schuine schoren zorgen voor stevigheid van uw kapschuur, vergeet deze dus niet te bevestigen. Zaag schuine schoren op maat van balken van 4,5x14,5 cm. Zet de schoren vast met een tellerkopschroef RVS van 140mm

Zet de latten in de dakbalken vast met een 10 cm schroef, zo kunnen de balken niet meer bewegen. De overstek wordt definitief vastgezet met 14 cm RVS A2 tellerkopschroeven aan de kapschuur. Plaats een boeiplank aan de zijkant van uw kapschuur tegen het inregenen van water.

Oja, de andere kant van het dak hebben we bekleed met houten dakpannetjes van red cedar hout

Wilt u een dak maken met draaibare lamellen? Bekijk dan onze Flex Fence RVS draaisysteem en maak zo een te openen en te sluiten dak (voorluifel) van uw houten kapschuur overkapping. 

Doorschijnend dak Louvre Rhombus Ayous

Benodigdheden louvredak zelf maken

Nalezen hoe u een kapschuur bouwt? Lees de klustip zelf kapschuur maken.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.