Logo Gadero
service
Gadero TV

Ipé vlonder om een zwembad leggen

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst24-07-2021

In deze Gadero TV vertellen we hoe u een vlonder van rondom glad geschaafde Ipé hardhouten planken legt langs een zwembad. In de onderstaande Gadero TV wordt gebruik gemaakt van de Premium FAS planken welke nog net iets beter zijn dan de normale Ipé planken. Ronny maakt gebruikt van een piketpalen fundering. Hoe u dit plaatst en monteert kunt u zien in aflevering #36 van Gadero TV.

Benodigdheden:

 •  Rubberen hamer

 •  Lijmklem

 •  Haakse hoek

 •  Potlood

 •  Uitzettouw

 •  Ijzeren hamer

 •  Waterpas

 •  Accuboormachine

 •  Stanleymesje

 •  8 mm boortje

 •  Slagschroevendraaier Torx 25

 •  Palenrammer

1
Worteldoek spannen onder de fundering

Begin met het maken van een plan/legschema voordat u begint met uw vlonder. Zo heeft u een duidelijk overzicht wat waar moet komen. Zorg voor rechte lijnen van uw onderbalken welke evenredig zijn aan uw zwembad. Zo krijgt u later strakke lijnen van de schroeven welke u terug zult zien in uw vlonder.

Plaats alvast de funderingsbalken aan de uiteinden waterpas op de gewenste hoogte door middel van 2 á 3 piketpalen. Als u dit heeft gedaan, kunt u het worteldoek eronder langs trekken. Span uw worteldoek vervolgens strak. Hierna kunt u de rest van de piketpaaltjes vastzetten in de grond.

2
Piketpalen plaatsen

In deze Gadero TV is gekozen voor een piketpaal fundering. Zo is de kans op verzakkingen nihiel en het is de meest duurzame oplossing. Er wordt gebruik gemaakt van 6x6 cm piketpalen welke 50 cm uit elkaar worden geplaatst in de fundering. U kunt de vakjes van het worteldoek gebruiken om de juiste afstand aan te houden. Een vakje op het doek staat gelijk aan 25 cm. 

Tip! Breng van te voren het leidingwerk van het zwembad goed in kaart. Dit gaat namelijk in de grond. Houdt daarom rekening met wat extra tussenruimte op de plaatsen waar de leidingen de grond in gaan.

Extra tip! Maak gebruik van een palenrammer. Zo kunt u sneller uw palen in de grond plaatsen. Plaats de rammer over de paal heen. Houdt de palenrammer vast aan beide hendels en zet daarna druk op de paal. Door luchtcompressies wordt de paal naar beneden de grond in gedrukt! 

U kunt zelf een palenrammer aanschaffen, maar deze zijn ook te huur bij een bouwmarkt bij u in de buurt. 

3
Rechte lijnen creëren langs het zwembad

Om ervoor te zorgen dat uw vlonder recht ligt naast uw zwembad is het een aanrader om even een lijntje te spannen. Zo kunt u kijken of het oppervlak recht is of dat er wellicht nog wat aanpassingen moeten worden gedaan. Bij deze vlonder wordt een afstand van 5 mm tussenruimte aangehouden. 

4
Vastmaken van de balken

Voordat u begint met het plaatsen van uw vlonderplanken is het belangrijk om uw onderbalken vast te maken aan uw piketpalen. Let op! Zorg er voor dat u de liggers aan de zijkant monteert, nooit op de palen. Het plaatsen aan de zijkant zorgt voor meer stevigheid dan een bevestiging in het kopse hout. Gebruik voor uw vlonder hardhouten 4.5 x 7 cm onderbalken

Monteer uw balken aan uw palen met M8 x 120 mm slotbouten. Zorg ervoor dat u eerst voorboort met een 8 mm boortje, voordat u de balken definitief vastmaakt.

Tip! Laat uw onderbalken iets langer doorlopen (dus zaag ze niet te kort af). Zo kunt u eindigen met een volle plank. Dit zorgt ervoor dat u een strakke afwerking krijgt.

5
Kies uw gewenste vlonderplanken

In Gadero TV #225 heeft Ronny gebruik gemaakt van Premium FAS Ipé Hardhout Terrasplank 2.1 x 14.5 cm. Echter is het ook mogelijk om andere soorten te kiezen. Daarom hebben wij voor u een overzicht gemaakt met de beste keuzes voor een zwembadvlonder:

6
Monteren en vastschroeven van de vlonderplanken

U kunt uw terrasplanken monteren op hardhouten onderbalken. Wij raden wel aan om dit te doen met vlonderschroeven van RVS 410 5x50 mm. Maak gebruik van een verzinkboortje zodat uw schroeven niet boven de plank uit komen te steken en een strak geheel te creëren. Bij hardhout is het advies om even voor te boren met een hardhoutboor van 3.5 mm en vervolgens uw planken vast te schroeven met 5x50 mm RVS 410 schroeven.

Voor een stevige bevestiging is het aan te raden 2 schroeven per plank te gebruiken. Er is gebruik gemaakt van een plank van 14.5 cm. In dit geval is door de klant gevraagd om 2 cm vanaf de randen de schroeven te plaatsen. 

Tip! Nadat u de eerste plank heeft gemonteerd langs de lijn van het zwembad is het raadzaam om uw lijn nogmaals langs te lopen om te kijken of alles nog recht loopt. Zo voorkomt u dat u scheef gaat monteren. Houdt u planken tijdelijk recht door middel van een lijmklem op de piketpaal.

7
Afwerking van de vlonder

Als alle palen, balken en planken zijn gemonteerd is uw vlonder af. Voor een eventueel mooiere afwerking kunt u uw te lange liggers en/of planken nog afzagen. Ook kunt u langs uw vlonder nog een staande plank of kantplank gebruik voor een mooiere uitstraling. 

8
Het onderhouden van uw vlonder

Wanneer u klaar bent met het monteren van uw vlonder is het belangrijk om uw vlonder te vegen. Zo verwijdert u alle splinters die wellicht nog op het hout liggen. Hierna is uw vlonder klaar voor gebruik. 

Zorg er voor dat u uw vlonder regelmatig veegt en oliet. Zo behoudt u (langer) de mooie kleur van uw hout en zorgt u ervoor dat uw vlonder jarenlang meegaat. 

Ipé vlonder om een zwembad leggen
play video

Terrasplank Ipe Hardhout 2.1 x 14.5 cm Glad geschaafd Premium FAS Kwaliteit

Deze Premium FAS Ipé Hardhouten terrasplanken zijn van hoogwaardig A-kwaliteit Ipé hout. De planken gaan, mits deze goed worden onderhouden, maar liefst 30-40 jaar mee. Enkel het kernhout van de boom wordt gebruikt voor deze planken. Daardoor bevat het hout geen pinholes en is het aan beide zijden vrij van oneffenheden.

Voor deze Gadero TV heeft Ronny gebruikt gemaakt van rondom glad geschaafde Ipé hardhouten planken met een afmeting van 2.1 x 14.5 cm. De planken hebben een effen kleur en kennen een mooie vergrijzing. Een voordeel van Ipé is dat het eenvoudig schoon te maken is en dat algen en schimmels zich moeilijk hechten aan het hardhout. 

Ipe houten vlonder

Lees ook onze blog: Wat zijn geschikte vlonderplanken voor een zwembad?

Alternatieve vlonderplanken

Behalve onze Ipé hardhouten terrasplanken, is het ook mogelijk om te kiezen voor een andere houtsoort terrasplank. In Gadero TV heeft Ronny een aantal voorbeelden gegeven welke hieronder worden genoemd:

Kies voor vlonderplanken met duurzaamheidsklasse 1 wanneer u uw vlonder om het zwembad wil gaan bouwen. Deze planken nemen vrijwel geen vocht op, zijn mooi stabiel en hebben ook in vochtige omstandigheden een lange levensduur!

Tips van Gadero

 • Kies voor fijngeribbelde planken rond het zwembad. Deze worden minder heet dan vlak geschaafde planken. Handig als u op blote voeten rond het zwembad loopt! 

 • Kies voor een kleine afschot zodat het water af kan lopen. Zo droogt u vlonder sneller na het maken van een bommetje of na een regenbui! 

 • Planken met clips zijn handiger bij een zwembad. Het chloor en/of zout water kan in de schroefkoppen blijven staan. 

 • Maak gebruik van een palenrammer! Zo gaat het plaatsen van piketpalen een stuk sneller.

Montagetips voor Premium Ipé terrasplanken

Deze 2.1 x 14.5 cm planken van Premium FAS Ipé Hardhout zijn van de meest hoogwaardige kwaliteit. U kunt uw terrasplanken monteren op hardhouten onderbalken. In deze aflevering wordt daarom gebruik gemaakt van hardhouten onderbalken van 4.5 x 7 cm. Wij raden aan om deze vast te schroeven met vlonderschroeven van RVS 410 5x50 mm. Maak gebruik van een verzinkboortje zodat uw schroeven niet boven de plank uit komen te steken en een strak geheel te creëren. Het voordeel van deze planken is dat ze amper werking kennen en daarmee een tussenruimte van 5 mm genoeg is. 

Gereedschappen en materialen

Ipe vlonder zwembad

Benieuwd naar de verschillen tussen standaard Ipé hardhout en Premium FAS Ipé hardhout? Lees dan onze blog. Of bekijk onze andere blogs om tuininspiratie op te doen! Houten zwembad kopen? Bekijk ook ons uitgebreid aanbod houten zwembaden, ook verkrijgbaar inclusief houten terras.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!