Logo Gadero
service
Klustip

Channelsiding gevelbekleding verticaal monteren

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst30-10-2020

Verticaal uw planken monteren op de gevel is de trend. In dit stappenplan leest u hoe u zogenaamde channelsiding profielen monteert op de gevel. 

Thermo ayous gevelbekleding
€ 1500 - 4500
Gemiddeld
1
De achterlatten

Gaat u met channelsiding of Z-profiel planken werken van bijvoorbeeld 18 mm dikte Thermisch Gemodificeerd Ayous, Frake, Essen of Siberisch Lariks of Western Red Cedar planken? Dan dient de ventilatieruimte achter uw gevelhout 1,5 maal zo dik te zijn als uw plankdikte, dus minimaal 27 mm. Daarbij moet lucht verticaal achter uw gevel kunnen bewegen, anders krijgt u schimmel en vochtproblemen. Dat kunt u doen door met geboogde ventilatielatten te werken van minimaal 27 mm dikte of plaats een dubbele laag panlatten over elkaar heen. Begin bij een dubbele laag met een verticale laag panlatten om de 50 centimeter hart op hart en daar bovenop een horizontale laag panlatten van maximaal 50 cm hart op hart. Zo kan lucht ook verticaal bewegen.

Uitmiddelen

U kunt ook het totale oppervlakte uitmiddelen en bijvoorbeeld op 44 cm terecht komen. In sommige doe het zelf handleidingen staat dat u ook om de 60 cm hart op hart kunt aanhouden, wij adviseren dit niet te doen. Uiteraard heeft u de achterlatten voorzien van bouwfolie en tape op de plek van de panlatten zodat vocht geen kans krijgt uw isolatie in te trekken.

2
De channelsiding planken monteren

Channelsiding planken zijn doorgaans zogenaamde halfhouts planken, die half over elkaar heen geplaatst kunnen worden. Het is mogelijk om deze blind te vernagelen in de dunne, lange lip en hier vervolgens weer een plank overheen te leggen. Deze werkwijze heeft niet onze voorkeur. Bij 18x40 mm channelsiding profielen adviseren wij 2 schroefnagels op 1/3 en 2/3 van de plankbreedte in het dikste gedeelte van de plank (dus niet in de kwetsbare lip) te nagelen.

Schroefnagels

De lengte van schroefnagels berekent u als volgt. Hanteer 2,5 keer de plankdikte. Dus bij een 18 mm channelsidingprofiel pakt u een RVS schroefnagel, ook wel bolkopnagels genoemd, van minimaal 45 mm lang. Daarbij is het noodzaak dat u de bolkopjes van dergelijke geribte spijkers OP het hout laat zweven en NIET in het hout slaat. Vooral met persdruk tackers (o.a. Senco heeft goede machines) staat de luchtdruk nogal eens te hoog afgesteld, zeker bij relatief zachte houtsoorten als thermisch gemodificeerd Ayous of Thermisch Grenen/Vuren raden we aan (de laatste centimeter) met de hand met een klein hamertje te doen. Zo weet u zeker dat de bolkop op de plank blijft zweven.

Bolkopjes mooi in lijn

Een must is dat alle schroefnagels bij channelsidingplanken mooi op een lijn zitten en niet schots en scheef. Dit is best nog een hele kunst. U kunt dit oplossen door een lange rechte lat of lange waterpas te gebruiken en goed af te tekenen waar u moet spijkeren. Het kost wat extra tijd, maar het eindresultaat van uw gevelbekleding wordt vele malen mooier als alle nagels mooi in 1 lijn staan. Dergelijke details maken het verschil.

Niet te strak monteren

Tevens belangrijk is de channelsiding planken nooit te strak in elkaar te schuiven, schuif de delen losjes in elkaar en het liefst zo dat de planken ook nog ruimte hebben om in de breedte 1-2 mm uit te zetten. Zorg dat het hout zijn werking kwijt kan, anders gaat het bol staan en dat wilt u niet.

Afdruiprand maken

Denk ook nog even aan de onderkant van de channelsiding plaken schuin (60 graden) afzagen om zo een goede afdruiprand te krijgen. Zorg bij voorkeur ook voor een betonrand of opgemetseld gedeelte van minimaal 50 cm hoogte zodat uw planken niet in contact komen met de grond/te veel vocht of opspattend vuil. Zo verlengt u de levensduur van uw gevelbekleding enorm en bent u duurzaam bezig. Zorg altijd dat lucht verticaal kan bewegen door overal 2 cm van uw dakranden vandaan te blijven. 

Tussenruimte slim verdelen

Hier gaat het vaak mis! Zorg dat voordat u begint met uw gevelplanken monteren u precies weet hoe u op het einde of bij kozijnen uitkomt, probeer zo veel mogelijk te werken met hele delen. Het is lastig om een channelsiding in de volle lengte in te korten. Wel dient u als beginprofiel en eindprofiel een deel in de volle lengte van de channelsiding plank af te zagen. Met die delen kunt u iets spelen. Voorkom dat u te smalle strookjes krijgt. Ook kunt u een beetje spelen met de tussenruimtes tussen de delen om mooi uit te komen. Gevelbekleding vergt geduld en precisie. 

3
Hoeken afwerken

U kunt de hoeken op verschillende manieren afwerken. Op onderstaande afbeelding ziet u de mogelijkheden voor een buitenhoek en binnenhoek.

hoek afwerking gevelbekleding

Hout monteren onder groot dakoverstek?

Heeft u een dakoverstek? Dan zullen bepaalde delen eerder vergrijzen dan andere gedeeltes van uw gevel die meer in de zon liggen. Werk dan met voorvergrijsd hout om dit probleem op te lossen.

Fijnbezaagd (licht ruw) of glad geschaafd?

Pas tot slot op met glad geschaafde planken, daarbij kunnen noesten uit de plank "groeien" ook wel raising grain genoemd, met fijnbezaagde gevelplanken heeft u hier geen last van. Zeker bij een schuurwoning staat fijnbezaagd hout juist heel gaaf. Bij Gadero hebben we hier speciale Z-profielen voor, een soort channelsiding planken. Wel heeft u bij een wand op de noordkant of waar veel bomen staan meer kans op vuilaanhechting bij licht ruwe planken. Het voordeel van fijnbezaagde planken is dat deze zich beter later verven (bijvoorbeeld in het zwart) en minder snel vergrijzen. 

Onderhoud gevel

Zeker een gevel op het noorden kan snel groen worden, met een extra laag gevelbeits (laat u goed adviseren, u kunt op gevelhout niet zomaar beits aanbrengen) spoelt water en vuil vanzelf al beter van de gevel. Spuit bovenal nooit met een hoge drukreiniger op uw gevelhout, hiermee spuit u de houtnerf open en krijgt u in de toekomst nog meer last van alg. Wel kunt u met water en een bezem alg verwijderen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!