Logo Gadero
service
Gadero TV

#106 Tuinborder aanleggen van stenen stapelblokken - Gadero TV

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst17-04-2019

Een verhoogde border is niet alleen een mooie afwerking van uw tuin of terras. Een border kan ook diepte in uw tuin creëren. En het is ook nog eens super eenvoudig te plaatsen. In deze aflevering van Gadero TV vertellen we stap voor stap hoe u dit doet.

De fundering

Een goede fundering is belangrijk bij een verhoogde border met stapelblokken. Een border van stapelblokken creëert namelijk veel gewicht. Het plaatsen van de fundering kunt u doen met, maar ook zonder snelcement. Bij Gadero hanteren wij de volgende regel: bij een border tot en met 45 cm hoogte is enkel een opsluitband als fundering genoeg. Bij hogere muurtjes adviseren wij om eerst een laag snelcement in de geul te gieten met daarop de opsluitband. Let op! Het is van belang dat u het zandbed waarop de fundering komt te liggen goed aftrilt. Zorg daarnaast dat de fundering goed waterpas ligt.

In deze aflevering maken wij een een borderbak van 60 cm breed, en dat is niet zonder reden. We maken gebruik van stapelblokken van 60 cm breed. Op deze manier hoeft er erg weinig gesneden te worden en gaat het plaatsen van de border ontzettend snel. Ook in de lengte is er rekening gehouden met 60 centimeter blokken. Vroeger was het vrij normaal dat u de hoekverbindingen zelf op maat sneed. Dat is verleden tijd. Door gebruik te maken van onze Excluton L-vormige hoekverbinding hoeft u niets te snijden en maakt u een extra stevige hoek in uw verhoogde border.

Border

Eenvoudig stapelen met steenlijm

Zodra u de fundering erin hebt liggen kunt u beginnen met het stapelen van de muurelementen. Hiervoor maken wij gebruik van speciale steenlijm. Met deze ijzersterke lijm werkt u sneller, makkelijker en nauwkeuriger. Veeg wel constant de elementen schoon met een fijne handveger voordat u een lijmlaag aanbrengt. Leg voorzichtig het muurelement op de lijmlaag. Als er schuimlijm aan de zichtzijde tevoorschijn komt dient u dit direct weg te vegen met uw vingers. Gebruik hiervoor wel de handschoenen die in de dop van de spuitbus zitten. Deze lijm is zeer sterk en bijna niet van uw handen te krijgen. 

Gadero Tip: stapel de blokken in een wildverband op elkaar. Laat deze constant 1/4e verspringen. Zo krijgt uw verhoogde border de optimale stevigheid.

Voordelen verhoogde border van stapelblokken

 • Prachtige afwerking langs uw terras

 • Creëert diepte in uw tuin

 • Weinig materiaal en kennis nodig om aan te leggen

Border

Nadelen verhoogde border van stapelblokken

 • Niet geschikt voor het metselen van hoge muren

Border afwerken

In deze aflevering laat Gerjan zien hoe wij de border hebben gevuld met planten. Door gebruik te maken van planten die over de border heen hangen krijgt u niet alleen een speels effect, maar zo dekt u ook de bovenste kant van uw border af. Hierdoor krijgt u geen lelijke naden meer in het zicht. U kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van speciale afdekelementen.

Niet zomaar willekeurig borderbeplanting kiezen

Rijd niet zomaar naar het tuincentrum voor wat leuk bloeiende tuinplanten is ons advies. Zorg juist voor een doordachte tuinborder. Hierbij wordt rekening gehouden met heel veel elementen. Denk aan zon/schaduw positie van uw border, bodemsoort en droog of vochtige grond, groeihoogtes en opbouw van de borders, diversiteit in bloeiperiodes, bloeikleuren en uw persoonlijke wensen. Bekijk kant en klare borderpakketten of vraag een borderplan op maat aan bij de borderexperts van Yarinde.nl https://www.yarinde.nl/kant-en-klare-borderpakketten/ 

Border

Bent u op zoek naar meer klusvideo's over sierbestrating? Bekijk dan alle afleveringen van Gadero TV in de afspeellijst sierbestrating!

Benodigde materialen van Gadero voor het bouwen van een verhoogde border:

 • Zand bigbag 0,75 m3 

 • Stapelblokken 12 x 12 x 60 cm strak antraciet zwart

 • Stapelblokken hoekstuk Linia Excellence Nero 60 x 24 x 12 cm

 • Opsluitband 6 x 20 x 100 cm Antraciet

 • Steenlijm Fixs 500 ml kant-en-klare schuimlijm

 • Snelcement beton zak 25 kilo Elephant 

 • Natuursteen afdekrand Basalt

 • Lange waterpas

 • Rubberen hamer

 • Zachte handbezem

 • Rolmaat

Showroom Gadero Breukelen

Wilt u deze verhoogde border van stapelblokken van dichtbij zien? Dat kan bij onze vestiging in Breukelen. Let op: dit kan uitsluitend bezoek op afspraak.

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.

Meer Gadero TV afleveringen