Logo Gadero
service
Blog

Welke saunakachel kiest u?

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst03-09-2021

Bij de aanschaf van een buitensauna krijgt u ook de keuze voor een saunakachel. Welke kachel kiest u bij uw ronde saunabarrel of saunahuisje? In dit blog geven we duidelijkheid over de verschillende soorten kachels, zodat u de beste keuze maakt.

Verticale barrelsauna

Een elektrische kachel, houtgestookte saunakachel of een combikachel. Wat is de beste keuze? Laten we het eerst nog even hebben over de basis van een sauna. In een onbehandelde kleine houten ruimte plaatst u een saunakachel, deze wordt opgestookt en verwarmt de stenen die in de kachel liggen. Op de stenen giet u een klein beetje vocht en hiermee ontstaat er een aangename warmte, een typisch saunabad. Met een houtgestookte kachel creëert u een ultieme sauna ervaring, maar een elektrische kachel heeft andere voordelen. 

Wanneer u een sauna koopt, zorg dan dat u de saunakachel van hetzelfde merk koopt, deze kachels zijn afgestemd op de betreffende sauna's. 

Elektrisch of houtgestookte saunakachel

Dat is de eerste keus die u maakt; wenst u een ultieme finse sauna ervaring, dan is een houtkachel een voor de hand liggende keuze. Maar ook een elektrische kachel geeft tegenwoordig een echt sauna gevoel. Een elektrische kachel heeft als voordeel dat u deze kunt sturen en deze een redelijk constante warmte afgeeft. Een houtkachel wordt opgestookt en bereikt een piek in de warmte en zwakt daarna weer af. 

saunabarrel houten vlonder aan het water

Houtkachel sauna

Een houtgestookte saunakachel kent vele voor- en nadelen. Een houtkachel stoken is niet erg gewenst in dichtbevolkt gebied of met buren dichtbij. Maar wanneer u dan de ruimte heeft dan is het het zeker het overwegen waard. In de saunaruimte neemt de houtkachel veel ruimte in beslag, meer dan een elektrsiche kachel, u heeft immers ruimte nodig om het hout te stoken. En in een houtgestookte saunakachel heeft u doorgaans ruimte voor 40 kilo stenen (20kilo in een elektrische kachel). Daarnaast heeft u een kachelpijp die door het dak gaat. 

Voordelen houtkachel

 • Ultieme saunabeleving

 • Authentiek 

 • Geen stroomvoorziening nodig voor de kachel

Nadelen houtkachel

 • Een houtgestookte kachel kan overlast veroorzaken bij omwonenden

 • Houtkachel is niet te sturen in warmte

 • Neemt meer ruimte in beslag

Verticale barrelsauna

Elektrische saunakachel

Een elektrische saunakachel neemt minder ruimte in beslag dan een houtkachel, het model is kleiner en bij een elektrische kachel heeft u minder saunastenen nodig. In een elektrisch aangestuurde saunakachel zit een hittespiraal, hier tussen en overheen liggen de saunastenen. In een elektrische saunakachel passen ongeveer 10-20 kilo stenen (in een houtgestookte kachel 40 kilo).

Binnen de elektrische kachels heeft u keuze uit interne of externe bediening. Bij interne bediening zit de besturing van de kachel in de kachel zelf. In de meeste gevallen zit er maar 1 stand op de kachel en zit er een soort timer op om de kachel in te stellen. Wanneer de timer klaar is schakelt de kachel zich uit. 

Bij externe bediening heeft u een los bedieningspaneel waarmee u de kachel inschakelt en instelt. Bij deze soort kachel zitten vaak meerdere opties om de kachel in te schakelen. 

Elektrische Saunakachel op Krachtstroom of gewoon 220 volt

Alleen Tuindeco heeft de Harvia BC35 Kachel 3.5kW saunakachel die geschikt is voor gewoon 220 volt, deze kachel warmt wel minder snel op dan de 8KW modellen die op krachtstroom werken. De BC35 Kachel 3.5kW is dus met name geschikt voor kleine saunabarrels. Alle andere elektrische saunakachels dienen aangesloten te worden op krachtstroom en dit kan alleen door een gecertificeerde elektricien. 

Voordelen elektrische saunakachel

 • Neemt minder ruimte in beslag dan een houtkachel

 • Warmte is te sturen, vooraf in te stellen

 • Gelijkmatige warmte

Nadelen elektrische saunakachel

 • In de meeste gevallen is krachtstroom (en aansluiten door een erkende elektricien) noodzakelijk

 • Bij interne bediening komt u dicht bij de kachel om deze te bedienen

 • Hoge energieprijzen

saunakachel elektrisch

Naast een elektrische kachel kunt u uw sauna ook op een houtkachel stoken. Deze vindt u bij de extra opties van vrijwel alle saunahuisjes en tonsauna's die wij verkopen.

Bio combi saunakachel 

De bio combi saunakachel is een alleskunner onder de elektrische kachels. Met een bio combi kachel maakt u desgewenst van uw saunaruimte een stoombad. In de kachel zit een reservoir voor water, eventueel voegt u hier aromatische olien aan toe voor een kruidenbad. Lees altijd de gebruiksaanwijzing bij het gebruik van aromatische olie en kruiden. 

Voordelen bio combi saunakachel

 • Niet alleen geschikt om een saunabad te maken, maar ook stoombad of kruidenbad

Nadelen bio combi saunakachel

 • Hogere prijsklasse

 • Alleen beschikbaar voor Karibu of Interflex sauna's

Saunakachel kopen

Gadero maakt het u makkelijk; Bij de aanschaf van uw sauna huisje of saunabarrel krijgt u de keuze uit verschillende kachels. Voor meer informatie over die betreffende kachels klikt u op de knop; Bekijk meer over saunakachel... Daar staat vervolgens in een duidelijk overzicht de verschillende kachels en hun specificaties. Zodat u de beste keuze kan maken. Heeft u vragen of hulp nodig bij uw keuze? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Lees ook onze blog: welke saunakachel kiezen?