Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Welk schaduwdoek kiezen?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst13-07-2020

In de zomermaanden kan het best warm zijn om buiten te zitten. Dan wilt u lekker de schaduw op kunnen zoeken! Is een overkapping u iets te permanent? Kies dan voor een schaduwdoek. Bij Gadero vindt u schaduwdoeken van A-merk Nesling. Echter zijn deze schaduwdoeken verkrijgbaar in vele soorten en maten, dus welke past bij u?

Coolfit Wit

In de onderstaande blog helpen wij u het perfecte schaduwdoek te vinden, zodat u de hele zomer in uw tuin kunt genieten.

Wat zijn de voordelen van een Nesling schaduwdoek?

Een schaduwdoek heeft veel voordelen, zo is het een erg voordelige en gemakkelijke manier om schaduw in de tuin te creëren. Hieronder hebben we alle pluspunten van een zonnedoek op een rijtje gezet:

 • Eenvoudig op te hangen en weer op te ruimen in de winter

 • Relatief goedkoop in aanschaf

 • Weinig montagewerk

 • Geschikt voor bijna alle terras afmetingen

 • Waterbestendig en schimmelwerend

 • Lichtgewicht materiaal

 • Keuze uit verschillende afmetingen

 • Bescherming tegen UV-straling (per product aangegeven, doorgaans 90-95%)

 • Gemakkelijk op uw laptop of tv kijken dankzij schaduw van boven

 • Fraaie en stijlvolle toevoeging aan uw terras

 • Zeer geschikt voor over terras of zandbak tegen bescherming van uw kinderen

NZ13002-500-500-500 Coolfit Zand

Welk type schaduwdoek?

Er zijn grofweg 2 typen schaduwdoeken: waterdoorlatend en waterdicht. Het verschil is al aan de naam te zien. De ene is niet waterdicht en de andere wel. Een waterdicht schaduwdoek heeft een dichte structuur, waardoor deze regenwater tegenhoudt. Hieronder meer informatie over de 2 soorten zonnedoek:   Waterdoorlatend schaduwdoek Een waterdoorlatend schaduwdoek heeft een iets meer open structuur. Hierdoor waait bijvoorbeeld de wind makkelijker door het doek heen, wat handig is als het schaduwdoek vaak vol in de wind hangt. Bovendien heeft u nog een lekker briesje als u onder uw schaduwdoek zit. Het nadeel is wel dat een waterdoorlatend schaduwdoek minder goed tegen UV-straling beschermt. Waterdoorlatend betekent trouwens niet dat het schaduwdoek helemaal geen regen tegenhoudt. Als het miezert zit u nog droog, alleen bij een fikse regenbui zult u binnen moeten gaan schuilen.   Waterdicht schaduwdoek Een waterdicht schaduwdoek zegt het al: dit schaduwdoek is bestand tegen water. Door de dichte structuur van het doek zit u ook droog bij harde regen. Het is dan wel belangrijk dat u uw schaduwdoek zo ophangt dat het water er gemakkelijk vanaf loopt. Bovendien bent u onder een waterdicht schaduwdoek beter beschermd tegen UV-straling. Deze schaduwdoeken blokkeren namelijk 95% van de schadelijke UV-straling. Zo kunt u met een gerust hart in de tuin zitten. Het nadeel van deze schaduwdoeken is dat ze minder goed bestand zijn tegen windstoten.

Nesling schaduwdoek vast

Welke vorm schaduwdoek?

Er zijn verschillende vormen schaduwdoek. Bij Gadero vindt u driehoekige, vierkante en harmonica schaduwdoeken. Welk schaduwdoek bij u past hangt af van het soort schaduw wat u wilt creëren en de ruimte die u in de tuin heeft.    Driehoek schaduwdoek De meest populaire vorm is het driehoekige schaduwdoek. Dit komt omdat dit zonnedoek eenvoudig en veelzijdig te plaatsen is. Vierkant schaduwdoek Met een vierkant schaduwdoek kunt u een groter terras voorzien van schaduw. Bovendien is deze maat eenvoudig aan te passen aan uw terras en mist u geen hoeken in uw zonwering.   Harmonica schaduwdoeken  Harmonica schaduwdoeken zien we vaak terug in een pergola, al dan niet vast aan een woning. Een harmonica zonnedoek heeft als voordeel dat u deze in kunt schuiven als u even geen behoefte heeft aan zonnewering. Het is een voordelige manier om toch een soort terrasoverkapping te realiseren. 

NZ13001-360-360-360 coolfit driehoek schaduwdoek grijs

Welke afmeting schaduwdoek?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke afmeting schaduwdoek u nodig heeft. In de regel kunt u bij schaduwdoeken beter een te klein doek, dan een te groot doek kopen. Dit omdat het anders lastig wordt om het doek goed op te hangen. Het is dus aan te raden om conservatief te zijn in uw benodigde afmetingen. Houd met het berekenen van de afmeting van uw schaduwdoek ook rekening met de spanmarge. Dit is de ruimte die u nodig heeft om het zonnedoek goed op te hangen, bijvoorbeeld aan een muur of paal. Bij veel doeken is dit ongeveer 40 cm per zijde. U trekt die 40 cm af van de lengte en de breedte die u nodig heeft (bijvoorbeeld boven uw terras) en komt zo op de ideale maat voor uw schaduwdoek.

NZ13001-360-360-360 schaduwdoek antraciet aan bankirai palen

Hoe ziet u de kwaliteit van een schaduwdoek?

De meeste schaduwdoeken zijn van HDPE (Hoge Dichtheid PolyEthyleen) gemaakt. Dit materiaal is wind-, water- en lichtdoorlatend, wat op zich niet ideaal is voor schaduwdoeken. Echter worden dit materiaal voor zonnedoeken zo verknoopt dat het tot wel 95% van de schadelijke UV-straling tegenhoudt. Met een speciale coating (PU-coating) kan HDPE ook waterdicht gemaakt worden.    Het gewicht van een schaduwdoek zegt iets over de kwaliteit. Het aantal gram per vierkante meter (gr/m2) zegt iets over de wind- en waterdoorlatende kwaliteiten van een zonnedoek. Hoe hoger deze waarden zijn, hoe minder wind en water het schaduwdoek doorlaat. Afhankelijk van wat u zoekt kiest u dus een schaduwdoek dat veel of weinig gram per vierkante meter heeft.

Hoe schaduwdoek bevestigen?

Voordat u overgaat tot aanschaf van een schaduwdoek heeft u een belangrijke vraag te beantwoorden: hoe wilt u uw schaduwdoek gaan bevestigen. Dit bepaalt namelijk de keuze voor een schaduwdoek, maar ook de manier waarop u te werk gaat. Heeft u bijvoorbeeld 3 punten waarop een schaduwdoek bevestigd kan worden? Kies dan voor een driehoekig schaduwdoek. U bevestigt deze dan eenvoudig met de sterke ogen die aan de punten van het schaduwdoek zitten. Kies voor RVS bevestigingsmateriaal, dit zal niet snel gaan roesten.   Hoe u een schaduwdoek monteert? Dat ziet u in de onderstaande aflevering van Gadero TV. Lees ook onze klustip voor het monteren van een harmonicadoek voor meer informatie. 

Gadero heeft een groot assortiment aan schaduwdoeken, zodat er altijd eentje voor u tussen zit. Ook bieden wij alles om uw schaduwdoek te monteren. Alles van topmerk Nesling, zoals de Coolfit schaduwdoeken of Dreamsail schaduwdoeken, vindt u bij Gadero.