Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Hoeveel staanders bij overkapping?

Gadero logo
Geschreven doorAnja

Staanders? Wat zijn dat?

Staanders zijn ondersteuningspalen oftewel de steunpilaren van de overkapping die verticaal geplaatst worden in de grond.

Staanders blog

Hoeveel staanders bij overkapping?

De hoeveelheid staanders die je nodig hebt bij een overkapping, ligt aan de grootte van de overkapping. Bij een eenvoudige overkapping zijn vier staanders voldoende, twee staanders aan de voorkant en twee staanders aan de achterkant. Voor grotere overkappingen kunnen zes staanders meer stabiliteit geven en de constructie meer ondersteunen. Dit heeft voornamelijk te maken met de maximale overspanning van een overkapping.

Het wordt dan ook sterk aangeraden om een extra staander toe te voegen bij grote overkappingen.

Nog steeds niet helemaal duidelijk, wat een staander is?

Gerben laat in de onderstaande video visueel zien wat staanders, gordingen en ringbalken zijn.

Factoren die het aantal staanders beïnvloeden

Grootte van de overkapping

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het aantal staanders is de grootte van de overkapping. Een grotere overkapping heeft over het algemeen meer staanders nodig om de structuur voldoende te ondersteunen. Als dit niet goed wordt gedaan, blijft de overkapping misschien niet recht of stort hij in onder zware omstandigheden, zoals zware wind of regen. Een kleinere overkapping kan daarentegen volstaan met minder staanders vanwege de beperkte massa en omvang.

Materiaal van de houten overkapping

Het materiaal dat je gebruikt voor de overkapping kan ook invloed hebben op het aantal staanders dat je nodig hebt. Sommige materialen, zoals hout, hebben meer staanders nodig vanwege hun beperkte draagvermogen. Aan de andere kant kunnen materialen zoals staal of aluminium volstaan met minder staanders omdat ze sterker zijn en meer gewicht kunnen dragen. Ook kunnen de zijkanten worden gelast waardoor er sterke verbindingen ontstaan en de constructie extra weerstand krijgt.

Belasting van de luifel

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de belasting die de luifel moet kunnen dragen. Als je van plan bent om zware objecten, zoals een jacuzzi of een tuinhuisje, op de luifel te plaatsen, heb je misschien meer staanders nodig om de extra belasting te dragen. Het is altijd verstandig om een vakman te raadplegen om een goede belastingsberekening te maken en op basis daarvan het aantal staanders te bepalen. Wij raden staanders van goede kwaliteit aan en steunen van goede kwaliteit voor de luifel, zoals betonnen steunen.

Conclusie

Het bepalen van het juiste aantal staanders bij een overkapping is essentieel om de stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid van de constructie te waarborgen. Door rekening te houden met factoren zoals de grootte van de overkapping, het materiaal en de belasting, kun je het aantal staanders bepalen dat nodig is voor jouw specifieke situatie. Raadpleeg altijd een professional en maak gebruik van constructieberekeningen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Met de juiste planning en kennis kun je een overkapping bouwen die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Dus ga aan de slag en geniet van de vele voordelen van een overkapping in je tuin!