Logo Gadero
service
Blog

Onkruid tussen tegels verwijderen? Met deze 4 handige tips!

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst12-02-2021

Onkruid is een grote ergernis voor veel mensen. Het zit tussen tegels op het terras,  het tuinpad, de oprit of andere bestrating. Het is een tijdrovende klus en zwaar belastend, veel mensen zien het dan ook als verspilde moeite. U heeft echt alles geprobeerd en nu is het tijd voor een oplossing. Wij vertellen u in dit artikel wat de beste methodes zijn om onkruid tussen de tegels te verwijderen en te voorkomen.

Onkruid tussen tegels

Niet alle manieren van onkruid verwijderen zijn even effectief of gebeuren op een milieuvriendelijke manier. Hieronder staan de 4 beste manieren beschreven om onkruid bestrijden eenvoudig te maken. Lees snel verder voor onze handige tips! 

Met de hand verwijderen

De meest effectieve manier van onkruid verwijderen, is met de hand. U kunt regelmatig opkomend onkruid uit de grond trekken met de hand of met een speciale onkruidbezem of onkruidborstel. Het is belangrijk om het onkruid met sterke wortels en al uit de grond te trekken, om zo te voorkomen dat het snel weer opkomt. Dit gaat makkelijk bij jonge planten, maar wanneer u te lang wacht met onkruid bestrijden wordt het onkruid sterker en is de kans groter dat de diepere wortels afbreken. Deze blijven dan achter in de grond, waardoor onkruid snel weer terug komt. 

Onkruid tussen handen

Kokend water en hete stoom

Een andere effectieve en tevens milieuvriendelijke aanpak, is het verwijderen van onkruid met kokend water. Kokend water zorgt er namelijk voor dat niet alleen de plant zelf, maar ook de onderliggende wortels worden aangepakt. Hierdoor is het makkelijk om het onkruid snel uit de grond te verwijderen. Het gebruik van kokend water is het meest effectief voor jonge en kleine plant. Het kan ook voor groter onkruid worden gebruikt, alleen moet het dan meerdere keren herhaald worden. 

Een nadeel van het gebruik van kokend water is dat de onkruidbestrijding veel tijd kost. Hierdoor is het niet handig dit voor grote oppervlakken te gebruiken. In dat geval kan er beter gebruik worden gemaakt van een apparaat met hete stoom. Deze heeft hetzelfde effect als kokend water, alleen is het makkelijker om grotere oppervlakken te behandelen. Echter zijn hete stoom apparaten erg duur. Wanneer u veel bestrating heeft in de tuin is het een interessante investering, maar in eerste instantie is het beter om dit apparaat te huren of iemand in te huren die het voor u doet. 

Het wegbranden van onkruid

Het is ook een mogelijkheid om onkruid tussen de tegels te verwijderen met gereedschap zoals een gasbrander of een elektrische onkruidbrander. Wanneer u onkruid korte tijd bloot stelt aan hoge temperaturen zal het afsterven en kunnen de dode plantenresten daarna eenvoudig verwijderd worden. Met een elektrische onkruidbrander is het probleem echter dat de wortels niet worden bereikt, dus het onkruid zal sneller weer opkomen. Ook is het belangrijk dat de temperatuur hoog genoeg is om het onkruid te laten sterven, wat bij goedkope onkruidbranders vaak niet het geval is. 

Onkruid tussen de tegels

Azijn en zout

Een ander, veelgehoorde methode is het verwijderen van onkruid met middelen zoals schoonmaakazijn, zout of chloor. Bekend is dat deze chemische middelen zeer effectief zijn wanneer het gaat om onkruid eenvoudig te doden, maar overmatig gebruik is zeer schadelijk voor het milieu. De middelen vermengen zich namelijk met het oppervlaktewater en daardoor komen ze in het grondwater terecht. Daardoor zal het zich over een veel groter oppervlak gaan verspreiden dan de bedoeling is. Wat er voor zorgt dat ook andere beplanting beschadigt raakt en de bodem vervuilt. Reden waarom de Rijksoverheid deze chemische middelen verboden heeft voor het onkruid bestrijden.

Onkruid tussen tegels voorkomen

Helaas is nooit helemaal te voorkomen dat er onkruid tussen de tegels opkomt. Wind en dieren verspreiden namelijk onkruidzaden, waardoor deze vaak weer in uw tuin terecht komen. Wel zijn er enkele dingen die u kunt doen om onkruid tussen tegels te voorkomen:

  • Veeg uw terras, oprit of andere bestrating regelmatig schoon. Zo voorkomt u dat onkruidzaden kunnen gaan uitgroeien tussen de tegels. Bovendien verwijdert u hiermee ook zand en grond, welke dienen als voedingsbodem voor onkruid. 

  • Zorg ervoor dat ook de rest van uw tuin vrij blijft van onkruid zoals borders, bloembakken en uw gazon. Zo voorkomt u de verspreiding van het onkruid naar andere tegels en bestrating in de tuin.

  • Maak gebruik van een anti-worteldoek tijdens het aanleggen van een terras of andere bestrating. Dit zorgt ervoor dat gras of onkruid niet tussen de tegels door kan groeien. Maak daarnaast gebruik van voegzand tussen tegels, zodat onkruid ook daar een kleinere kans heeft om te groeien. En zorg tenslotte voor een goede afwatering, zodat tegels en andere bestrating snel opdrogen. Onkruid en mos groeien het best tussen natte tegels.

Ook zin om aan de slag te gaan? Leg dan onze keramische tegels in combinatie met ons onkruidvrije voegzand om onkruid te voorkomen!