Logo Gadero
service
Gadero TV

#86 Gevelbekleding van Thermo Ayous

Gadero logo
Geschreven doorDemi
Geplaatst16-11-2018

In aflevering #86 van Gadero TV ziet u hoe Henk Jan een gevel bekleedt met hout. Hij heeft gebruik gemaakt van thermisch gemodificeerd Ayous, met een triple blokprofiel. Dit hout heeft als voordeel dat het erg duurzaam is, door de speciale thermowood behandeling die het heeft gehad. Hierdoor kunt u extra lang genieten van de gevelbekleding. Daarnaast is het nagenoeg noestvrij, wat een mooi resultaat geeft. Naast Ayous heeft Gadero natuurlijk nog meer houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. Bekijk hier het hele overzicht van onze gevelbekleding.

Een groot voordeel van deze triple blokprofielen is dat u deze zowel horizontaal als verticaal kunt monteren. In de video worden de profielen horizontaal gemonteerd. Wilt u de blokprofielen verticaal gebruiken, dan dient u rekening te houden met de ventilatie. Lucht wil altijd verticaal ontsnappen. Indien u gebruik maakt van houten rachels met een boogje kunnen deze gewoon horizontaal worden geplaatst, zodat de lucht door de boogjes kan ontsnappen. Mocht u gebruik maken van gewone rechte achterlatten dan moet u altijd een dubbele laag aanbrengen. Dit kan door eerst een laag achterlatten verticaal te monteren en vervolgens daar een laag horizontaal overheen. 

Ook leuk om te lezen:Klustips over houten gevelbekleding monteren

Ayous gevel hout

Achterlatten gevelbekleding plaatsen

Om de triple blokprofielen horizontaal te kunnen monteren, moet u de houten rachels verticaal monteren. Dit zijn de achterlatten voor de gevelbekleding. In deze rachels zitten boogjes, wat zorgt voor ventilatie achter de gevelbekleding. Belangrijk bij het monteren van de achterlatten is dat de zijde met de boogjes naar de gevel toe wordt gemonteerd. 

Het monteren van de achterlatten doet u door deze aan de uiteinden van de gevel vast te schroeven met RVS schroeven. Plaats een schroef ongeveer om de 30 cm. Hierbij is het niet nodig om voor te boren, hierdoor behouden de schroeven hun stevigheid. 

Wij adviseren u om tussen de rachels ongeveer 40 cm ruimte aan te houden. Hierbij is het belangrijk dat u kijkt hoeveel rachels u nodig heeft. Meet van beide uiteindes het hart van de rachel op en kijk het door welk getal u het moet delen om ongeveer 40 cm tussenruimte aan te houden. In de video wordt er telkens 41 cm ruimte gehouden tussen het hart van de rachels. Onze tip is om hiervoor simpel een klosje te zagen, wat u veel tijd en moeite bespaart met het berekenen van de afstand tussen de rachels. 

Monteren horizontale blokprofielen

Thermisch gemodificeerd hout wordt door de behandeling behoorlijk broos. Hierdoor adviseren wij u om dit hout altijd voor te boren voordat u schroeven gebruikt. Bij het plaatsen van de blokprofielen is het belangrijk om altijd de meszijde van de plank naar beneden te richten en het groef gedeelte naar boven. 

De onderste plank van de gevelbekleding dient altijd op 60 graden afgezaagd te worden. Dit heeft als voordeel dat er een perfecte afdruiprand ontstaat. Het regenwater kan hierdoor mooi naar beneden vallen. Met een tafelzaag kunt u eenvoudig het mes op 60 graden instellen en zo de juiste hoek af te zagen. 

Het is belangrijk om bij de eerste plank goed te controleren of deze waterpas is. Gebruik hiervoor een lange waterpas. Houdt aan beide uiteinden ongeveer 2 mm tussenruimte aan. Monteer de schroeven in het dikke gedeelte van het hout, door een hamer te gebruiken. In de video zijn bolkopnagels gebruikt. Het is belangrijk bij het hameren dat de bolkop altijd op het hout blijft liggen en niet in het hout wordt geslagen. 

Na het plaatsen van de eerste plank kunt u de volgende planken monteren. Schuif deze aan de bovenkant in het groef gedeelte. Thermisch gemodificeerd hout heeft vrij weinig werking, maar toch adviseren wij u om een klein beetje afstand te houden. Dit kunt u eenvoudig doen door een bolkopnagel in de groef te leggen wanneer u de volgende plank er in schuift. Hierdoor wordt er automatisch een kleine tussenruimte aangehouden. Na het vastschroeven van de plank kunt u de bolkop weer verwijderen. 

Ayous thermisch gevelbekleding

U kunt een mooie, rechte lijn creëren met de bolkopnagels door de lange waterpas direct langs de schroefnagels te houden. Wanneer deze waterpas staat kunt u verder met het voorboren van de volgende planken. Zo weet u zeker dat alle schroeven in een rechte lijn komen. Bij iedere plank kunt u het middelste dikke gedeelte overslaan bij het vast schroeven. 

Leestip: de 12 meest gemaakte fouten bij houten gevelbekleding monteren.

Punt bekleden met gevelbekleding

Wanneer u gevelbekleding monteert die in een punt uitloopt, heeft u bovenaan op een gegeven moment weinig achterlatten meer over om de planken op te schroeven. Ons advies is om dan schuin naar de bovenste hoek nog twee achterlatten te monteren, zodat de blokprofielen nog zogenaamd vlees hebben om op geschroefd te worden. Doordat er gebruik is gemaakt van achterlatten met boogjes kan er nog steeds verticale ventilatie plaatsvinden. 

Om de juiste schuinte van de planken te berekenen kunt u gebruik maken van een zwaaihaak. Deze plaatst u op de plek waar de volgende plank komt en kunt u in de juiste hoek afstellen. Zo weet u precies hoe de plank gezaagd moet worden. 

Wanneer u aan de bovenzijde niet precies uitkomt met het aantal planken kunt u dit eenvoudig oplossen door de voorgaande planken allemaal een aantal millimeter hoger te plaatsen, zodat u bovenaan precies goed uit komt. Daarnaast is het ook nog een mogelijkheid om de laatste plank op maat af te zagen aan de bovenkant. 

Schutting Ayous Triple blokprofiel

Hoekafwerking gevelbekleding

De hoekafwerking bij een gevelbekleding kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de planken in verstek af te zagen aan beide kanten. In de video is er gekozen om een zelfgemaakt hoekprofiel te gebruiken. Dit kunt u eenvoudig doen door een plank van de gevelbekleding te gebruiken. Hierbij moet het mes- en groef gedeelte er af gezaagd worden. Vervolgens zaagt u de plank precies doormidden. Op deze manier ontstaan er twee hoekprofielen. Deze kunt u aan de zijdes van de gevelbekleding monteren, met de inkeping van de plank naar de bekleding toe. Houdt hierbij enkele millimeters tussenruimte aan, voor de werking van het hout. Het is belangrijk om de hoekprofielen altijd aan de achterlatten te monteren, en niet aan de gevelbekleding zelf. 

Bekijk ook hoe Henk Jan met dit houtsoort een schuur bekleedt in Gadero TV aflevering #184

Wilt u meer weten? Bekijk onze klustips over gevelbekleding.

Meer Gadero TV afleveringen