Logo Gadero
service
Blog

Wat is een saunabarrel of ton sauna?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst05-07-2021

Een sauna barrel of ton sauna is een sauna in een ronde vorm, de vorm van een vat of barrel. In de meeste gevallen ligt de sauna op de ronde zijde op een frame. Bij enkele modellen staat de ton rechtop. Maar waarom kiest u een saunabarrel en geen saunahuisje?

tonsauna saunabarrel zwembad lounge tuin

Wat is een saunabarrel of ton sauna?

Een ton sauna is een ronde ton met daarin een aparte sauna ruimte. De tonsauna heeft een optimaal ontwerp, de ronde vorm is sneller te verwarmen dan een vierkante sauna, het scheelt al gauw 20% aan inhoud wat verwarmt moet worden. Daarnaast is de luchtcirculatie optimaler in een ronde sauna en buiten dat heeft een tonsauna relatief weinig ruimte nodig om te plaatsen.

Een vierkante sauna heeft bankjes, vaak in verschillende hoogtes en kruislings geplaatst, hierdoor is het lastig om samen in de sauna te liggen zonder de andere persoon aan te raken. Een barrel sauna is voorzien van 2 banken die in de meeste gevallen lang genoeg zijn om op te liggen. 

Wanneer een saunahuisje of een saunabarrel

Wanneer u een sauna in de tuin plaatst en er zelf gebruik van gaat maken is een sauna die snel verwarmt aan te raden, hoe kleiner de te verwarmen ruimte hoe beter. Gaat u een sauna plaatsen voor gasten, een sauna die vaker gebruikt wordt? Dan heeft u ook al snel een krachtigere kachel nodig en is het een goede optie om naar een sauna huisje te kijken.

Sauna barrels zijn doorgaans geschikt voor 2 personen liggend en eventueel 3 personen die zitten. Saunahuisjes zijn verkrijgbaar in grotere afmetingen en voor meer personen. 

saunahuisje luxe lounge tuin

Sauna barrel plaatsen

U bent er uit, u gaat een sauna barrel plaatsen. In uw tuin heeft u een mooie plek gevonden waar de barrel past, maar hoe gaat u te werk? Ligt er al een terras? Heeft u liever een houten vlonder als ondergrond? We geven u verschillende tips voor het plaatsen van een sauna barrel en waar u op moet letten bij de ondergrond van een sauna barrel.

Tonsauna bouwen

Een ton sauna heeft als groot voordeel dat deze relatief weinig ruimte in beslag neemt. De tonsauna’s van tuindeco staan bijvoorbeeld op een frame van 160x180 cm (tonsauna 250 cm) tot maximaal 160x330 cm (tonsauna 400cm). Even ter vergelijking; voor een gemiddeld formaat sauna huisje met voorruimte heeft u al gauw een fundering van 3x3 meter nodig voor de blokhut, daarnaast heeft u nog ruimte nodig om, om de blokhut heen te kunnen lopen.

Vergis u niet in de fundering, een saunabarrel weegt al gauw 1000 kilo, u heeft hier een goede basis voor nodig. Gaat u voor een houten terras dan doet u er goed aan de fundering stevig op te bouwen met piketpalen op 40 cm afstand van elkaar in de grond. Kies als terrasplank een hardhouten plank van minstens 2.1 cm dikte, het liefst 2.5 of 2.8 cm dikte. Lees meer tips over een fundering plaatsen in de klustip vlonder bouwen

Plaatst u de saunabarrel op bestrating kies dan bestrating wat zacht voelt aan uw voeten. Betontegels met een coating zijn eenvoudig te reinigen en voelen zacht aan. Keramische tegels van 3 cm dikte zijn supersterk en vuil en vlekken hebben geen kans. Het mooie van deze betontegels is dat ze in vele moderne designs te koop zijn en het leggen van de tegels vrij eenvoudig is. Bij keramische tegels is de aanleg iets lastiger, maar de voordelen van de tegels maken het de moeite waard.

saunabarrel natuur stevige fundering

Aanleg met 3cm keramische tegels

De aanleg van keramische tegels is lastiger dan bij betontegels. Start met een laag drainagegrind van 30 cm dikte, daarbovenop komt een laag van 10 cm schoon zand met een laag Stabiking. Dit zorgt voor een stevige fundering voor uw keramische tegels. De tegels voegt u met een waterdoorlatende voeg. 

Aanleg met gecoate terrastegels

De aanleg van uw betontegel terras is goed te doen wanneer u zelf handig bent. Zorg ook weer voor een goede ondergrond, leg een zandbed aan van minimaal 10 cm ophoogzand met daarboven op 5 cm stabilisatiezand. Tril het zandbed aan en zorg voor een licht afschot zodat hemelwater afgevoerd kan worden. Na het aftrillen voegt u nog een dun laagje zand toe, dit is om hoogteverschillen weg te kunnen werken. Gecoate betontegels slaat u aan met een rubber hamer, niet aftrillen met de trilplaat! Dit beschadigt de tegels.

Sauna barrel bouwpakket

Sauna barrels worden geleverd als bouwpakket, dit betekent dat u zelf de ton opbouwt. U ontvangt een duidelijke bouwtekening, waar de opbouw stap voor stap wordt uitgelegd. Voor de bouw start u met het frame waar de tonsauna op geplaatst wordt. Het frame bestaat uit 2 stevige balken die u tijdens de montage aan elkaar bevestigt.

De balken waarmee u de barrel vormt bouwt u als eerst aan de onderzijde op, deze balken zijn voorzien van rondingen zodat de balken op de juiste wijze in elkaar passen. De onderbalk is aan beide zijden gelijk en de bovenste balk zaagt u uiteindelijk over de lengte om deze passend te maken.

Nadat u de onderste balk geplaatst heeft plaatst u de voor- en achterwand en eventueel de tussenwand. De wanden worden met tijdelijke latjes aan elkaar gehouden, deze latjes verwijdert u wanneer de ton volledig gevormd is. Plaatst tijdelijke schroeven in de balken en wanden, deze kunt u verwijderen wanneer u een spanband om de ton heeft geplaatst. Nadat de schroeven verwijdert zijn plaatst u de stalen ringen, deze worden op spanning gebracht met een draadeind en moeren.

saunabarrel houten vlonder aan het water

Optimale luchtcirculatie

Met de stalen ringen om de sauna heen heeft u voldoende stevigheid om de latjes van de wanden te verwijderen, vervolgens zaagt u de ruimte uit voor de deur en ramen. Vergeet in uw sauna de ventilatieroosters niet, voor een goede luchtcirculatie plaatst u één rooster aan de bovenzijde en één aan de onderzijde.

Een saunabarrel wordt uitgerust met 2 ligbanken, afhankelijk van de maat van de sauna zijn deze banken ongeveer 180 of 230 cm lang. De kachel wordt door middel van een houten frame beschermt zodat u er niet snel tegen aan stoot.

Onderhoud sauna barrel

Een sauna barrel wordt in de meeste gevallen geleverd van onbehandeld hout, de binnenzijde van de sauna mag niet behandeld worden ivm de hoge temperaturen die in de sauna gebruikt worden. Maar aan de buitenzijde is het zeer verstandig de sauna te behandelen. We adviseren u een dekkende tuinbeits te gebruiken die geschikt is voor blokhutten.

Finse tonsauna

Met een houtkachel creëert u een echte traditionele sauna sfeer. Bedenk vooraf of het mogelijk is in uw omgeving een houtkachel te plaatsen. Heeft u veel buren op korte afstand wonen dan is een elektrische kachel aan te raden, uw buren zullen dan geen rookoverlast ervaren van uw sauna.

sauna onderhoud zwarte bankjes

Wanneer u een houtkachel in de sauna gebruikt is het normaal dat er wat roetaanslag op de bankjes en wanden verschijnt. U maakt dit eenvoudig schoon door een sopje met warm water en een zacht schoonmaakmiddel en zachte borstel te gebruiken. Borstel voorzichtig met de houtnerven mee en spoel na met koud schoon water. Laat de binnenzijde van de sauna drogen door de kachel ongeveer een half uurtje aan te zetten. Gebruik vervolgens een doorzichtige olie om de bankjes te onderhouden.

De saunabarrels van Tuindeco zijn bij Gadero uit voorraad leverbaar, kies een saunabarrel met voorruimte of eentje met enkel de saunaruimte. Verkrijgbaar in maten vanaf 250 cm tot en met 400 cm.