Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Wel of niet isoleren van uw overkapping?

Noëlle
Geschreven doorNoëlle
Geplaatst05-03-2021

Bent u van plan om een overkapping te plaatsen, maar twijfelt u nog over het isoleren van uw tuinhuis, terrasoverkapping of veranda? Of bent u benieuwd naar de isolatiemogelijkheden?

zadeldak berging met overkapping dakpanplaten

In dit blog vertellen wij wat de isolatiemogelijkheden zijn. Of het nu gaat om een terrasoverkapping of opbergplek voor uw tuinspullen. Een goede isolatie zorgt ervoor dat u en uw spullen er droog en schimmelvrij bij zitten.

ove black overkapping

Waarom wel of niet isoleren?

Het isoleren van uw overkapping zorgt ervoor dat er minder condensvorming optreedt. Daarnaast is er ook minder kans op schimmel en roestvorming op uw spullen en overkapping. Een goede isolatie maakt uw buitenverblijf een stuk aangenamer. In de wintermaanden is het behaaglijk onder uw terrasoverkapping en in de zomer heeft u minder last van de warmte.

De isolatiemogelijkheden

Dakisolatie

Kies ervoor om het dak van uw overkapping te isoleren. Dit voorkomt condensvorming tegen de onderkant van het dak en weert schimmels. Bij een afgesloten ruimte zoals een tuinhuisje, heeft u meer kans op condensvorming dan bij een open constructie. Bij een open overkapping of veranda kan er wel condensvorming ontstaan in de hoeken van het dak. Hier tocht het veel minder. Ons advies is om voor zowel open als dichte constructies te kiezen voor dakisolatie.

Isoleer uw dak met isolatieplaten. Met de dakisolatieplaten zorgt u voor een beschermende en isolerende tussenlaag tussen de dakbedekking en de onderkant van het dak. Monteer bovenop uw draagbalken als eerste de fraaie tand en groef Lariks dakbeschot planken of dubbel lip profielen. Vervolgens plaatst u de dampdoorlatende folie. Plaats de isolatieplaten met drukverdeelplaten hier bovenop en doe als laatste de EPDM folie met lijm erop. Bij het toepassen van de platen bij een plat dak is het wenselijk om een dampremmer aan te brengen. Deze plaatst u onder de isolatie.

geisoleerd dak

Wand isoleren

Isoleer de wanden van uw tuin gebouw met glas- of steenwol. Dankzij de isolatie wordt het behaaglijker onder uw overkapping. Daarentegen zal het droger worden onder de terrasoverkapping. Schimmels in uw tuinkussens of parasol maken geen kans meer. Plaats eerst het regelwerk. Vervolgens kunt u het isolatiemateriaal ertussen plaatsen. Werk uw wand af met plaatmateriaal zoals een OSB plaat, gipsplaat of een andere vorm van afwerking.

Vloer isoleren

Bent u van plan om een binnenruimte te maken in uw tuin? Dan is het isoleren van de vloer een aanrader. Kou trekt niet meer op van de vloer, dus houdt u een aangename temperatuur in uw tuinhuis. Gebruik voor het isoleren van uw vloer isolatieplaten of folie. Monteer de isolatie bij een houten vloer tussen de tussenbalken. Bij een betonnen of stenen vloer kunt u de isolatie bevestigen met pinnen of vastplakken.

Gadero overkapping

Verwarmen en ventileren van uw overkapping

Het verwarmen van uw terrasoverkapping is natuurlijk anders dan het isoleren ervan. Verwarm uw buitenverblijf met een heater of kachel. Dan kunt u ook in de wintermaanden heerlijk genieten van uw terrasoverkapping. Ventileer eigenlijk altijd een afgesloten overkapping. Een goede ventilatie zorgt voor trek in de ruimte waardoor vocht en schimmels geen kans maken. Dit werkt nog beter in combinatie met het verwarmen van uw overkapping.

Hittewerende polycarbonaat platen

Naast een dak met isolatie kunt u er ook voor kiezen om een lichtdoorlatend dak voor uw overkapping of veranda te maken door hittewerende polycarbonaatplaten te gebruiken. Deze platen zijn gemaakt van hard en stevig materiaal, daarnaast zijn de platen ook goed bestand tegen hoge temperaturen. U kunt door de platen heen kijken en heerlijk genieten van het licht zonder last te hebben van de felle zon.

Polycarbonaat

Bent u nog op zoek naar een terrasoverkapping, veranda of tuinhuisje? Bekijk dan ons complete assortiment met overkappingen.