Logo Gadero
service
Blog

Welke schroeven heb je nodig voor je schutting?

Gadero logo
Geschreven doorLieke

Welke schroeven gebruik je voor het monteren van je schutting? Heb je voor hardhout andere schroeven nodig als voor composiet? Hoe zoek je de juiste schroef uit voor het monteren van je nieuwe schutting? Heb ik wel de juiste maat schroeven?

Welke schroeven gebruiken

Welke schroeven kan je gebruiken voor je schutting?

Je hebt natuurlijk verschillende soorten schroeven, maar welke heb je nodig voor je schutting? Je wilt wel de juiste schroeven gebruiken voor je schuttingplanken. Zijn er speciale schutting schroeven? Nee, maar er zijn wel een aantal soorten schroeven die wel heel vaak gebruikt worden tijdens het plaatsen van een schutting.

RVS schroeven

Roestvrijstalen schroeven zijn corrosiebestendig en duurzaam. Ze zijn heel handig om buiten te gebruiken, want ze roesten niet, zelfs niet bij blootstelling aan vocht en bij alle weersomstandigheden die Nederland heeft. Je kan deze schroeven gebruiken voor hout, metaal en kunststof.

RVS Schroeven

Verzinkte schroeven

Verzinkte schroeven zijn behandeld met een laagje zink om ervoor te zorgen dat de schroeven worden beschermd tegen roest en corrosie. Ze zijn geschikt voor buiten gebruik en zijn iets goedkopen als rvs schroeven. RVS is alleen wel wat sterker als verzinkte schroeven, maar als je gewoon standaard planken aan je schutting zet, zijn deze schroeven sterk genoeg.

verschil tussen rvs en verzinkt

Houtschroeven

Deze schroeven zijn speciaal ontworpen voor gebruik met houten materialen. Ze hebben meestal een scherpe punt en een diepe draad om makkelijk in de plank te kunnen boren, zonder dat je moet voorboren. Houtschroeven zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, afhankelijk van de dikte van de plank die wordt gebruikt voor de schutting.

Flenskopschroeven geel verzinkt

Torx schroeven

Torx schroeven hebben een speciale kop, in plaats van een kruiskop. Deze schroeven hebben daardoor meer grip en voorkomen dat de schroevendraaier wegglijdt tijden het indraaien. Deze schroeven zijn vooral handig voor projecten waarbij je extra veiligheid en stabiliteit nodig hebt. Dit is bij bijvoorbeeld een zware poort of zware panelen. Het enige nadeel van deze schroeven is dat je het niet even snel kan aandraaien met een schroevendraaier, je hebt dan een speciale torx schroevendraaier nodig, maar die hebben de meeste mensen wel in huis.

Wovar vlonderschroeven

Welke schroeven heb je nodig voor welk materiaal?

Je weet nu welke soorten schroeven er allemaal zijn, maar welke schroef heb je nodig? Als je een hardhouten schutting hebt gekozen kan je beter voor een andere schroef gaan als bij composiet, maar waarom is dit? Je kan natuurlijk altijd een andere soort kiezen als hieronder genoemd is, wel is het verstandig om er een anti roest coating over te doen, hierdoor kan je langer met je schroeven doen, zonder dat er roest plekjes aankomen, wat minder mooi lijkt.

Hardhouten schutting

Voor je hardhouten schutting kun je het beste RVS schroeven gebruiken, want deze schroeven gaan heel lang mee, net zoals je hardhouten schutting. Het is wel verstandig om even voor te boren. Hierdoor splijt het hout niet en wordt het makkelijker om je schroef in het hout te draaien. De lengte van de schroef kan je bepalen door je meten hoe diep de schroef in het hout gaat. De schroef moet er niet aan de achterkant doorheen gaan, maar wel diep genoeg in het hout zitten. De dikte van de schroeven is ook belangrijk, kies niet een te dunne schroef, want dan is er te weinig grip op het hout, maar als je te dikke schroeven kiest maak je het jezelf ook onnodig lastig.

Hardhouten schutting tuinscherm

Composiet schutting

Voor je composiet schutting kan je ook RVS schroeven gebruiken, maar er zijn bij sommige fabrikanten ook speciale composietschroeven. Deze schroeven hebben een speciale coating die zorgt voor extra grip in composietplanken. Deze schroeven kunnen ook worden gemaakt met een kleur, deze kleur komt dan precies overeen met het composiet, zodat je de schroeven eigenlijk niet ziet zitten. Het is wel verstandig om voor te boren, als je hele dunne composietplanken gebruikt is voorboren niet nodig. Controleer altijd de specificaties van de schroeven, zodat je zeker weet dat de schroeven geschikt zijn voor composiet.

composiet schutting