#174 Hardhouten vlonder onderhouden - Bankirai hout

Houten vlonder opknappen

In deze aflevering laat Henk Jan zien hoe u het beste een hardhouten vlonder van Bankirai onderhoudt met vlonder olie. Een vlonder onderhouden verlengt niet alleen de levensduur, maar uw vlonder ziet er ook mooier uit. Het is van belang om uw houten vlonder en meubels goed te onderhouden.

vlonder olie

Hardhout vlonder olie

Hardhout olie verlengt de levensduur van uw terras. Houten vlonderplanken die in de zon liggen, zijn kwetsbaar. Door de horizontale ligging vangt het in de zomer veel zonuren op en in de overige seizoenen blijft er water op liggen. Hierdoor kunnen de planken verkleuren en heeft u kans op algen en houtrot. Door olie te gebruiken, voorkomt u deze problemen. De kleur na behandeling kan licht afwijken van de oorspronkelijke kleur, maar op deze manier vertraagt u wel het vergrijzingsproces. De pigmenten van de olie beschermt het hout tegen UV-stralen van de zon. 

vlonder olie

Hardhout vlonder onderhouden

Allereerst schuurt u de vlonder, dit kan een pittig klusje zijn. Het resultaat is de inzet zeker waard. Na het schuren krijgt u de 'nieuwe' kleur van het hout weer te zien. Wij gebruiken een pad per vierkante meter. Na het schuren brengt u twee dunne lagen olie aan. Op deze manier haalt u het meest uit uw vlonder.

Gadero tip: zorg ervoor dat u de schroefkoppen niet schuurt, hier zit vaak een beschermlaag op. U kunt het beste met de hand het schuren. 

vlonder olie

Vlonder olie aanbrengen

Wanneer u Bankirai olie aanbrengt op uw houten terras, raden wij aan de vlonder eerst goed schoon te vegen en daarna te schuren. Vuilheden blijven in de olie zitten en zo ontstaat de kans op vlekvorming. Roer de olie regelmatig met een roerhoutje, zo voorkomt u kleurverschillen. Wij raden aan om twee dunne lagen olie aan te brengen, voor het beste resultaat. Breng de tweede laag 24 uur later aan. 

Ons advies is om de olie aan te brengen met een kwast of roller. Verf altijd in de lengte van het hout. De overtollige olieresten kunt u weghalen met een pluisvrije doek. Laat de vlonder olie circa vijftien minuten intrekken. Nadat de olie ingetrokken is, dient u de vlonder te controleren op droge plekken. Op deze plekken kunt u eventueel nog oliën.

vlonder olie

Voordelen hardhout olie

Bankirai vlonder olie is zeer eenvoudig aan te brengen, milieuvriendelijk en zorgt voor een goede bescherming van uw geliefde vlonder. Het nadeel aan een vlonder oliën, is dat het niet bij alle temperaturen mogelijk is. Wij raden aan om deze olie niet aan te brengen tijdens hoge of lage temperaturen. Wanneer het buiten koud is, droogt de olie slecht en bij warm weer droogt olie te snel.
 
Leuk om te lezen: vlonder schoonmaken? 3 supertips voor reinigen terras.

vlonder olie

In de video ziet u verschillende producten. Om het u makkelijk te maken, leest u hieronder een handig overzicht van de producten die wij gebruiken om een extra brede laminaat vloer te leggen.

Benodigdheden vlonder schuren en oliën:

  • Roterende schuurmachine
  • Schuurbladen
  • Blokkwast
  • Verfbakje 
  • Roerhoutjes
  • Bezem
  • Pluisvrije doek
  • (oude) Kussens om onder uw knieën te plaatsen

olie vlonder

Wilt u meer weten over het bouwen van een vlonder? Bekijk onze aflevering over het bouwen van een terras op palen.

Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram