Logo Gadero
service
Blog

Schroeven of spijkers?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

U staat op het punt om aan uw nieuwe project te beginnen. Het hout is al uitgezocht en in uw hoofd staat uw nieuwe overkapping of schutting al in uw tuin. Voordat u gaat bestellen heeft u ook nog ijzerwaren nodig om het hout te monteren. Dit kunt u op verschillende manieren doen, maar het meest gebruikt zijn schroeven of spijkers. Maar wanneer gebruikt u nou schroeven en wanneer spijkers?

In de onderstaande blog leggen wij u uit waar u schroeven of spijkers voor gebruikt, zodat u altijd de goede keuze maakt voor uw project.

Gadero-TV-153-+-154-Zadeldakoverkapping-3

Waarom schroeven gebruiken?

Schroeven hebben veel voordelen. Het speciale schroefdraad waar schroeven mee zijn uitgerust zorgt voor een hele stevige verbinding. Door dit spiraalvormige draad zit een schroef stevig in het hout en trekt u hem er niet zomaar uit. Hierdoor blijven schroeven goed zitten en kunnen ze meer gewicht dragen. Bovendien haalt u een schroef ook makkelijk uit het hout als u een constructie gaat demonteren.    Schroeven hebben als nadeel dat ze duurder zijn dan spijkers. Bovendien is het arbeidsintensiever om schroeven te plaatsen, zeker in gevallen waarbij zowel spijkers als schroeven gebruikt kunnen worden. 

frake-schuttingplanken-schroeven

Waarom spijkers gebruiken?

Spijkers, ook wel nagels genoemd, hebben een aantal voordelen ten opzichte van schroeven. Ze zijn goedkoper en brengen daardoor de kosten voor uw project naar beneden. Bovendien zijn ze zeer snel te plaatsen, zeker als u een spijkerpistool gebruikt. Een nagel is dan ook een prima keuze voor lichte toepassingen.   Spijkers hebben als nadeel dat ze sneller los raken en minder draagkracht hebben. Bovendien zijn ze moeilijker te verwijderen. Een nagel moet u vaak loswrikken, waarbij het hout waar u het uithaalt ook beschadigd kan raken. Zonde als u van plan was om dat te hergebruiken.

rhombus-padouk-nagels

Hieronder sommen we de de verschillen tussen spijkers en schroeven nog even voor u op.

Verschil tussen schroeven en spijkers:

  • Schroeven hebben meer draagkracht

  • Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding 

  • Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren

  • Spijkers zijn goedkoper

  • Spijkers zijn sneller te monteren

Welke van de twee u gaat gebruiken voor uw houten constructie hangt dus onder andere af van de mate van belasting die de ijzerwaren te verduren krijgen. Wat u gebruikt voor het monteren van een vellingdeel, gevelbekleding of plaatmateriaal? Dat vertellen wij u hieronder.

Vellingdelen: schroeven of spijkeren?

Voor het monteren van een vellingdeel kunt u beide gebruiken, maar spijkers zijn in principe prima. Als vellingdelen eenmaal vastzitten zal er weinig mee gebeuren, dus ze hoeven niet extra verstevigd bevestigd te worden. Bovendien heeft u een vellingdeel snel gemonteerd met spijkers, zeker als u een spijkerpistool gebruikt.

Gevelbekleding: schroeven of spijkeren?

thermo-frake-gevelbekleding

Voor gevelbekleding raden wij nagels aan. Dit kunnen speciale spijkers voor een tacker zijn of spijkers met schroefdraad, ook wel schroefnagels genoemd. Spijkers hebben de voorkeur, omdat u bij gevelbekleding vaak grote oppervlakten moet doen en dan is dit sneller. Bovendien heeft u dan geen grote schroefkoppen in uw gevel, dus het ziet er ook nog mooi uit. Zorg er wel voor dat u voorzichtig te werk gaat, zodat het hout niet gaat splijten bij de montage met spijkers. Met name de uiteinde van de planken is kwetsbaar. Hardhout dient u altijd even voor te boren.

Plaatmateriaal: schroeven of spijkeren?

Plaatmateriaal krijgt over het algemeen veel te verduren en kunt u daarom beter vast schroeven. Dit zorgt voor een stevige verbinding en houdt het plaatmateriaal goed op zijn plaats. Welke schroeven u gebruikt verschilt per plaatmateriaal. Kijk daarvoor bij het plaatmateriaal wat u gaat kiezen bij de bijbehorende producten, dan ziet u precies welke schroeven wij bij het desbetreffende plaatmateriaal aanraden. Toch spijkers gebruiken? Zorg er dan voor dat u ze een beetje scheef in het hout slaat. Zo komt een spijker minder snel los te zitten.   Koop nu bij Gadero uw verzinkte of RVS schroeven. Verder vindt u bij Gadero naast schroeven en nagels ook veel andere ijzerwaren. Snel bij u thuis geleverd!