Logo Gadero
service
Blog

Wat is rondhout?

Noëlle
Geschreven doorNoëlle

Stoere en grillige afrasteringshekken voor weilanden of de palen die jonge bomen recht houden. Dat is rondhout! Deze palen kunt voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een kinderhekwerk waar kinderen op kunnen klimmen. Maar wat is rondhout precies?

Wilt u graag alles weten over rondhout? Lees dan onze blog waarin we u meer vertellen over ronde tuinpalen en wat gekruind, geschild en cilinder gefreesd precies is.

nobifix rondhout paal

Wat is rondhout?

Rondhout zijn ronde tuinpalen en kennen veel verschillende toepassingen. Zo maakt u een mooie landelijke afrastering voor uw tuin of weiland. Maar u kunt er ook een gave wigwam tent van maken of een prachtige palenwand voor klimplanten. Rondhout bestaat uit verschillende soorten ronde palen. Zo kunt u kiezen voor geschilde of gefreesde palen met of zonder gekruinde top.

Geschild rondhout

Geschilde palen hebben een mooie rustieke en grillige vorm en worden gebruikt voor het ruigere werk. De palen zijn rondom geschild en ontdaan van schors. De geschilde regels zijn ideaal voor het aanleggen van een keerwand of beschoeiing. Of maak een landelijke erfafscheiding in uw tuin met deze grillige palen. Geschilde afrasteringspalen worden ook veel gebruikt voor omheiningen met geplastificeerd draad, zoals schapenhekken of tuingaas.

Ga voor onder hoge keteldruk geïmpregneerde of onbehandelde geschilde palen. De geïmpregneerde regels gaan langer mee en zijn ook geschikt om in de grond te plaatsen.

hekken en rondhout inspiratie

Cilinder gefreesd rondhout

De ronde palen gaan door een schaafmachine waarbij ze rondom egaal cilinder gefreesd worden. Dit zorgt ervoor dat de palen mooi egaal en recht zijn. De kop van gefreesde regels zijn altijd gekruind. De palen zijn ideaal voor het plaatsen van een schommel of gebruik de regel als boompaal. Maak met deze palen mooie houten paalwanden voor bijvoorbeeld klimplanten of maak een moderne ronde pergola. Cilinder gefreesde rondhout palen kunt u combineren met egaal halfronde regels. De halfronde gefreesde regels kunt u ook als daksporen gebruiken.

Bij Gadero bieden we geïmpregneerde cilinder gefreesde palen aan. De impregnatie zorgt voor een langere levensduur en maakt de palen geschikt voor het plaatsen in de grond.

Rondhout Grenen Gefreesd Leilindepalen

Gekruinde top

Gekruind rondhout wordt ook wel gekroond genoemd. De top van de rondhoutpalen worden afgeschuind voor een betere afwatering aan de bovenzijde van de paal. Dit zorgt er ook voor dat het rondhout langer mee gaat.

Robinia en Kastanje rondhout

Wij bieden zowel Robinia als Kastanje rondhout palen en hekken aan. Beide houtsoorten zijn zeer duurzaam. Maar toch zijn beide houtsoorten anders.

Kastanje palen hebben een stoer karakter en zijn zeer duurzaam en sterk. Ideaal voor omheiningen tot complete pergola’s van ronde kastanje palen. Het hout is taai en kunt u onbehandeld gebruiken en in de grond plaatsen. Dit maakt de kastanjepalen ecologisch zeer verantwoord.

Robinia rondhout is één duurzaamheidsklasse hoger dan kastanje. Doordat het hout afkomstig is van acaciabomen, worden Robinia palen ook wel Acacia palen genoemd. De rustieke rondhoutpalen kunt u onbewerkt gebruiken als afrastering, boompaal of voor een overkapping.

Wilt u meer weten over hekwerk en palen van kastanjehout? Bekijk dan aflevering 53 van Gadero TV.

play video

Gerelateerde blogs van Gadero