Logo Gadero
service
Blog

De werking van hout

Gadero logo
Geschreven doorFemke
Geplaatst09-03-2022

Net als in heel veel dingen, zit er in hout ook leven. Het krimpt, het zet uit, daar dient u rekening mee te houden. De werking van hout is niet te voorkomen, maar er kunnen wel bepaalde dingen worden gedaan om erger te vermijden.

Barcode profiel Iroko gevelbekleding

Zoals gezegd, hout ‘werkt’, maar hoe kan u hier het beste mee omgaan en wat zijn eventuele gevolgen? Wilt u dit weten, lees dan snel verder.

Welk houtsoort heeft de minste werking?

Werking in hout is niet tegen te gaan, maar de houtkeuze heeft wel invloed op de hoeveelheid werking. Als eerst is er de keuze tussen hardhout en naaldhout. Hardhout werkt over het algemeen minder dan naaldhout, dit komt doordat hardhout een harde structuur heeft en hierdoor is er minder ruimte. Doordat er minder ruimte is, krijgt het vocht minder kans en zal het minder uitzetten. MDF is het beste bestand tegen werking, dit is geen echte houtsoort omdat het bestaat uit samengeperst hout. Doorgaans is MDF alleen geschikt voor gebruik in huis en hierdoor heeft het minder last van kou en natheid. Teakhout vertoond het snelste scheuren en werkt veel, dit hout wordt over het algemeen veel gebruikt voor tafelbladen, picknicktafels en tuinbanken voor buiten. Eikenhout is de soort die zich in het midden bevindt, deze houtsoort kan voor zowel binnen als buiten worden gebruikt. In huis wordt het vaak gebruikt voor vloeren of tafelbladen en buiten wordt het vooral toegepast voor een overkapping of een schutting.

Jacuzzi Garapa hardhout vlonder

Verschillende oorzaken waardoor hout gaat werken

Er kunnen verschillende oorzaken worden gekoppeld aan de werking van hout, bijvoorbeeld slechte ventilatie of het weer. Ventileren is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout, van bijvoorbeeld uw blokhut, langer meegaat. Met ventileren wordt iets anders bedoeld dan luchten, het installeren van ventilatieroosters wordt aanbevolen om de werking van hout te verminderen. Het creëren van genoeg tussenruimte van uw hout is erg belangrijk. Deze tussenruimte is nodig zodat de werking zijn gang kan gaan. Hiermee voorkomt u dat de planken krom trekken, loslaten of tegen elkaar aan drukken. Het weer heeft ook degelijk invloed op de werking van uw hout. Zo zal het door warmte niet gaan uitzetten, maar als het te nat wordt wel. Ook droogte zorgt ervoor dat hout gaat krimpen, dit krimpen gebeurt niet regelmatig. Doordat hout niet regelmatig krimpt, ontstaan er spanningen en die zullen leiden tot krommingen en scheurvorming.

blokhut stig met overkapping

Maatregelen tegen het werken van hout

Verschillende maatregelen kunnen worden genomen om de werking van hout enigszins tegen te gaan. Bij het bevestigen van hout moet rekening worden gehouden met het uitzetten van bijvoorbeeld de planken of balken. Daarom moet u ervoor zorgen dat bij het bevestigen ruimte wordt overgelaten, zodat er ruimte voor het hout is om te werken. Een ander ding om in de gaten te houden is de manier waarop u het hout zaagt. De manier van zagen kan bijdragen aan het werken van het hout. Hierdoor zal het hout krimpen en minder snel gaan uitzetten.

Lariks Douglas Schutting

Wilt u geen last hebben van werkend hout? Denk dan aan het gebruik van composiet. Bekijk dan ons assortiment van composiet tuinschermen en terrasplanken.